Centrom Grpašćak proširena turistička ponuda Dugog otoka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Otvorenjem obilježen završetak 25 milijuna kuna vrijednog projekta
Uređenje Informativno - edukacijskog centra Grpašćak je EU projekt čija je ukupna vrijednost 25 milijuna kuna. od tog iznosa 85 posto čine EU sredstva, a ostatak je dodao Fond za zaštitu okoliša
Vedran SITNICA
Interpretacijsko – edukacijski centar Grpašćak glavna je atrakcija i infrastruktura za posjetitelje Parka prirode Telašćica

U Parku prirode Telašćica svečano je otvoren Informativno - edukacijski centar Grpašćak. Uz edukacijski centar u kojem su sažete sve prirodne ljepote Telašćice, morska arheološka nalazišta, povijesne utvrde i crkve, bogatstvo ovog prelijepog krajolika, a za najmlađe tu su i interaktivne igre, dakako na temu - mora.

S vidikovca pruža se pogled od kojeg zastaje dah, na predivni zadarski arhipelag, s jedne strane uvala PP-a Telašćice, s druge Kornati, pejzaž je za poželjeti, a sve zajedno upotpunit će i kompletirati turističku ponudu Dugog otoka i općine Sali. Sama ideja da se ovdje napravi edukacijski centar javila se 2006. godine, a njegova vrijednost je 25 milijuna kuna, EU sredstva čine 85 posto, ostatak je financirao Fond za zaštitu okoliša

Svečano otvorenje počelo je hrvatskom himnom u izvedbi učeničkog zbora OŠ Petra Lorinija iz Sali, a u glazbenom dijelu programa nastupila je i slavna Tovareća muzika i to mladi pulići.

Infrastruktura i vodoopskrba

Krešimir Rašan, ravnatelj PP-a Telašćica, vjeruje kako će ovaj centar biti dodatni magnet koji će u Telašćicu privlačiti velik broj posjetitelja i zaljubljenika u prirodu.

Zoran Morović, načelnik Sali istaknuo je veliki značaj projekta.

- Lokacija na kojoj se nalazimo sigurno je među najljepšima na Dugom otoku, ovo je putokaz kojim trebamo ići. Trebamo širiti turističku ponudu na otoku, koji je jedna od najomiljenijih destinacija za nautički turizam. Također, trebamo čuvati naše prirodne ljepote, izjavio je Morović.

Dodaknuo se i problema s kojim s suočavaju otočani, a to je infrastruktura i vodoopskrba.

- Imamo dvije tisuće stanovnika, a ljeti 12 tisuća i pucamo po šavovima, stoga pozivam čelnike da se riješe ovi problemi, dodao je načelnik Sali.

U dva dana u Zadarskoj županiji otvorena su dva velika projekta turističke infrastrukture, Cerovačke špilje i Telašćica na čemu je posebno ponosan Božidar Longin, zadarski župan.

- Telašćica je za mene najljepša uvala na Jadranu i moramo je čuvati. Nadam se kako će lokalni stanovnici ovdje naći posao, promovirati autohtone proizvode. Nekad je ovo bila austro-ugarska utvrda koju je preuzela JNA, a danas ovdje imamo jedan prekrasan centar. Nadam se kako će Park prirode biti pokretač snage, održavanje otoka i moram kazati kako smo ove ljepote naslijedili od naših unuka i moramo ih čuvati, kazao je Longin.

Svečanost su kolom uveličali i mladi iz OŠ Petra Lorinija.

Mario Šiljeg, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čestitao je svima na ovom postignuću.

Zaštita prirode

- I sam sam prije nekoliko mjeseci obišao radove i nisam bio siguran kako će se sve završiti do danas. Ipak, uspjeli ste kao tim, u manje od godinu dana. Lipanj izgleda kao obilježen zaštitom prirode jer smo dan ranije bili i na Velebitu, a uskoro očekujem završetak 17 ovakvih projekata u Hrvatskoj, vrijednih 600 tsuća kuna, a bez izdašne potpore EU sredstava ne bi bilo moguće, rekao je Šiljeg.

Dodaje kako je u svim temeljnim smjernicama EU važna zaštita prirode, povećanje bio raznolikosti i smanjenje utjecaja klimatskih promjena.

- Upravo ovaj centar ide k tome cilju, zaključio je.

Na otvorenju je bio i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Zvonimir Frka Petešić, predstojnik njegova Ureda, inače rodom iz Sali. Petešić je i službeno otvorio Edukacijsko interpretacijski centar.

- Kao Saljaninu odanom svom škoju i zavičaju posebno mi je drago da sam ovdje. Ovaj centar dodatno će privući posjetitelje i turiste na otok. Ovaj najviši" štrmac" kako se kaže kod nas sa 164 metara, ovaj centar će gostima omogućiti da se bolje upoznaju s posebnom uvalom Telašćica, razvedenom i zaštićenom, koja je sigurna luka za nautičare, ima čak šest otočića, a uz to i čisto more, slano jezero Mir te je bogata florom i faunom. Park prirode obiluje bogatim geološkim fenomenima, koji su postali nezaobilažan pejzaž većine hrvatskih turističkih kampanja. Veseli me što će se gosti moći upoznati i sa skrivenim tajnama Telašćice, izjavio je Frka Petešić, te dodaje kako PP ima nedovoljno iskorišten potencijal za napredak.

Posebice djeci, ovaj centar omogućuje podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

A kako i priliči u Parku prirode, na samom kraju prigodno je posađeno jedno zimzeleno stablo.

Delegacija gospodarskih diplomata akreditiranih u RH, njih 23 došli su u dvodnevni posjet Zadarskoj županiji te su jučer također nazočili otvorenju Grpašćaka, kao i otvoenju novoizgrađenog dječjeg vrtića u Salima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)