Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Aleks Marić umjesto Gečevskog?

Autor: Ivan Knežević

14.07.2008. 22:00
Aleks Marić umjesto Gečevskog?


Jutros se i Tomislav Ružić, povratnik u Zadar, zanimao za novosti u klubu.
– Je li došao neki novi igrač?
Ako nije, hoće. Ne bude li, ipak, ostvaren neki dogovor s Gečevskim, Zadar kani aktivirati pričuvna rješenja. Kao prvo spremno je rješenje u obliku dovođenja Aleksa (ne Alexa!) Marića čije je ime izbilo u javnost nedovoljnom pozornošću nekoga od rijetkih pojedinaca koji su o tomu nešto znali. U restoranima, dakako, zidovi imaju osjetljive uši.
– Ja nemam što reći ni o komu dok ugovor ne bude obostrano potpisan – kazao je Giuseppe Giergia.
I bolje je tako. Črčkanje po međumrežju, pak, otkriva podosta toga o tom Mariću. Rođen u Australiji (Sydney) svojedobno je otišao u SAD. Dvije godine bio je u nekom srednjoškolskom okruženju u New Jerseyu odakle ga je put nanio na sveučilište Nebraska. Opširnih podataka o dogodišnjem srednjoškolskom igranju nema, ali ima cijela statistika njegova sveučilišnog razdoblja koje je potrajalo četiri godine. Sad se vodi da ima 211 cm, te kao igrač koji se okušava u jednoj od ljetnih liga u SAD. Imao je dva nastupa za Indijanu poslije čega ga je menadžer prebacio u Portland. Kako će proći u tim utakmicama, sam Bog zna. Dobra statistika iz sveučilišne karijere zanimljiv je podatak za lovce na nove i nove igrače (navlastito visoke bijelce) koji trajno žele takve plasirati u NBA.
Usputice, Marić je u prosjeku u četiri godine u Nebraski ubacivao 13, 4 poena i imao bi 8, 4 skoka po utakmici. U prošloj sezoni, svojoj zadnjoj sveučilišnoj, najbolji učinak imao je protiv Mississippija, 18 poena i 10 skokova. Kako Amerikanci broje sve i svašta, tako su i njemu izbrojili 1015 skokova u četiri godine što mu je osiguralo mjesto drugog najboljeg skakača u povijesti sveučilišne momčadi. Ima još brojnih drugih podataka o Mariću, ali sad to i nije toliko bitno. Ako je za njega provaljeno da je jedan od novih igrača, onda bit će to to. Nije valjda slučajno!