Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Računica: Hajduk će sve riješiti u četvrtak

Autor: Toni Bilić

14.07.2008. 22:00
Računica: Hajduk će sve riješiti u četvrtak


Pali su u “nesvijest” kada sam im rekao da će na Poljudu igrati pred najmanje 15-20 tisuća navijača. Nisu mogli vjerovati da će igrati pred tolikim brojem navijača – rekao je Računica
Skorašnjeg protivnika Hajduka u prvom pretkolu Kupa UEFA maltešku  momčad Birkirkare snimao je  jedan pomoćnika trenera Gorana Vučevića, odnosno njegov skaut Dean Računica. Računica je gledao prijateljski  susret na Malti između Birkirkare i škotskog drugoligaša  Dundeeja. Susret je završio  bez pogodaka.
– Nešto posebno što bi nas  trebalo zaplašiti nisam vidio  od igrača Birkirkare. Istina,  bio je to njihov prvi susret  poslije odrađenih dvotjednih  priprema. U međuvremenu su  osvojili njihov Super kup, pobijedili su s 1:0 Marsaxlokk, s  kojim će u Kupu UEFA igrati  Slaven Belupo, dok su protiv  prvaka Vallette odigrali 0:0.  Kako su Valletta i Marsaxlokk  utakmicu završili s neodlučnih  2:2, tako je Birkirkara osvojila  prvi trofej. Imamo dosta novih  podataka o njihovoj igri i svakom igraču ponaosob. Hajduk  je apsolutni favorit i mislim da  ćemo već na prvoj utakmici u  četvrtak u Splitu  ostvariti rezultat koji će nam omogućiti  da na uzvratni susret na Maltu  otputujemo bezbrižni – kazao  je Računica.
Koji sustav igre preferira  Birkirkara?
– Najčešće igraju u sustavu  4-4-2 ili pak 4-4-1-1. Njihov  najbolji igrač je 30-godišnji  napadač Michael Galea koji je  u deset godina igranja za ovu  momčad postigao 178 golova.  Uz njega, trebat će pripaziti  na dvojicu mladih reprezentativaca Malte Goergea Mallia i Paula Fenecha. Protiv  Dundeeja jedinu priliku za gol  imali su završnici susreta kada  je u igru ušao Galea. Škoti su  od početka zaigrali presing tako da se domaćini nisu snašli u  takvom načinu igre. Mislim da  su im bokovi najslabiji dio  momčadi. Inače, žele se nadigravati, međutim kako nemaju igračke kvalitete, teško  im to polazi za nogom – dodao  je Računica i upozorio.
– Hrvatska reprezentacija je  na Malti odigrala 1:1 s njihovom reprezentacijom i stoga  trebamo biti vrlo pažljivi,  maksimalno se koncentrirati  od prve minute. Nikoga se  danas ne smije i ne može podcijeniti. Pali su u “nesvijest”  kada sam im rekao da će na  Poljudu igrati pred najmanje  15-20 tisuća navijača. Nisu  mogli vjerovati da će igrati  pred tolikim brojem navijača –  rekao je Računica.
Inače, momčad Birkirkare  u Splitu stiže redovnom zrakoplovnom linijom večeras, a  utakmica počinje u četvrtak u  21 sat.
 


Skoko, Sidibe,  Dinjar, Hrgović…
Na Poljudu još nije završen prijelazni  rok, štoviše “bili” se žele još kvalitet-nije  igrački pojačati za novu sezonu. Prvi na  listi želja je Josip Skoko. Najprije je bivši  kapetan “bilih” kalkulirao gdje će nastaviti karijeru, a sada čelnici Hajduka  kalkuliraju oko možebitne godišnje zarade  Skoke. Najvažnije je da i jedni i drugi žele  isto, a to je da momčad bude što jača.  Tijekom  tjedna na probu bi u Split trebao  doći 22-godišnji reprezentativac Malija  Amadou Sidibe. I bivši kapetan Hajduka  Mirko Hrgović, koji je raskinuo ugovor s  japanskim prvoligašem, rado bi se opet  priključio “bilima”. Spominje se i mogućnost da na Poljud dođe 22-godišnji  mladi reprezentativac Hrvatske Marko  Dinjar, koji je nezadovoljan svojim statusom u ruskom prvoligašu Tereku iz  Groznog. Splićani su u potrazi sa brzim  napadačem nakon odlaska Rukavine u  Panathinaikos. Ponuđen im je jedan brzonogi napadač iz Argentine koji bi  također trebao vrlo brzo doći na probu.