Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Referendum o ZOR-u najranije u listopadu

Autor: Gabrijela Galić

14.07.2010. 22:00
Referendum o ZOR-u najranije u listopadu


Referendum o Zakonu o radu (ZOR), prvi državni referendum nakon onog za neovisnost Hrvatske, neće se održati prije jeseni. Provjera popisnih lista trajat će do konca kolovoza, a taj bi posao trebalo obaviti Ministarstvo uprave i MUP, o čemu će se danas razgovarati na Odboru za ustav. To znači, da tek nakon što se saborski zastupnici 15. rujna vrate s ladanja, Sabor može raspisati referendum, koji se održava najmanje 20, a najviše 40 dana od trenutka raspisivanja.
Tako je sindikatima, koji su u srijedu predali zahtjev za organiziranjem referenduma Luki Bebiću, predsjedniku Sabora, uspjelo u namjeri da se on ne provede tijekom kolovoza kada je većina građana na godišnjem odmoru.
No, hoće li se referendum, nakon provjere je li prikupljeno 10 posto potpisa biračkog tijela, odigrati po sadašnjim blažim ustavnim odredbama, još nije jasno rečeno.
– To pitanje nije sada na dnevnom redu. Tek kada se utvrdi da je za referedum prikupljeno dovoljno potpisa može se odgovoriti na ovo pitanje – kazao je Vladimir Šeks, predsjednik Odbora za Ustav koji je zajedno s Bebićem jučer primio čelnike pet sindikalnih centrala. Sindikalni čelnici očekuju kako će se referendum provesti prema blažim odredbama, jer je i sam Šeks prošli tjedan predložio da se Ustavni suci biraju upravo po sadašnjem Ustavu, iako je procedura započela dok su vrijedlile drugačije ustavne odredbe.
Predsjednik Sabora u svom uredu trebat će napraviti dosta mjesta za referendumsku dokumentaciju. Naime, sindikalni aktivisti donijeli su 190 kilograma tešku dokumentaciju raspoređenu u 36 kutija.
– Ovo je jedna prigoda da se pokaže funkcioniranje našeg sustava – kazao je Bebić nakon sastanka ističući kako će se procedura poštovati, ali i da je nemoguće prognozirati datum referenduma.
Sindikalni koordinator i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je da oni i dalje žele pregovarati, a povratak za pregovarački stol jučer je zazvala i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.
– Pregovore i dalje želimo voditi, ali ne o ovom pitanju, već mnogim drugima koji su još otvoreni. No, nekompetencija pregovarača s druge strane peče i boli – ustvrdio je Matijašević.
 


Mjesec dana provjere


Službe će, kako je objasnio Luka Bebić, provjeriti valjanost potpisa, a to će trajati najmanje mjesec dana. Sindikalci su se složili da potpise provjeravaju ministarstva, no bili bi sretniji da su i oni imali mjesec, a ne 15 dana, za prikupljanje potpisa.