Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Kukljici najviše domaćih gostiju, Slovenaca i Nijemaca

14.07.2011. 22:00
U Kukljici najviše domaćih  gostiju, Slovenaca i Nijemaca


Tijekom lipnja evidentirano je 3.515 noćenja što je 10 posto više nego lani. Također, u prvih četrnaest dana srpnja imali smo 5.811 noćenja, što je za 370 noćenja više, ističe Sandra Marušić, direktorica kukljičke Turističke zajednice, dodajući da u srpnju prednjače domaći gosti


Među popularnijim turističkim destinacijama na otoku Ugljanu svakako je Kukljica. Od sedamdesetih godina kad je otvoreno Turističko naselje Zelena  punta pa do danas Kukljicu su  pohodili brojni inozemni i domaći turisti, a osobito posljednjih godina od kad je otvorena sportska lučica.
Odličan privatni  smještaj
Od 1. srpnja na čelu mjesne  Turističke zajednice je Sandra  Marušić koja je zamijenila dosadašnju direktoricu Zlatku  Blaslov. Kukljica poput i svih  ostalih otočnih turističkih  mjesta u lipnju je zabilježila  povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.
– Tijekom lipnja evidentirano je 3.515 noćenja, što je 10  posto više nego lani. Također,  u prvih četrnaest dana srpnja  imali smo 5.811 noćenja, što je  za 370 noćenja više, kazuje  Marušić.
U lipnju u najvećem broju  bili su zastupljeni turisti iz  Njemačke, potom slijede domaći gosti pa onda Slovenci,  Česi i Austrijanci. Upravo domaći gosti prednjače u srpnju.  Na drugom su mjestu po brojnosti Slovenci, potom Nijemci, Česi i Austrijanci.
Podaci o broju gostiju s kojima TZ Kukljice raspolaže na  temelju su prijave privatnih  iznajmljivača.
– Privatni iznajmljivači često  nas informiraju koji su im termini slobodni tako da im znamo poslati turiste. Zanimljivo  je da su, sudeći prema povratnim informacijama, gosti  zadovoljni sa smještajem. Neki kažu da namjeravaju ostati  pet dana, a na kraju ostanu i  duže jer budu zadovoljni s  kvalitetom i udobnošću  smještaja, dodaje Marušić.
Baš kao i ostala turistička  mjesta, Kukljica je na meti  uglavnom  mladih obitelji  s malom djecom. Plaže u  Sabuši, na  predjelu  Gnjoišta ili u  Turističkom  naselju Zelena  punta zbog  svoje uređenosti i pristupačnosti često  pohode obitelji s djecom.
Zabava, poezija, feštica
Djelatnici komunalne tvrtke svakodnevno održavaju  mjesne plaže. Što se tiče zabavnog života, on je prilagođen duhu mjesta i njegovoj  tradiciji tako da vodeću riječ  ima mjesni KUD, udruga žena  i bogatstvo čakavske riječi kojoj, sudeći po posjećenosti, ne  mogu odoljeti domaći i inozemni turisti.
Zabavna večer uz domaće  delicije održat će se 23. srpnja.  Važni događaj je Zadarski festival zabavne glazbe koji će se  održati 27. i 28. srpnja na terasi Turističkog naselja Zelena Punta. Na blagdan Gospe  od Sniga 5. kolovoza tijekom  jutra održat će se sveta misa u  istoimenoj crkvi u Zdrelašćici,  a poslijepodne priredit će se  zabavni program obogaćen  utrkom tovara i potezanjem  konopa.
Navečer slijedi zabava uz  Jolu i grupu Bolero. Promocija zbirke čakavskih pjesama  “Čovik od svita” Ante Karlića  Rave zakazana je za 8. kolovoza.
Udruga žena Kukljica organizira fešticu 11. kolovoza, a  potom će se na trgu ispred  općinske zgrade održati večer  čakavske poezije, uz nastup  klape Zadarska lanterna.
Sudeći po sadržaju kojim su  obogaćena ljetna događanja,  gosti će imati prilike upoznati  duh ovog malog ribarskog  mjesta.