Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Herceg: Prijeti obustava lijekova bolnicama

15.07.2020. 13:00
Herceg: Prijeti obustava lijekova bolnicama


Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg, najveće domaće veledrogerije, upozorio je u srijedu na moguću obustavu lijekova i potrošnog materijala bolnicama zbog duga veledrogerijama koji u ovom trenutku prelazi ukupno 4,2 milijarde kuna.
Dug za 33 veledrogerije u Hrvatskoj iznosi 4,2 milijarde kuna, od čega za četiri najveće dug iznosi 4 milijarde kuna. Samo Medika potražuje 1,4 milijardu kuna od čega je dospjelo 1,1 milijardu kuna, kazao je  Herceg za Hinu.
Ističe kako je takvo stanje neodrživo, da je nestašica nekih lijekova već prisutna, a da prijeti i obustava isporuka bolnicama jer se s tim ne može nositi nijedna kompanija, dok Vlada uporno ignorira problem.
„Došli smo do zida u bankama, zadužili smo se 500 milijuna kuna i banke nam više ne daju. Ako mi kao najveća veledrogerija s godišnjim prometom od 3 do 4 milijarde kuna više ne možemo isporučivati lijekove sumnja da će oni manji moći”, izjavio je Herceg.
Spas u injekciji Vlade od milijardu do dvije milijarde kuna
Kao rješenje Herceg vidi u  injekciji Vlade od milijardu do dvije milijarde kuna čime bi se, tvrdi, problem riješio za jedan kvartal odnosno do kraja godine.
„Nakon 98 godina postojanja Medika više ne može praktički s čim obavljati svoju osnovnu djelatnost, bankama smo dužni 500 milijuna kuna za obrtna sredstva i to isključivo da bismo mogli plaćati dobavljače, da bi pacijenti i građani Republike Hrvatske mogli imati robu”, istaknuo je Herceg.
Upozorava kako se sutra može desiti da primjerice djeca, kada dođu u bolnicu, ne dobiju lijek i da osiguranici koji plaćaju zdravstveno osiguranje ostanu izigrani.
„Vlada Republike Hrvatske ignorira problem, a bolnice to ne mogu riješiti same”, kazao je Herceg.
Dodap je da već pet dana zove ministra zdravstva Vilija Beroša alli mu se on ne javlja na telefon, kao i da ministar financija Zdravko Marić samo govori kako treba provesti reforme.
„Nestašica se već dogodila, mi nismo u mogućnosti isporučiti lijek jer ga nemamo, dio imamo a dio nemamo a ovo malo što imamo ćemo radije dati bolnicama koje bolje plaćaju”, zaključio je.