Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Autori prikazali radove s velikom raznolikošću motiva

15.07.2021. 12:44


U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 12. srpnja održan je prikaz izbora fotografija; 15. izložbe fotografije Otočni fotografi Zadarske županije, organizator Foto klub »Kornat«.
Svoje recentne radove priredili su i obradili za prikaz 27 autora: Bačić Daša, Bačić Vladimir, Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Belić Tanja, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Dorkin Katarino, Jaša Ante, Kasal Božidar, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Marcelić Jasna, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Pastorčić Radivoj, Piasevoli Nikola, Rogošić Dina, Šangulin Robbie, Varenina Mladen, Vulić Jerolim i pozvani gost izložbe Miše Antonio iz Trogira na otoku Čiovu.


Raznolika okružja
U proslovu o ovogodišnjoj jubilarnoj 15. izložbi kaže izbornik radova publicist Ante Jaša da su autori prikazali radove s velikom raznolikošću motiva iskazujući autorsku nadarenost u raznim fotografskim tehnikama. Motivi izloženih djela počinju s detaljima iz okružja ljudi, a malo vidimo ljetnih motiva, kupanje, ljetnih radosti, a više vidimo motive morskog krajolika i brodova u vrlo raznolikim okružjima neba i mora.
Snimke otoci i brodovi. Autor Živko Bačić snima udaljeni pučinski otok »Palagružu«, a domišljatost iskazao je autor Katarino Dorkin snimkom iz ptičje perspektive otočić Galevac naslovljenu »Galebov pogled«, pa vidimo maleni otočić i kroz prozirno more zanimljive detalje podmorja. Tomislav Marijan Bilosnić pokazao je dojmljive prove brodova naslovivši fotografiju »Povratak s valova« dajući nam u razmišljanje vezu između broda i pučine mora, te sve što brod prati u plovidbi do povratka u luku. Hrvoje Mavra prikazuje nam »Ribanje u suton«, fotografiju velikog broda s mržom tunara na širokoj pučini, što ribanje čini neizvjesnim, a nama zanimljivim prizorom. Mladen Varenina snimio je fotografiju »Svitanje na Ravi« idile svanuća s niz otočnih detalja u prvom planu. Zrinka Balabanić snimila je fotografiju »Kameni oblici plaže« iz donjeg kuta istaknuvši ih na plavetnilu neba, pa su ove prirodno izbrušene kamene skulpture postale izložbeni primjerci na otvorenom. Prizori su gotovo lirski široki horizonti mora i dijagonale svedeni su na likovni format »zlatnog reza« u slici.


Najnovija djela
Snimke ljudi u životnom okružju. Maja Dešpoja snimila je noge mladog para u šetnji po pijesku i otiske stopala pa sve sugerira na kretanje, a snimka je zaustavila ovaj dinamični životni događaj i nama ostavila na razmišljanje i zanimljivu životnu priču. Antonio Miše snimio je fotografiju »Na trajektu«, zanimljiv prizor na brodu pred nadolazeću neveru. Boris Lonić snimivši fotografiju »Foša noću« iz gornjeg kuta prikazuje nam zanimljiv niz raznolikosti brodova uz rivu, a svjetla koja se nižu samo nas vode kroz lučicu. Živko Bačić prikazuje nam unutrašnjost napuštene učionice, a ističu se starinske klupe koje bude sjećanje na prošla vremena i tradicijsko graditeljstvo otočnih dvora, pa fotografije bude u nama višeslojno razmišljanje o djetinjstvu.
Svi autori nastojali su prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva brodova, valova mora, ljudi, arhitektura, detalji i otočni ambijent kamena i raslinja.
Posjetitelji izložbe do 24. srpnja tijekom radnog vremena Gradske knjižnice Zadar vidjeti će slike s prizorima Zadarske županije i ljudima u raznolikosti životnih okružja i prirodnih ljepota.