Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mršić i dalje izbornik, Zadar traži novo rješenje

15.07.2021. 07:12


Veljko Mršić ipak neće iduće sezone predvoditi aktualne prvake Hrvatske. Ta informacija, između mnogih drugih, odaslana je u utorak navečer iz prostorija HKS-a nakon što je izbornik Mršić podnio izvješće Upravnom odboru krovne hrvatske košarkaške organizacije.


Perinčić ili netko drugi?
Najvažniji je zaključak tog trosatnog sastanka da će Mršić i dalje ostati na izborničkoj funkciji, unatoč neuspjehu u kvalifikacijama za Tokio, i da će na tom mjestu egzistirati najmanje do završetka EuroBasketa koji se održava u rujnu naredne godine. Međutim, čelnici HKS-a su uz ukazivanje povjerenja za nastavak suradnje izborniku postavili uvjet da se ne smije za to vrijeme angažirati kao klupski trener tj. da više ne može sjediti na dvije stolice. Tako je automatizmom otpala opcija Mršićevog produljivanja suradnje s KK Zadar koju je još prošlog tjedna predsjednik kluba s Višnjika, Ivan Mijolović, stavio pod prioritet kad se razglabalo na temu trenera za iduću sezonu. Mršić je bio najizgledniji izbor, pokazao je želju za nastavkom suradnje, no osvajač dvostruke krune sa Zadrom bio je suočen s odabirom, između reprezentacije i Zadra, i Mršićeva odluka je na koncu pala na izborničku funkciju. S tom viješću na Višnjiku sigurno nisu mogli biti presretni i sada se moraju okrenuti drugim rješenjima. Hoće li užarena stolica u Krešinom domu pripasti Mršićevom pomoćniku Ivanu Perinčiću, ili će »iz paštete« izletjeti novi kandidat teško je procijeniti, ali je svakako činjenica da se neće ostvariti želja za kontinuitetom struke. Tako je bilo i lani u ovo doba, kada Danijel Jusup kao osoba koja je donijela prvi trofej u novu dvoranu nije dobio zeleno svjetlo za nastavak posla pa se angažiralo Mršića koji je u jednoj sezoni napravio povijesni klupski uspjeh, s dva osvojena domaća trofeja. Uz ovu priču koja direktno povezuje HKS, Mršića i Zadar, na sastanku u prostorijama Saveza analizirao se nedavni neuspjeh u Splitu na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, ali su se i popravljali odnosi narušeni nekim izjavama u posljednjih deset dana, posebno na relaciji Rađa-Mršić.


Rađa vs Mršić
Nakon turnira Dino Rađa je javno prozvao izbornikove, po njegovom mišljenju, nelogične poteze. Nazvao je zadnjih pet minuta utakmice protiv Njemačke košarkaškim samoubojstvom, no izgleda da se radilo o izjavi u afektu i da su na kraju izbornik i predsjednik stručnog savjeta pri HKS-u ipak našli zajednički jezik. Potvrdio je to i predsjednik Saveza, Stojko Vranković, u izjavi za Novi list.
– Sve je to komunicirano na sastanku i repova više nema. Veljko je napravio dosta dobrih stvari kroz kvalifikacije za Eurobasket i to je činjenica, kao što je činjenica da posljednji turnir u Splitu nije dobar i da je sve to došlo u krivo vrijeme. Međutim, s obzirom na to da se Mršić kvalificirao za Eurobasket, i tu je uz igrače njegova zasluga najveća, kao što se moraju uzeti u obzir i neke objektivne okolnosti, od kasnog priključenja igrača nadalje, stao sam uz Veljka, stao je i Savez. Idemo skupa dalje, već u studenom nas čeka početak kvalifikacija za SP, nakon toga dolazi i onaj ciklus u veljači, pa u lipnju, iza toga je okupljanje reprezentacije u kolovozu, još dvije utakmica kvalifikacija u kolovoza, pa Eurobasket u rujnu. Zadovoljni smo kako je reprezentacija izgledala i kakva je bila atmosfera na kvalifikacijama za Eurobasket i želimo da se to ponovi u kvalifikacijama koje nas čekaju – kazao je Stojko Vranković.