I Škabrnja proslavila blagdan svoje zaštitnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Gospin kip nosila mladež iz Ambara
Uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe Žalosne pored slika poginulih hrvatskih vitezova u Škabrnji
Velimir BRKIĆ
Veličanstvena procesija uz škabrnjsku željezničku prugu

 Rajska djevo, kraljice Hrvata... - pjevalo je preko dvije tisuće Škabrnjana i Prkošana te hodočasnici iz cijele Zadarske županije na samom kraju svete mise i tijekom nepregledne procesije u povodu blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice škabrnjske župe.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM, koja je 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija i veličanstvenija, jučer je u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Rončevićem i subraćom svećenicima, predvodio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru, javnosti najpoznatiji po sukobu s Vatikanom zbog Župe Dajla.

- Marija je uzor poslušnosti, savjesti i vršenja Božje volje u stvaranju boljega svijeta, za zalaganje dobra i odbijanje zla, rekao je biskup, te je nastavio:

- Pobjeda je braćo i sestre uvijek moguća. Treba se samo dnevno znati uključiti na Božju stranu, a to činimo dobrotom i strpljivošću u našim obiteljima, radom i poštenjem u društvu, solidarnošću i nesebičnosti s ljudima, zaključio je mons. Milovan.

Ove su godine sva crkvena čitanja, Gospin kip, crkvene barjake i hrvatsku trobojnicu nosili mladi župljani iz Ambara, škabrnjskog zaselka u kojem je 18. studenoga 1991. počinjen jedan od najvećih zločin u Domovinskom ratu.

Riječ je o Marku, Andriji, Josipu i Ivanu Brkiću, Mati, Denisu i Kristijanu Gurlici, Ivanu i Josipu Županu, Stipi i Jerolimu Bilaveru, Josipi Ražov, Juri i Ante Ražovu te već tradicionalno Ani Pavičić.

Sve je organizirala Svetka Miljanić. A da bude sve po protokolu brinula se Nataša Ražov, supruga opravdano odsutnog sakristijana Zorana Ražova. Pomagao joj je bogoslov Frane Šindija iz Bibinja. Župnim zborom dirigirala je s. Vladislava Terzić.

A uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe Žalosne pored slika poginulih hrvatskih vitezova u Škabrnji i kipa Gospe Škabrnjske kojoj je u srpsko-četničkoj agresiji u Domovinskom ratu otkinuta glava.

Inače, misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika blagdan Velike Gospe osobito se svečano proslavilo u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji - svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja BDM u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u Župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici. Dakako i u onim župama gdje je Uznesenje Marijino naslovnik župne crkve - Pag, Sali, Olib, Mali Iž, Rava, Ugljan, Rodaljice i Korlat te u Bibinjama i Debeljaku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)