Noć punog miseca: ležerno i po dalmatinski!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gurmanski specijaliteti i obiteljska atmosfera oduševili strane i domaće
Spremanje hrane na uličnim štandovima postaje sve popularnije u mnogim turističkim odredištima na Jadranskoj obali, a Zadar se može pohvaliti manifestacijom koja već godinama promovira takav trend
Bojan BOGDANIĆ
U konobi na mulu tražilo se mjesto više

Kulturna i gastronomska ponuda oduševila je Zadrane i turiste tijekom finalne večeri manifestacije »Noć punog miseca« koja se održala u subotu na zadarskoj rivi. Bogata gastronomska ponuda uključivala je tradicijske dalmatinske specijalitete poput srdele i liganja na žaru, tuna burgere te druge zanimljive kombinacije i gurmanske eksperimente. Manifestaciju organizira Društvo Propela, a osim gastronomije, posjetitelji »Noći punog miseca« mogli su uživati u glazbenom programu koje je uključivao izvedbe klape Diadora, Donat, Kontrada i Duo Amadeusa.

Manifestacija »Noć punog miseca« koja je Zadranima i posjetiteljima nedostajala tijekom pandemije koronavirusa vratila se u punom sjaju, o čemu je posvjedočio velik broj izlagača i dobra atmosfera.

- Mislim da je događaj veoma dobro organiziran uz raznovrsnu ponudu. Što je najbolje - mislim da ima ljudi, ali ipak nije prevelika gužva. Ovo spremanje hrane vani je odlično, inače volimo taj street food đir i ovo je jako dobro. Bili smo nekoliko puta u Zadru do sada, ali prvi puta smo na »Noći punog miseca, izjavio je Edi, posjetitelj koji smatra da je način pripremanja hrane uz more pred posjetiteljima odlična strategija da se privuče što više ljudi i da se upoznaju lokalni običaji.

Duh Zadra i Dalmacije

«Noć punog miseca« tradicionalna je manifestacija u Zadru koja osim što privlači gastronomijom i dobrom zabavom, nudi priliku za upoznavanje duha Zadra i Dalmacije. Spremanje hrane na uličnim štandovima postaje sve popularnije u mnogim turističkim odredištima na Jadranskoj obali, a Zadar se može pohvaliti manifestacijom koja već godinama promovira takav trend. Posjetitelji su bili oduševljeni atmosferom, a mnogi su izrazili žaljenje što »Noć punog miseca« ne traje nekoliko večeri duže.

- Mislim da je ovaj događaj sjajan. Odlično je iskustvo vidjeti ovu tradiciju i domaće ljude. Priprema hrane vani na otvorenom uz more je možda i najbolji dio cijelog događaja. Nismo mnogo toga probali, ali ono što jesmo bilo je odlično. Na odmoru najviše volimo upoznati običaje i način života u mjestima u koja dolazimo. Pomislili smo kako je ovo sjajna prilika za to. Ovdje smo prvu večer i čuli smo da ovo traje nekoliko dana, zaista odličan način za provesti večer na odmoru, izjavio je Allessandro, posjetitelj kojega se posebno dojmila gastronomska ponuda na rivi.

Najpopularniji štand

Osim zadovoljnih posjetitelja, sretni su bili i izlagači koji su svojim štandovima i proizvodima dominirali mulom i rivom.

- Ovo je tradicija važna za Zadar i Zadarsku županiju. Ovdje imate srdele, tune, liganja i sve ostale kvalitetne dalmatinske proizvode. Štand vodi moj sin, ja mu pomažem, već dugo smo u ovome i drago nam je zbog toga, rekao je Stipe Sikirić iz Bibinja. Sikirić je dodao da je posebno sada važno držati do običaja i manifestacija poput »Noći punog miseca« jer upravo takvi događaji povezuju ljude i zajednicu. Iako je vrijeme bilo promjenjivo izlagači i njihove mušterije nisu dopustili da im to pokvari zabavu. Štand koji se sa sinom vodio Stipe, posebno je privukao pažnju posjetitelja zbog obiteljske atmosfere koju su širili među okupljenima.

- Ide jako dobro, ležerno je i po dalmatinski. Jučer je bilo vatreno, vrijeme je malo bilo problematično, ali ljudi su normalni i odlično je, objasnio je Šime Kudelja Pavić, čovjek koji je tri večeri »Noći punog miseca« potvrđivao svoje vještine kao grill majstor, spremajući ribu, ali i kao tehničar koji je pomagao oko glazbenog dijela večeri.

Osim ribe i morskih plodova u raznim kombinacijama posjetitelji su mogli probati soparnik koji se, kao i ostatak hrane, spremao uz žar i vatru ispred posjetitelja. Glazbeni program dodatno je obogatio večer, a svoje vještine predstavili su glazbenici iz Zadarske županije.

Noć koju obasjavaju mjesec i baklje

Noć punog miseca manifestacija je koja se već tradicionalno održava u Zadru, duž rive. To je trodnevni festival hrane, pića, kulture, tradicije, povijesti i običaja zadarskih otoka, priobalja i zaleđa. Tu noć gasi se javna rasvjeta, a riva biva obasjana svijetlom baklji, svijeća i sjajnog mjeseca. Štandovi postavljeni preko cijele rive brojnim posjetiteljima nude tradicionalna jela, a s pozornice se čuje klapska pjesma. Posebnost ovom festivalu daju i usidreni brodovi koji su pretvoreni u štandove s bogatom i autohtonom gastro ponudom. Cijeli program osmišljen je tako da se posjetitelje vrati u daleku povijest i prisjeti na nekadašnji način života. Noć punog miseca događa se svake godine u noći kada je mjesec pun, krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno