Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Idemo dolje, a ne dalje

Autor:

14.09.2008. 22:00
Idemo dolje, a ne dalje

Foto: Filip BRALA



Potaknuti sve glasnijim negodovanjem i zabrinutošću građana s padom životnog standarda, Forum mladih SDP-a u subotu je na Narodnom trgu održao akciju pod nazivom «Idemo dolje». Stoga je u sklopu akcije postavljen štand ne kojemu su bili izloženi svi oni proizvodi koji su ljudima neophodni za život, a koji su drastično poskupjeli, odnosno struja, gorivo, kruh, mlijeko i ulje.
Akciji su prisustvovali Ingrid Antičević-Marinović, saborska zastupnica, Sandra Žganec, predsjednica Gradskog odbora Foruma mladih SDP- te nekoliko predstavnika Foruma mladih SDP -a.
– Cilj ove kampanje je upozoriti javnost kako Vlada RH ne iskazuje pretjeranu zabrinutost s teškoćama s kojima se suočavaju građani. To su teškoće poput poskupljenja, inflacije i rasta kamata. Umjesto da idemo dalje, naprijed, u bolju budućnost, mi ne da stojimo na mjestu, nego idemo dolje i natrag. Vlada se ne bavi rješenjem ovih problema već optuživanjem tobožnjih krivaca za rast cijene i osnivanjem povjerenstava. Svi su krivi, samo oni nemaju veze s tim, kazala je Sandra Žganec, napomenuvši kako se cijena struje u odnosu na 2005. godinu udvostručila, dok su ulje, kruh i mlijeko, osnovne životne namirnice, u zadnjih godinu dana značajno poskupili, a inflacija skočila na preko 8 posto.
Istaknula je također kako je cijene goriva u cijelom svijetu jesu «podivljale», ali Hrvati svejedno plaćaju najskuplje gorivo u regiji, dok na cijenu goriva Vlada može izravno utjecati.
– Iako je u zadnjih mjesec dana cijena barela na svjetskom tržištu pala sa oko 150 na stotinjak dolara kod nas je gorivo pojeftinilo samo jednu kunu. Dakle, umjesto da pravodobnim korekcijama cijene goriva Vlada olakša teret građanima, oni to ne čine jer ne žele smanjiti svoj dio kolača, istaknula je Sandra Žganec, napomenuvši kako je jedan od načina za ublažavanje udara inflacije na životni standard građana smanjenje PDV-a na osnovne životne potrepštine poput ulja, dječje hrane i pelena, plina, električne energije i grijanja, te da je SDP iznio prijedlog Vladi u kojem navodi kako bi se na spomenute proizvode PDV trebao smanjiti sa 22 na 10 posto, no Vlada za sada ne odgovara na njihov prijedlog.
Ingrid Antičević-Marinović je pojasnila kako je riječ o akciji mladi SDP-a koju su oni započeli još u proljeće, u vrijeme kada su cijene porasle, te kada je SDP Vladi predložio donošenje Zakona antinflacijskog programa kojeg su oni odbili.
– Ovime samo želimo skrenuti pozornost ljudi te pozvati Vladu da konačno poduzme potrebne strukturalne mjere, a ne neke smiješne kakve provodi. Ukoliko ne zna kako, želimo joj poručiti neka odstupi jer je sa svojom nesposobnošću Republiku Hrvatsku dovela u krizu, kazala je naposljetku Ingrid Antičević-Marinović.