Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BRIGA ZA NAJMLAĐE Cilj- mjesto u vrtiću za svako dijete!

15.09.2019. 08:34
BRIGA ZA NAJMLAĐE Cilj- mjesto u vrtiću za svako dijete!


Upisi djece u vrtiće još uvijek traju, tako da za sada nemamo pouzdanu informaciju je li i koliko je djece ostalo neupisano. Grad Zadar godinama kontinuirano vodi brigu o najmlađima i trudi se da se takve situacije što je moguće više – izbjegnu. Osim toga Grad Zadar je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je upravo zbog toga krenuo i u sufinanciranje privatnih vrtića. Uskoro bi se trebao otvoriti i vrtić na Višnjiku, čije je uređenje pri kraju i tamo će biti mjesta za 40-ak djece. Uveli smo trećeg odgojitelja u vrtiće i organizirali dvije dodatne skupine. Nemamo još pravu sliku o neupisanoj djeci ni zbog činjenice da imamo i 100-tinjak djece koja imaju mjesto u vrtićima drugih osnivača, a roditelji su predali molbe za gradske vrtiće. Potpuno smo svjesni problema za roditelje ukoliko ostane neupisan i najmanji broj djece, ali kontinuirano stvaramo prostorne pretpostavke kako bi vrlo brzo osigurali mjesto u vrtićima za svu djecu, objasnio je Joso Nekić pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada.


Grad širi mrežu predškolskih ustanova
Prema pročelnikovim riječima, ne bi se trebalo dogoditi da puno djece ostane – neupisano. Osim toga, uskoro bi trebao biti riješen i višegodišnji problem s otvorenjem i puštanjem u funkciju Centra Mocire gdje bi, između ostaloga, trebao biti izmješten i vrtić za djecu s teškoćama u razvoju Latica. U novom prostoru bi napokon djeca koja pohađaju taj vrtić dobila primjeren prostor za boravak, a stručnjaci i odgojitelji Latice mjesto za još bolji i kvalitetniji rad.
– Osim toga očekuje se i rekonstrukcija vrtića Pčelica u kojem smo do sada imali četri skupine sa sveukupno 80 djece, a sada ćemo imati osam skupina sa sveukupno 160 djece. Naći će se mjesta i za još 30-ak djece u vrtićima drugih osnivača. Doista vjerujem da će naš grad vrlo skoro biti u situaciji da se može pohvaliti da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću i da se neće događati situacije da dijete ostane neupisano, dodao je Nekić.
Što se, pak, tiče djece jasličke dobi, a to je dob do treće godine života, u zadarskim vrtićima postoje skupine jasličke dobi, a kad je to u pitanju, pročelni objašnjava kako još uvijek nema pouzdane brojke o tome je li i koliko je male djece ostalo neupisano.


«Prve tri su – najvažnije!«
Neki gradovi u Hrvatskoj kad su »pelenaši« u pitanju, ako nema dovoljno mjesta u jaslicama, sufinanciraju izdatke za dadilje, no prema Nekićevim riječima, Grad Zadar smatra i radi na tome da, što je najviše moguće, poboljša postojeće vrtićke kapacitete, ali i proširi još više mrežu predškolskih ustanova.
»Prve tri su najvažnije« – slažu se stručnjaci, pa se stoga većina roditelja nakon porodiljnog dopusta odlučuje na pomoć »bake servisa« ukoliko ima tu sreću ili pak, na »tetu čuvalicu«, ali u svom domu.
No, mnogi se odlučuju na jaslice odmah nakon isteka porodiljnog dopusta, iako su svi stručnjaci suglasni kako do treće godine života dijete ne bi trebalo žuriti u vrtić, naravno, ukoliko je roditeljima to ikako – moguće.