Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Općina Preko odustala od dovršetka izgradnje sabirne septičke jame

15.09.2020. 17:01


Prema najnovijim informacijama, obustavljeni su radovi na izgradnji sabirne septičke jame pored kapelice koja se nalazi u neposrednoj blizini obiteljskih kuća u mjestu Ugljan. Izgradnja septičke jame na ovome mjestu izazvala je ogorčenost Ugljanaca.
Naime, prije nekoliko mjeseci i to u vrijeme lockdowna, Općina Preko je, kako smo pisali, bez suglasnosti Ugljanaca donijela odluku o izgradnji sabirne septičke jame na lokaciji, koja prema riječima mještana, nikako nije bila opcija za takvu vrst gradnje. Zbog takve odluke u kojoj se Općina pozivala na suradnju sa strukom, te da je ovakvom gradnjom pored kapelice pronađen način da se izgradi jama u koju će se prazniti sadržaj koji će otjecati prirodnim padom u kanalizaciju, kako je pojasnio načelnik Općine Jure Brižić, mještani su bili prepušteni sami sebi. Da bi zaustavili izgradnju septičke jame sredinom srpnja mještani su samoinicijativno počeli skupljati potpise za peticiju, te su u vrlo krakom roku prikupili čak 300 potpisa nezadovoljnih mještana koji nisu htjeli da se ovakvom gradnjom skrnavi dostojanstvo prostora pored kapelice, koje je za mještane Ugljana to sveto tlo, na kojem se po posljednji put opraštaju od svojih namilijih.


Mještani stali pred bager
Kako bi zaštitili svoje domove, ali i Božji hram koji se nalazi u neposrednoj blizini kapelice, kako je tada objasnio jedan od mještana, Ugljanci su se okupili na mirnom prosvjedu i to nakon što se uz sve dobronamjerne pokušaje nije uspio uspostaviti dijalog s izvođačima radova, te su tom prigodom mještani stali ispred bagera, kako se ne bi nastavila daljnja gradnja sporne jame.
Nakon tog mirnog prosvjeda u srpnju i prikupljenih brojnih potpisa za peticiju, Općina Preko je ipak obustavila radove, a načelnik Brižić je pojasnio kako su radovi zaustavljeni samo do jeseni, te da će se nastaviti nakon završetka turističke sezone.
Međutim, kako smo doznali od Marije Kombura koja je rođena na Ugljanu gdje ima i obiteljsku kuću u kojoj živi njezina majka, radovi su obustavljeni, a o čemu ju je izvijestio načelnik Općine Preko. Dogodilo se to nakon što je Kombura, inače magistrica ekonomije, poduzela korake kako bi došla do informacija po čijem rješenju se donijela odluka o izgradnji septičke jame pokraj kapelice.
– Nakon prosvjeda u srpnju, radovi su zaista bili zaustavljeni, ali pod izlikom kako se obustavljaju zbog buke. Naravno, takav odgovor nije bio zadovoljavajući jer nije bio problem u buci, već u lokaciji koja je je bila određena za izgradnju sabirne septičke jame. Nakon toga sam uputila Općini dopis u kojem sam tražila da mi se točno objasni što se tamo gradi, te su mi kroz nekoliko dana poslali odgovor kako se na tom mjestu gradi sabirna septička jama, a sve u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, rekla je Kombura, dodajući kako je takva vrsta odgovora nije zadovoljila te da je poslala dodatni zahtjev za pristup informacijama, kako bi došla do pojašnjenja o donošenju odluke od strane Općine o gradnji.


Nije dobila Rješenje Općine
Zanimalo ju je koga se konzultiralo za takvo rješenje koje je omogućilo da se bager doveze na parcelu na kojoj je bila predviđena izgradnja septičke jame, jer vozač bagera, kako je rekla Kombura, nije mogao sam odlučiti da ga doveze na parcelu. Dodala je kako to rješenje do danas nije vidjela, iako su joj u Općini tvrdili da ga imaju.
– Osim rješenja po kojem bi se bagerom uopće moglo pristupiti spornoj lokaciji, a koje mi nisu predočili, iako su rekli da ga imaju, tražila sam da mi se predoči dozvola za izgradnju i je li napravljena posebna studija na okoliš, ali ništa od traženih dokumenta nisam dobila, ispričala je Kombura, dodavši kako je konzultirala i međunarodnog stručnjaka za okoliš koji je jasno rekao kako nema opravdanja da se tako nešto gradi u centru nekog mjesta, a pogotovo ne u blizini sakralnih objekata i obiteljskih kuća.
Da bi rasvijetlila ovakvu nesvakidašnju situaciju mještanka Ugljana je svoj put nastavila slanjem zahtjeva za pristup informacijama u kojem je tražila dokument kojim se potvrđuje da je Općina Preko u vlasništvu sporne parcele, a Zadarskoj županiji proslijedila je upit o tome jesu li suglasni da se takva vrsta objekta gradi u centru mjesta. O problematici izgradnje jame Kombura je obavijestila i građevinsku inspekciju, ali i predsjednika Nacionalnog odbora za odgovorni i održiv turizam.




Odbijena organizacija tribine
– Građevinskoj inspekciji sam napisala prijavu u nekoliko stavki, ali sam postavila i pitanje vezano za gabarite septičke jame. Prijavu sam predala 19. kolovoza, međutim odgovora još nema. Da bih došla do potrebnih odgovora kontaktirala sam i predsjednika Nacionalnog odbora za odgovoran i održivi turizam, ali i Udrugu Eko Kvarner, jer su oni dosta aktivni u zaštiti Jadrana, objasnila je Kombura, dodajući kako je u planu bila i javna tribina koja se trebala održati 3. rujna u kojoj bi osim mještana sudjelovala i struka koja je bitna u ovakvim situacijama, te da bi bili pozvani i mediji.
Nakon što je Kombura najavila tribinu policiji, te se obratila i Stožeru civilne zaštite, s obzirom na epidemiološke mjere, a sve u svrhu kako bi jedna takva tribina prošla legitimno i bila svrsishodna, Kombura je dobila poziv od Općine od strane zamjenika načelnika Karla Novoselića, koji joj je, kako kaže ova Ugljanka, rekao da nije preporučljivo s obzirom na epidemiološku situaciju održati tribinu.
Natječaj za izradu projektne dokumentacije
– Nakon što mi je zamjenik načelnika Općine rekao da nije preporučljivo da se pod ovim mjerama održi tribina, rekla sam da nema problema, ali da mi to sve napiše i potpiše, objasnila je Kombura dodajući kako se jedino pismenim putem mogu riješiti određene situacije, te da su je nakon toga obavijestili da neće septičku jamu staviti u funkciju, a nakon čega su je, po njezinoj zamolbi, o tome obavijestili i pismeno izdajući ispravu s pečatom i potpisom.
Odgovarajući na naš upit u vezi saborne septičke jame u Ugljanu načelnik Preka Jure Brižić odgovorio je kako su trenutačno u fazi javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije, te da su odlučili zaustaviti daljnje radove na spajanju sabirne septičke jame s postojećim kanalizacijskim sustavom.
– Tijekom izrade projektne dokumentacije dobit ćemo bolje i stalno rješenje, te će biti riješen kanalizacijski sustav za sve zaseoke mjesta Ugljan koji predviđa i uređaj za pročišćavanje, poručio je Brižić, dodajući kako će se na taj način u skorije vrijeme riješiti i problem pražnjenja crnih jama.


Vjerujem da je ova priča oko septičke jame završena
– Ne znam što će biti dalje s ovom iskopinom pored kapelice, ali je bitno da je sve zaustavljeno, jer da nije, sve bi iz septičke jame išlo u ovu našu uvalu, a u kojim količinama bi se tu radilo, to nitko ne zna, rekla je Kombura, dodajući kako je ovakva odluka Općine za dobrobit cijelog mjesta, te da vjeruje kako je ova priča završena, a ukoliko bi se nastavila da će i ona nastaviti dalje i da ima sve spremno za medije.


UPITI OPĆINI PREKO I ZADARSKOJ ŽUPANIJI
U borbi za zaustavljanje gradnje jame pokraj kapelice Marija Kombura je u zahtjevu za pristup informacijama tražila dokument kojim se potvrđuje da je Općina Preko u vlasništvu sporne parcele, a Zadarskoj županiji proslijedila je upit o tome jesu li suglasni da se takva vrsta objekta gradi u centru mjesta


»Građevinskoj inspekciji sam napisala prijavu u nekoliko stavki, ali sam postavila i pitanje vezano za gabarite septičke jame. Prijavu sam predala 19. kolovoza, međutim odgovora još nema
Marija Kombura, mještanka Ugljana


Odlučili smo zaustaviti daljnje radove na spajanju sabirne septičke jame s postojećim kanalizacijskim sustavom. Radimo na boljem rješenju kanalizacijskog sustava za sve zaseoke mjesta Ugljan čime će se riješiti i problem pražnjenja crnih jama
Jure Brižić, načelnik Preka