Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Podbacili turisti ili njihovi domaćini?

Autor: Elza Radulić-Toman

14.10.2008. 22:00
Podbacili turisti ili njihovi domaćini?

Foto: Adam VIDAS



Možda bi sve ove ovogodišnje brojke bile znatno bolje da su hotelijeri i ostali domaćini prijavili sve svoje goste, kako im nalažu propisi, no znamo da su ih mnogi dosta zatajili i također znamo da turistički inspektori u toj domeni ama baš ništa nisu učinili
Ovih su dana zbrajani turistički rezultati ostvareni u upravo završenoj sezoni i neki turistički radnici su više, a neki manje zadovoljni. Naime, rujanski rezultati su malo iznenadili optimiste koji su više očekivali jer, kako kaže statistika, baš rezultati ostvareni u rujnu su podbacili. Turistička zajednica Hrvatske je objavila da su ukupni rezultati dolaska turista zabilježeni na cijelome Jadranu u prvome posezonskom mjesecu za devet posto manji nego što su iznosili lani u rujnu, ali i to da je Zadarska županija uz Istarsku najgore prošla s čak 13 posto manje. No, tako loši rezultati nisu i u samome Zadru, kojega čini grad i okolnih nekoliko naselja te šest otoka.
Prema podacima iz Turističke zajednice grada Zadra grad je u ovogodišnjem rujnu ostvario manje turističkih posjeta za pet posto, a noćenja za tri posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. To se smanjivanje objašnjava lošim vremenskim prilikama, koje su stigle naglo u drugoj polovini rujna, ali i ovogodišnjim znatno ranijim početkom školske godine, koja je krenula točno 1. rujna.
Kad se s turističkog aspekta analizira mjesec rujan u gradu Zadru vidi se da je ovdje bilo domaćih gostiju znatno više nego lani, čak 13 posto, a noćenja za 14 posto. Pridonijeli su tome neki organizirani veći skupovi, seminari, kongresi i sl. Ali stranih turista je bilo manje, dolazaka za osam i noćenja za sedam posto. Izraženo brojkama to znači da je hrvatskih državljana u rujnu došlo 5.344, a inozemnih 25.558. Lanjske brojke su: domaći 4.724, a strani gosti 27.319. Najviše stranih gostiju odnosi se na Nijemce, Francuze, Austrijance, Talijane, Slovence, Engleze i Španjolce.
Možda bi sve ove ovogodišnje brojke bile znatno bolje da su hotelijeri i ostali domaćini prijavili sve svoje goste, kako im nalažu propisi, no znamo da su ih mnogi dosta zatajili i također znamo da turistički inspektori u toj domeni ama baš ništa nisu učinili. Pojedini turistički radnici napominju da vjeruju da nije prikazano možda i do 30 posto ovogodišnjih gostiju!
Podsjetimo i na podatke da je u vremenu od početka godine do kraja rujna na području Zadra zabilježen dolazak 253.605 gostiju, koji su ostvarili 968.005 noćenja. To je zapravo tri posto posjeta više nego lani u isto vrijeme i jedan posto više noćenja. Gostiju iz Hrvatske u Zadar je došlo 49.225 ili 11 posto više, a stranaca 204.380 ili jedan posto više. Noćenja su domaći turisti podbacili za dva posto, a za isto toliko stranci su ih povećali.