Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tri kamere čuvaju rivu

Autor: Elza Radulić-Toman

14.10.2008. 22:00
Tri kamere čuvaju rivu

Foto: Filip BRALA



Postavljene su uz objekte tri kamere povezane s kontrolnim punktom u prostoru Pomorske policije i odsad će se tijekom 24 sata snimati Morske orgulje i Pozdrav suncu i pratiti svaki posjet i sve što se događa oko ta dva vrlo posjećena objekta
Nad poznatim zadarskim znamenitostima novijega vremena, nad Pozdravom suncu i Morskim orguljama, postavljen je videonadzor, čime ih se želi zaštititi od daljnjih devastacija.
Naime, u zadnje vrijeme dogodila su se znatna oštećenja na fotonaponskim ćelijama instalacije Pozdrav suncu, a drski počinitelji su ostali nepoznati. Dapače, uništenja fotoćelija su se i po nekoliko puta ponavljala, pa su gradski čelnici odlučili da se tome stane na kraj danonoćnim snimanjem ta dva objekta. I snimanja su upravo krenula, nakon što je ugrađen cijeli sustav zaštite. Postavljene su uz objekte tri kamere povezane s kontrolnim punktom u prostoru Pomorske policije i odsad će se tijekom 24 sata snimati Morske orgulje i Pozdrav suncu i pratiti svaki posjet i sve što se događa oko ta dva vrlo posjećena objekta.
U organizaciji tvrtke Obala i lučice, u čijem sastavu su i ova dva zanimljiva gradska objekta, ugradnju sustava zaštite obavila je zaštitarska tvrtka Adriatic Security d.o.o., koja će i održavati taj sustav. Točnije, potpisan je ugovor koji će trajati jednu godinu, koliko će biti dug i jamstveni rok, a nakon toga, ako sve bude kako je dogovoreno, potpisat će se i trajniji ugovor o održavanju sustava za zaštitu Pozdrava suncu i Morskih orgulja.
Kako smo saznali od pomoćnika direktora Obale i lučica Ede Duke, sada će se montirati i table s upozorenjima da se nad navedenim objektima obavlja videonadzor. Obavijesti će osim na hrvatskome, biti i na engleskom jeziku.
Cijeli ovaj sustav tehničke zaštite stoji nešto više od 159.000 kuna, a novac se osigurao iz gradskoga proračuna.