Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru najduža lista za magnetsku, CT i ultrazvuk srca

Autor: Teuta Babajko Jamičić

14.10.2008. 22:00
U Zadru najduža lista za magnetsku, CT i ultrazvuk srca


Kad sve skupa pogledamo, situacija s listama čekanja za pretrage koje su uvrštene u Nacionalnu listu čekanja, u zadarskoj Općoj bolnici nije loša, niti zabrinjavajuća. Naravno, da uvijek ima mjesta za napredak, u ovom slučaju skraćivanje lista čekanja, zbog čega ćemo na Radiologiji i Kardiologiji uvesti i popodnevnu smjenu, kaže ravnatelj Vrančić
Pacijentima koji su u nekoj od hrvatskih bolnica naručeni na pretragu ili operativni zahvat za tri mjeseca ili dulje, već od slijedećeg tjedna, na kućne adrese će početi stizati pozivi da taj zahvat ili pretragu obave o trošku HZZO-a u privatnoj poliklinici ili u manjoj državnoj bolnici gdje nema toliko pacijenata. Ovakav koncept skraćivanja dugih lista čekanja u bolnicama, ovih dana je najavio ministar zdravstva Darko Milinović. Tvrdeći kako će taj potez biti ključan za dokidanje dugih lista čekanja u bolnicama, ministar Milinović očekuje da će ovakav koncept, do kraja godine, smanjiti liste čekanja i za 50 posto.
Kako bi se doista i realizirao ovakav koncept skraćivanja dugih lista čekanja u bolnicama, ministar Milinović potpisao je anekse ugovora sa šest privatnih osiguravatelja – Sunce, Croatia osiguranje, Euromedic, Osiguranje Zagreb, Medico i Medikol – čime je ugovoreno tri tisuće dijagnostičkih postupaka magnetske rezonancije (MR) i kompjutorske tomografije (CT) do kraja godine, u vrijednosti dva milijuna kuna. Cijenu pretraga u privatnim ustanovama koje će obavljati uz uputnicu liječnika opće prakse, u potpunosti snosi HZZO, s tim da je ugovorena cijena tih pretraga za 50 posto jeftinija od redovne cijene.
Nacionalna lista čekanja
Odlučni udarac listama čekanja u bolnicama trebala bi zadati jedinstvena Nacionalna lista čekanja, za koju nam je dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, pojasnio kako je formirana za pretrage i zahvate na koje se najdulje čeka, a to su kardio-kirurški zahtvati, ugradnja umjetnih kukova, MR, CT, ultrazvuk srca, ugradnja stentova i laparoskopska kolecistektomija, odnosno uklanjanje žučnog mjehura.
– Nacionalna lista čekanja formirana je temeljem informacija s terena, točnije bolničkih lista pretraga i zahvata na koje se najdulje čeka u hrvatskim bolnicama. Na toj listi je sedam pretraga i zahvata, od kojih se dvije, kardiokirurgija i ugradnja umjetnih kukuva, ne izvode u zadarskoj Općoj bolnici. Ostalih pet zahvata i pretraga u zadarskoj bolnici se redovito obavljaju, s tim da se na niti jednu pretragu ne čeka duže od tri mjeseca, govori dr. Zvonimir Vrančić, dodajući kako se u zadarskoj Općoj bolnici najduže čeka na MR, i to dva do tri mjeseca.
Dakle, uz najdulju listu čekanja za MR, zadarski pacijenti dva mjeseca čekaju i za CT. Iako spomenute liste čekanja ne prelaze Milinovićev prihvatljiv, okvirni rok u kojemu bi određene pretrage pacijenti trebali obaviti, dr. Vrančić najavljuje uvođenje popodnevne smjene na radiologiji, kako bi se čekanje na CT i MR smanjilo.
– Kao i na CT, dva mjeseca se čeka i na ultrazvuk srca. No, i na kardiologiji ima prostora za skraćivanje liste čekanja za ultrazvuk srca, što planiramo postići proširenjem radnog vremana, točnije uvođenjem popodnevne smjene u dogovoru s liječnicima, kaže dr. Vrančić, te dodaje kako je situacija s listama čekanja u zadarskoj bolnici zadovoljavajuća, mada mjesta za napredak, naravno, još uvijek ima. Što se tiče ugradnje stenova, snimanja i proširenja krvnih žila srca, te odstranjivanja žučnog mjehura laparaskopskom metodom, u zadarskoj Općoj bolnici, nema liste čekanja. Spomenute zahvate moguće je obaviti u okviru nekoliko, a najviše 10-ak dana, koliko otprilike traje raspodjela posla.
Hitni pacijenti ne čekaju
– Kad sve skupa pogledamo, situacija s listama čekanja za pretrage koje su uvrštene u Nacionalnu listu čekanja, u zadarskoj Općoj bolnici nije loša, niti zabrinjavajuća. Naravno, da uvijek ima mjesta za napredak, u ovom slučaju skraćivanje lista čekanja, zbog čega ćemo na Radiologiji i Kardiologiji uvesti i popodnevnu smjenu kako bi pacijenti što manje vremena čekati na MR, CT i ultrazvuk srca, kaže dr. Vrančić, te dodaje kako se istovremeno radi i na skraćivanju liste za ultrazvuk dojki što je omogućeno zahvaljujući još jednom ultrazvučnom aparatom za pregled dojki, koji su zadarskoj Općoj bolnici donirali prijatelji iz Južnomoravske regije u Češkoj.
Inače, kako se ultrazvuk dojki provodi u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, spomenuta pretraga nije uvrštena na Nacionalnu listu čekanja. No, imajući u vidu kako se u zadarskoj bolnici na ultrazvuk dojki čeka više mjeseci, dr. Vrančić navodi kako će situacija s listom čekanja vrlo brzo promijeniti na bolje, odnosno da će se ista uskoro skratiti.
– Ukoliko uzmemo u obzir da se u brojnim hrvatskim bolnicama određene pretrage čekaju između 200 dana i jedne godine, mogu reći da sam zadovoljan situacijom u zadarskoj bolnici. Dakako, mi činimo sve što je u našoj moći da liste čekanja u zadarskoj bolnici budu što kraće, tako da se najduže čeka na MR, i to tri mjeseca. No, kad su u pitanju hitni slučajevi dakako da čekanja nema, bolnica radi 24 sata dnevno, dan i noć. Hitni pacijenti i po nekoliko puta dnevno podvrgavaju se različitim pretragama, takve situacije, hitni slučajevi, isključeni su svih mogućih lista čekanja, zaključuje dr. Zvonimir Vrančić.