Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Skupština prošla bez glasovanja o simbolima nacionalnih manjina

14.10.2011. 22:00
Skupština prošla bez glasovanja o simbolima nacionalnih manjina


Odbor je odluku donio na vrijeme i Koordinacija nacionalnih manjina je svoje mišljenje dostavila na vrijeme. Oni su to mogli pripremiti. Zašto nisu i je li netko to zaustavio, ja zaista ne znam, rekao je Veselko Čakić


Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine, održane u četvrtak, nisu se, unatoč najavama, našle izmjene i dopune Statuta kojima se trebaju regulirati prava nacionalnih manjina na isticanje zastave i intoniranje himne nacionalne manjine uz hrvatsku zastavu i himnu u svečanim prigodama,  te na korištenje simbola nacionalne manjine u pečatu i zaglavlju službenih dokumenta tijela manjine.
Nakon što je prošlog tjedna Odbor za statut i poslovnik usvojio prijedlog ovih izmjena, predsjednik Odbora Ivica Erlić je kazao kako će na početku sjednice Skupštine zatražiti da se dnevni red dopuni glasovanjem o statutarnim izmjenama, no to se nije dogodilo.
– Mi smo kao Odbor odluku donijeli i na nju se trebala očitovati Koordinacija nacionalnih manjina. Tek na dan sjednice Skupštine u jutro su me iz stručne službe obavijestili da je stiglo očitovanje Koordinacije i  jednostavno nije bilo vremena da se odluka pripremi, a za sljedeću sjednicu predsjednica Skupštine neka tu odluku uvrsti u dnevni red redovnim putem, kazao je nakon sjednice Erlić. 
Irena Devčić Buzov je napomenula kako ona, kao predsjednica Skupštine, ne priprema odluke, već samo uvrštava na dnevni red odluke, odnosno točke koje su pripremljene od strane stručnih službi.
– Odbor je taj koji treba odraditi svoj posao i koji ima na raspolaganju stručnu službu koja mu pomaže u pripremanju sadržaja odluka, rekla je Devčić Buzov.
– Odbor je odluku donio na vrijeme i Koordinacija nacionalnih manjina je svoje mišljenje Upravnom odjelu za pravne i zajedničke poslove dostavila na vrijeme –  u srijedu u jutro, dan prije sjednice Skupštine. Oni su to mogli pripremiti. Zašto nisu i je li netko to zaustavio, ja zaista ne znam, ali stvarno je čudno, rekao je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Veselko Čakić koji je uz to i vijećnika SDSS-a u Županijskoj skupštini.
Podsjetimo, spomenute izmjene Statuta Županija je obvezna donijeti temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a već godinu dana vijećnici SDSS-a traže da se Ustavni zakon primjeni.