Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pet stotina izlagača iz cijele Hrvatske na svečanosti Dana kruha u Starigradu

Autor: Velimir Brkić

14.10.2012. 22:00
Pet stotina izlagača iz cijele Hrvatske na svečanosti Dana kruha u Starigradu

Foto: Velimir BRKIĆ



Učenici i njihovi mentori prezentirali su plodove zemlje svoga zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje, pripremu hrane i zavičajne krušne proizvode


Starigrad-Paklenica je bio domaćin središnjoj državnoj i svehrvatskoj svečanosti Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje. Na sedamdesetak štandova u Bluesun hotelu Alan predstavilo se 500-tinjak izlagača, predstavnici šezdesetak osnovnih i srednjih škola s područja Hrvatske te deset predstavnika hrvatskih škola s prostora BiH, Vojvodine, Crne Gore i Mađarske.
Učenici i njihovi mentori prezentirali su plodove zemlje svojih zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje, pripremu hrane i zavičajne krušne proizvode.
Brojne štandove za zanimanjem su razgledali mnogi Podgorci i njihovi gosti, koji su kušali kruh, peciva, kolače i ostale slastice, doslovno za svakog po nešto fino i ukusno. Bilo je tu i pravih umjetničkih kreacija.
Zadarsku županiju su predstavljale osnovne škole iz Zemunika i Starigrada te Srednja škola Biograd na Moru. Program je vodila zadarska novinarka Ana Marušić.
Svečano otvorenje svojim govorima upriličili su načelnik Starigrada Krste Ramić i ravnateljica škole Jadranka Marasović, kao domaćini smotre, predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle, te Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.
– Dužnost nam je i ove godine ukazati na važnost očuvanja Božjeg djela na zemlji, pokazati našu nacionalnu i vjersku zrelost i zahvaliti svim sudionicima ovogodišnje Državne i svehrvatske svečanosti kao i svim ljudima čiji su pogledi upravljeni prema budućnosti, naglasio je Kutle pošto je prenio pozdrave Josipa Leke, predsjednika Hrvatskog sabora.
Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda. Kao dio nacionalne kulturne baštine iskazuje se i prevažna duhovna dimenzija ovog projekta.
– Iskonska želja da se kroz kruh i ostale proizvode iskaže ljubav darivanja jedno drugom te opstojnost i povezanost s krajem iz kojeg potječemo – misao je koja nas je vodila dok smo pripremali državnu i svehrvatsku smotru krušnih proizvoda, kazala je Marjana Marasović, direktorica TZO Starigrad.
Smotra koja se održava već 21 godinu, prvi put se održava u Zadarskoj županiji. Ovogodišnja središnja svečanost Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje na državnoj i svehrvatskoj razini u Starigrad-Paklenici održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Organizatori svečanosti su Udruga Lijepa naša i Agencija za odgoj i obrazovanje.
Općina Starigrad kao domaćini državne i svehrvatske svečanosti, TZO Starigrad-Paklenica, Župni ured Starigrad i osoblje Bluesun hotela Alan direktora Jole Petričevića, pobrinuli su se da ova svečanost bude na zaista visokoj razini.
– Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha koji je simbol životne i duhovne snage, iskazuje se i prevažna duhovna dimenzija ovog projekta, poručio je Krste Ramić, načelnik Starigrada.
Svečanu svetu misu s prinosom darova na Trgu Stjepana Radića na starigradskoj Bikariji u zajedništvu sa župnikom Marinkom Jelečević, don Ivom Ćorićem iz Kotarske biskupije i subraćom svećenicima je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Velebna manifestacija se nastavila kulturno-zabavnim programom na kojem su sudjelovali KUD Mali Podgorac voditeljice Suzane Milovac, ženske klape Barufa i Anima Maris, klapa Vir, trio Bura Bibinje, Ivana Mustać Klarić, Veronika Marasović i drugi.