Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Većina ribara želi napustiti ribarstvo!

14.10.2013. 22:00
Većina ribara želi napustiti  ribarstvo!


Nismo mogli doći do potpisanog 13. poglavlja i nismo znali što nas čeka ulaskom u EU, a to sada izranja na svjetlo dana. Istina se skrivala od ribara, kaže Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribarstva
Većina hrvatskih ribara, zbog lošeg stanja u tom sektoru,  razmišlja o napuštanju te djelatnosti u koju nitko ne investira zato što  je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postala neperspektivna, upozorio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Ceha za ribarstvo i  akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK) Vladan Bojić.
Najavio je kako će s 18. susreta ribara HOK-a, koji će se održati na  Hvaru od 17. do 19 listopada, biti poslana poruka kojom će se ukazati  na poteškoće ribara i na ono što ribari žele kako bi im se pomoglo.
– U ovom trenutku malo tko ulaže u ribarstvo zato što ono nije više  perspektivan sektor, a većina ribara sada želi izići iz ribarstva i očekuje  sredstva iz fondova Europske unije kako bi na takav način dobili nekakvo obeštećenje da mogu prijeći na drugi posao”, istaknuo je Bojić.
Po njegovim riječima u Hrvatskoj oko 3.500 ribara ima povlastice od  kojih su 3.200 obrtnici.
– To je stalan broj ribara koji se nakon ulaska Hrvatske u EU ne može  povećavati, a onaj tko eventualno izgubi dozvolu neće je više moći dobiti. Ne možemo povećati ni broj alata, a ribarska flota je registrirana te  se ni ona kao niti snaga motora ne mogu povećavati, kazao je Bojić.
Naglasio je kako je na prošlogodišnjem Susretu ribara HOK-a upozoreno na poteškoće s kojima će se ribari suočiti nakon ulaska Hrvatske u  EU a koje se sada pokazuju i u praksi.
– Zakon o morskom ribarstvu, koji je donesen ‘preko noći’ 28. lipnja  2013. godine, a stupio na snagu 1. srpnja ulaskom Hrvatske u EU, doveo je u vrlo lošu situaciju niz načina ribolova u Hrvatskoj, kazao je Bojić. U tom je kontekstu spomenuo i 13. pregovaračko poglavlje za ulazak Hrvatske u EU s kojim ribari, po njegovoj tvrdnji, nisu bili blagovremeno upoznati.
– Nažalost, nismo mogli doći do potpisanog 13. poglavlja i nismo  znali što nas čeka, a to sada izranja na svjetlo dana i tu je niz poteškoća  koje su se stvorile sakrivanjem istine od ribara i donošenjem zakona  koji nama ne odgovaraju”, istaknuo je Bojić.
Smatra kako je propuštena prilika da se Hrvatska u vezi 13. poglavlja  izbori “za derogaciju kojom bi se odgodila primjena zakona i postavili  se u bolju poziciju nego što smo danas”.
Na upit koje su odredbe 13. poglavlja nepovoljne za ribare, Bojić je  naveo kako je najveći problem prihvaćanje Mediteranske uredbe, koja  je donijela niz novih propisa i novih zabrana na koje, kako je rekao, “mi  očito nismo bili spremni”.
-Potezne mreže su stavljene izvan zakona, one na ovakav način nemaju gotovo nikakvu budućnost, a to su mreže koje kod nas imaju tradiciju dugu 800 godina, rekao je Bojić ustvrdivši kako je na taj način  “ribarska tradicija u Hrvatskoj nestala”.
Tendencija je na industrijskom ribolovu, a mali obrti i mali ribari na  taj način imaju ili lošu ili nikakvu budućnost, zaključio je Bojić.