Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Crkvica je u toliko lošem stanju da se plašimo daljnjeg urušavanja”

16.10.2019. 09:26


Obnova crkvice sv. Stošije na Puntamici u fazi je odabira izvođača, a kako bi spriječili daljnju devastaciju Puntamičani su u međuvremenu odlučili sami nešto poduzeti. Organizirali su radne akcije kako bi očistili crkvicu od korijenja biljaka koje se uvuklo u zidove te prijeti daljnjim propadanjem i pažljivo su uredili i sav okoliš.


Veselimo se početku radova
O rezultatima ove akcije najbolje kazuju deseci vreća za smeće punih trave, najlonskih vrećića i svega ostaloga što su prolaznici i oni koji ovdje parkiraju ostavljali oko crkvice. U radnoj akciji, kako kaže predsjednica Društva prijatelja Puntamike Bruna Supičić, sudjelovali su svi zaljubljenici u ovaj stari spomenik kojemu žele udahnuti novi život te ga pripremiti za brojna kulturna događanja.
– Crkvicu je ovih dana posjetio jedan od kandidata koji je dao ponudu za obnovu crkvice. Sada samo čekamo da nadležni odjel Grada Zadra izabere najboljeg ponuđača i da radovi konačno počnu. Natječaj je već objavljen, pa vjerujemo kako će narednih mjeseci doista doći do obnove ovog našeg kulturnog blaga, najstarijeg spomenika u Zadarskoj županiji sagrađenog još 860. godine. Svi se toliko veselimo početku radova da smo zdušno prionuli ovoj radnoj akciji i temeljito počistili kako bismo spriječili daljnje propadanje. U našim radnim akcijama sudjeluje i Udruga mladih Puntamika koja se također veseli početku obnove koja bi, prema nekim informacijama, mogla početi nakon Nove godine, kaže Supičić, dodajući kako mještani daju maksimum od sebe na očuvanju ovog spomenika.


Treba ući u turističke prospekte




– Crkvica je u toliko lošem stanju da se plašimo da će doći do daljnjeg urušavanja, ona već godinama vapi za krovom jer su kiša i nevrijeme učinili svoje. Šteta je što se ovoliko godina moralo čekati na njenu obnovu, ali bolje ikad nego nikad. Najveći nam je problem parking jer zaista možemo reći da se niti u centru grada ne bore za parkirno mjesto koliko ovdje ispred crkvice. Oko nje ima puno apartmana, a nema parkirnih mjesta, pa svi ovdje traže mjesta. A kako crkvica nije ograđena, nemamo mogućnosti ljudima zabraniti parkiranje. Nadamo se da će i to biti riješeno samim početkom radova i da automobili neće dodatno uništavati njen okoliš. I prilikom ove zadnje radne akcije smo imali problema jer nismo mogli dobiti kontejner koji će odvesti sve ove vreće smeća, ali su nam u Čistoći rekli da će vidjeti što mogu napraviti – pojašnjava predsjednica Društva prijatelja Puntamike, ističući kako se na kraju nadaju da će uređenjem ovog spomenika biti ispunjen i jedan od njima najvažnijih ciljeva:
– A taj je da crkvica uđe u turističke prospekte grada kao najstariji spomenik. Ona to svojim značajem i zaslužuje, kao što zaslužuje i da ju se oplemeni kako bismo ovdje organizirali kulturna i ostala događanja. Ovo je prostor idealan za koncerte i ostala kulturna događanja, zaista je specifičan i treba ga iskorostiti za sve pozitivne stvari – zaključuje Bruna Supičić koja sa svojom vrijednom ekipom Puntamičana svih ovih godina crkvicu spašava od potpune devastacije.