Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prognoza uvijek – apokaliptična

15.10.2020. 10:00


OČEKUJE NAS STRAŠNO VRIJEME​


​Gledam tako vijesti i čekam prognozu vremena. Ovaj se vikend mislim baviti nekim ekstremnim sportovima (ma lažem. Nedjeljom iđem na bazen topit… mislim, plivati) pa mi je jako važno kakvo će biti vrijeme. Ali, away, ali away, radim do osam pa zakasnih na prognozu. Di ću, što ću, sjetim se da mogu pogledati i na internetu, a taman sam konačno kupio pametni mobitel. Ali, opet away. Mobitel je, kao što mu i samo ime kaže, pametan, ali vlasnik istoga baš i nije pa nikako se snaći. Zovem onda prijateljicu (s istog tog mobitela) koja mi kaže sljedeće – "A što ću ti govoriti što piše na portalima kada znaš da oni sve objavljuju senzacionalistički samo da dobiju što više klikova." Pa ona je potpuno u pravu, pomislim ja. Upravo je nevjerojatno kako na portalima daju prognozu vremena. Svaki sunčani dan se vodi kao "ekstremna vrućina", "nikad zabilježena temperatura", "najtopliji dan u proteklih 130 godina", "topi se asfalt"… Što se tiče zime, tu je situacija još bolja. "Izdana upozorenja…", "moguće pijavice", "nikad zabilježen porast rijeka…", samo su neke od optimističnih najava. Kada bi se samo 10% onoga što najavljuju ostvarilo mi bi već odavno bili pokojni. Pa naš nesretni Vakula, meni inače izrazito simpatičan čovjek. "Vakula je rekao ovo, Vakula je rekao ono", "Vakula upozorava", "Vakula najavljuje novo…", "Vakula prijeti". A onda pročitaš to što je najavio i vidiš da nema nikakvih apokaliptičnih prijetnji, već su samo urednici portala napravili dramu ni iz čega. Zato gledajte Vakulu kada je na televiziji, a za ostalo pogledajte kroz prozor ili nazovite mene. Moji mnogobrojni ožiljci na tijelu i srcu nepogrješivo najavljuju svaku promjenu vremena.
p.s. Ovom prilikom se zahvaljujem spomenutom Vakuli na pozdravima i pozitivnim komentarima koje je prije par mjeseci poslao našoj redakciji, a u vezi ove lijepe kolumne.


NEUNIŠTIVI CHUCK NORISS




Svi se smijemo vicevima na račun Chucka Norissa s obzirom na to da su uistinu smiješni, ali malo nas zbilja pogleda koji njegov film ili seriju. Dovoljno je vidjeti onu njegovu kamenu, bezizražajnu facu pa da se nasmiješ. Ali, da ne bi bio uskraćen za nešto zanimljivo, pogledao sam dvije epizode čuvene serije "Walker teksaški rendžer" i nasmijao se do suza. U prvoj epizodi neka banda sotonista otima djecu i onda ih na groblju želi žrtvovati vrhovnom svom sotoni, ali, naravno, u posljednji čas upada Chuck koji ih svojim preciznim karate udarcima u par sekundi sve sredi, ovoga najzločestijeg natjera da se baci na vlastiti nož (isti onaj s kojim je htio žrtvovati nedužnu dječicu) i svi su na kraju sretni i zadovoljni osim ovih koji su pretučeni i mrtvi, ali oni ionako više ništa ne osjećaju.
U drugoj epizodi zločesti profesor i šef osiguranja u jednoj školi tjeraju učenike da jedni drugima preprodaju drogu, ali i tu na vrijeme upada hrabri Chuck koji negativce sredi s par dobro odmjerenih udaraca, a djecu vrati na pravi put, kaže im taj posao ne valja i opet su svi sretni. Ustvari za ovo zadnje ne znam jer nisam gledao do kraja, ali zar može drukčije završiti nego tako? Ipak je tu u akciji Walker teksaški rendžer.


SVI NA IGRE NA SREĆU!


Jedna naša privatna televizija na svome programu ima nekoliko emisija koje služe da pobude maštu gledatelja, ali i da ih, gledajući tuđe primjere, potaknu na mudra ulaganja, a mudra su ulaganja igre na sreću. Prošli smo tjedan mogli uživati u zanimljivoj emisiji u kojoj nam prikazuju američke obitelji koje su se obogatile nenadanim dobitkom na lutriji. A dobici su to od milijun do stotinjak milijuna dolara, tako da sretnici sada mogu raditi što žele i trošiti na svoje manitovštine, a najgora je scena u kojoj sretni supružnici sjede kod pedikerke koja im obrađuje debela i salasta stopala.
Zanimljivo je koliko je bračnih parova gdje je on vozač kamiona, a ona debela domaćica sa stotinjak kila žive vage viška. Nema bračnog para gdje je on profesor književnosti, a ona defektolog. Ali, pustimo sada to. Ovo je emisija koja naprosto tjera labilne i povodljive osobe na nova mudra ulaganja u igre na sreću, a još kada saznamo podatak da se u Americi na to godišnje troši 57 milijardi dolara, što je 500 dolara po kućanstvu, sve vam je jasnije. Poruka je jasna. Sav novac treba uložiti u ovaj mudri posao.