Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Edukativna slikovnica djecu uči o važnosti zaštite bioraznolikosti

15.10.2021. 12:12


Edukativna slikovnica »Marko u Paklenici« autorice Martine Markov, koja je nastala u suradnji s Nacionalnim parkom Paklenica, predstavljena je jučer u multimedijalnoj dvorani.
– »Marko u Paklenici« je jedna od deset pustolovina galeba Marka po parkovima Hrvatske. Ja, kao biologinja s dugogodišnjim iskustvom u zaštiti prirode, ovom slikovnicom želim pridonijeti boljem poznavanju i približavanju zaštićenih područja našim mališanima. Slikovnica je prvenstveno namijenjena predškolcima i djeci u nižim razredima osnovne škole, rekla je Markov te dodala kako se radi o simpatičnoj i edukativnoj priči.
Kako objašnjava Markov, željeli su predstaviti i istaknuti najvažnije biljne i životinjske vrste koje obitavaju na teritoriju parka, kao i najvažnije zaštićene lokalitete po kojima je park prepoznatljiv.
– Djecu želimo pobliže upoznati s vrijednostima i načinima očuvanja zakonom zaštićenih područja. Nisu samo djeca nedovoljno upoznata s ovom temom. Mnogo odraslih nedovoljno poznaje problematiku zaštite okoliša te važnost bioraznolikosti za funkcioniranje prirode i cijelog ekosustava. Željeli smo apostrofirati koliko je važno posjećivati zaštićena područja, naravno uz pridržavanje svih pravila ponašanja koja u njima vrijede, objasnila je Markov koja je završetkom ove slikovnice došla na pola puta do završetka serijala »Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske«.
Cilj im je predstaviti, kako nastavlja Markov, svih 20 zakonom zaštićenih područja prirode, a djeca su slikovnice, kao i radionice koje prate njihove programe, primila vrlo dobro što ih iznimno veseli.
Partner na izradi ove slikovnice bio je Nacionalni park Paklenica, koju uskoro očekuje 72 godišnjica osnutka.
– Ono što je posebno važno istaknuti jest da slikovnica s ovom temom nema dovoljno za djecu mlađeg uzrasta. Na svojim je avanturama galeb Marko susreo različite biljne i životinjske vrste. U parku živi 170 ptičjih vrsta od kojih su posebno važne crna žuna, orao zmijar, planinski žutokrug, i drugi. Slikovnica je pisana na interaktivan i popularan način prilagođen dječjem uzrastu, a to nas veseli jer će teme zaštite okoliša i životinja na taj način doprijeti do više djece, kazao je Gordan Lukač, stručni voditelj u Nacionalnom parku Paklenica.