Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Roman Šimunković KAPITALKA NA GERMINU

15.10.2021. 12:33


Pažljiviji čitaoci je naravno, sjećaju Romana Šimunkovića koji  se na ovaj natječaj ne  prijavljuje često, ali kad se  prijavi tada je uvijek u pitanju kapitalni ulov. 


 Uvijek spreman


– Ribu oduvijek lovim i u  tome, na svoju veliku radost  još uvijek jednako uživam.  Svaka mi je riba kao da sam  je prvi puta ulovio što je radost koja me ispunjava. Volim loviti na sve načine, od  panule, preko bulentina pa  do fermi, pri čemu mi je ipak  najdraža panula – priča nam  Roman baš kao da je i ovoga  trenutka na moru.




– Ljeto je bilo i prošlo i dalo  svoje ribe no jesen ima svoja  pravila i svoje ribe. Ipak te se  ribe love na isti način već  predugo tako da je za dobar  uspjeh katkad potrebno donekle promijeniti sistem ili  ga barem malo doraditi –  nastavlja Roman svoju priču. 


Nije imala šanse 


– I ovoga sam se puta  odlučio za panulu u Novigradskom moru. Tu se daju  uloviti lijepi brancini no ja  sam ciljano išao na licu.  Većina ribolovaca ovu ribu  lovi na živu iglicu, ali sam ja  na sistem postavio živog  šaruna za kojeg znam da će  zbog vibre i akcije lici sigurno biti atraktivnija ješka. Uostalom, na taj sam način već  digao jako puno kapitalnih  primjeraka.


Tako je bilo i ovoga puta.  Nisam je dugo tražio kad je  napala. Borba je kao i uvijek,  kada je u pitanju lica, bila  izrazito dinamična, ali riba  nije imala nikakve šanse. Koristio sam svoj stari i nebrojeno puta dokazani pribor.  Rola je bila Shimano Nexe,  najlon Aiwa 0,38 milimetara,  a štap nezaobilazna, stara i  pouzdana Germina. 


Borba je malo potrajala, ali  je lica teška 27,85 kilograma  na kraju ipak uspješno nasukana, a onda i majstorski pripremljena na fešti za ženin  rođendan u konobi Stari  mlin u Kukljici.