Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jedanaest strijelaca za 35 razlike

Autor: Roman Morović

14.11.2008. 23:00
Jedanaest strijelaca za 35 razlike

Foto: Zvonko KUCELIN



Ponovila se Bosna. Zadar je po drugi put ove sezone postigao preko stotinu koševa i još jednom ostavio protivnika na preko trideset poena razlike. Kako se i očekivalo, nije bilo previše dvojbi tko će večeras odnijeti pobjedu u srazu Zadra i Zagreba. Gosti bez svoje prve violine Ante Tomića i sa još nedovoljno oporavljenim Vladovićem nisu mogli ozbiljnije parirati raspoloženim Zadranima. Od prve minute, domaćima je sve polazilo za rukom, a osim jednog malog «blackouta» početkom drugog poluvremena sve ostalo išlo je na mlin Zadra.
Drugi put za redom uz standardne Dixona, Gečevskog i Garnetta, utakmicu su u prvoj petorci započeli Perić i Macura. S druge strane trener «mrava» Željko Pavličević na teren je poslao petorku Štimac, Vladović, Simon, Dundović, Bašljan. Zadar prvi dolazi do vodstva i već u prvim minutama preko Perića i Gečevskog pokazuje gostima da nemaju što tražiti u Dvorani Krešimira Ćosića. Do kraja prve četvrtine sjelo je i nekoliko trica Dixona i Garnetta i Zadar je vrlo brzo poveo dvocifrenom prednošću koja će do kraja utakmice samo rasti.
Američki duo nastavio je s tricama i početkom druge četvrtine, a onda u igru ulazi prvo ime večerašnje utakmice, Tomislav Ružić. Već u prvim minutama na parketu Tome je pokazao kako će ovo biti njegova večer, a osim odlične obrambene role, u napadu je bio praktički nepogrešiv. Fantastično zadarsko prvo poluvrijeme tricom zaključuje Dejan Ivanov za 63. poen svoje momčadi u prvih 20 minuta. A Zagreb? Zagreb je ostao na 36 samo sa ponekim bljeskom Jakova Vladovića i mladog Luke Drezge.
Mala «crna rupa» u igri Zadra, na koju se kasnije kritički osvrnuo i trener Petrović, dogodila se početkom drugog poluvremena kada Zagreb radi seriju 10-0, no stvari na svoje mjesto, svojom prvom tricom nakon ozljede, vrlo brzo vraća Juby Johnson. A onda opet simultanka Tomislava Ružića i trica Dixona za visokih +27 uoči posljednjih deset minuta igre.
Početak posljednje četvrtine bio je ono zbog čega ljudi, večeras njih oko 4000, dolaze u dvoranu. Dvije trice Garnetta, pa potom dva uzastopna zakucavanja Perića podigli su cijelu dvoranu na noge, pa čak i najstarijeg posjetitelja večeras Orlanda Cavenaga koji je prošlog tjedna napunio 85 godina. Opće veselje nastavilo se i nešto kasnije kada umjesto Johnsona i Garnetta u igru ulaze Toni Prostran i Šime Olivari. Do kraja susreta i oni su se upisali na listu strijelaca tako da uz čak šest dvocifrenih igrača Zadra bilježimo i podatak da su se sva jedanaestorica upisali u strijelce. Da je bio u sastavu, vjerojatno bi to uspjelo i Damiru Rančiću koji je zbog ozljede leđa utakmicu morao pratiti s tribina.
Konačnih +35 dovoljno govori o razlici u kvaliteti između dviju momčadi, a kako je kasnije ustvrdio i gostujući trener Pavličević ne bi se puno toga promijenilo niti da je igrao Ante Tomić.
Statistika pokazuje veliku razliku u ukupnoj valorizaciji 145-61, visok postotak šuta Zadra 63% i čak 14 asistencija više domaće momčadi (23-9 ; Dixon 10, Stipčević 5). Trener Petrović, za razliku od utakmice s Krkom, zasigurno će biti jako zadovoljan i reakcijom igrača s klupe koji su večeras postigli 47 poena.
Sve u svemu, najbolja je ovo najava za ono što Zadrane očekuje idući tjedan, a to je prvo gostovanje u Podgorici, a potom i početak Eurokupa.


 ZADAR – ZAGREB 110:75


(32-19, 31-17, 21-21, 26-18)
Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 3500.
Suci: Dragan Medan i Sreten Radović (HR), Radomir Vujinović (CG)
Zadar: Perić 15, Stipčević 7, Dixon 16, Johnson 5, Prostran 4, Gečevski 11, Olivari 2, Ružić 17, Macura 4, Garnett 17, Ivanov 12. Trener: Aleksandar Petrović.
Zagreb: Vladović 13, Babić 10, Simon 18, Papac 7, Dundović, Dijan, Novosel 2, Rahimić 2, Bašljan, Štimac 11, Žorić 4, Drezga 8. Trener: Željko Pavličević.




 U POLUVREMENU PJEVAO GRDOVIĆ


U poluvremenu utakmice Zadar-Zagreb na teren je izišao zadarski pjevač Mladen Grdović koji je otpjevao pjesmu u čast Krešimira Ćosića «Mi smo dica Kalelarge». Na velikom semaforu dvorane koja nosi ime zadarskog velika prikazivani su isječci iz života Krešimira Ćosića, a publika je sve popratila velikim pljeskom.