Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatske žene prosvjeduju ispred Haškog suda

14.11.2011. 23:00
Hrvatske žene prosvjeduju ispred Haškog suda


Oko 80 članica udruge “Žene u Domovinskom ratu” započele su jutros miran prosvjed ispred Haaškog suda pod nazivom “Mi smo glas hrvatske žrtve”.
Prosvjed hrvatskih žena održava se za vrijeme konferencije pod nazivom Globalno naslijeđe Međunarodnog kaznenog suda za zemlje bivše Jugoslavije koja se u utorak i srijedu održava u Haagu.
Pred Haaškim sudom hrvatske žene su zapalile dvadeset svijeća, čitale imena poginulih hrvatskih branitelja, recitirale pjesme i dijelile letke pod nazivom “Mi smo glas hrvatske žrtve”.
Predsjednica zadarske udruge “Žene u Domovinskom ratu” Ivana Haberle rekla je kako prosvjedom žele “dignuti glas kao hrvatske žene, majke, braniteljice, prognanice, patnice, kako bi upozorile na nepravdu Haaškog suda prema hrvatskim žrtvama, ali i braniteljima”.
“Imamo i pjevački zbor, održavamo cijeli hrvatski kulturno-umjetnički program ispred zgrade suda, da se vidi da smo mi Hrvati dostojanstven narod koji ne zaboravlja svoje žrtve i svoje generale”, rekla je Haberle.
Ustvrdila je da je sud u Haagu potpuno izgubio osjećaj i mjeru što je pravo i što je pravda. “Rezultat je toga da su zločinci oslobođeni, a da su osloboditelji u zatvorima. Želi se izjednačiti žrtve i zločince, a Domovinski rat proglasiti građanskim i bratoubilačkim ratom. To je nešto što ne možemo dopustiti”, rekla je Ivana Haberle.
Članice udruge “Žene u Domovinskome ratu” prosvjedovat će u Haagu danas i sutra.