Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šimičević: Odluka Sveučilišta u Zagrebu nije logična

14.11.2011. 23:00
Šimičević: Odluka Sveučilišta u Zagrebu nije logična


Znam da su do sad prirodoslovni studiji zahtijevali položenu višu razinu ispita iz matematike, dok su oni drugi, humanistički, zahtijevali bolje znanje iz hrvatskog jezika, što je u redu, ali moram priznati da ova nova odluka Sveučilišta u Zagrebu nije logična, istaknuo je Šimičević


Kako je i najavljeno, do početka prijava ispita ovogodišnje državne mature, koje će uslijediti 1. prosinca, na većini su visokih učilišta poznati uvjeti za upis u akademskoj godini 2012./2013. Zahvaljujući tome, ovih je dana u javnosti odjeknula i vijest kako je nekolicina fakulteta u odnosu na prošlu godinu znatno pooštrila kriterije za upis. Među takvima je Sveučilište u Zagrebu, koje je u odnosu na prošlu godinu, znatno izmijenilo kriterije za upis.
Viši kriteriji, dodatne provjere
Naime, nakon što je najavljeno podizanje razina upisnih kriterija za tehničke i prirodoslovne studije za koje će se tražiti položena matematika na vašoj razini te za nastavničke i društveno-humanističke studije za koje će se tražiti položen hrvatski jezik na višoj razini, ovih je dana ipak donesena odluka da je za upis bilo koje sastavnice Sveučilišta u Zagrebu potrebno položiti A razinu i iz matematike i iz hrvatskog jezika, bez obzira je li riječ o upisu na prirodoslovni ili društveno-humanistički studij.
S obzirom na to da se učenici kojima, primjerice, matematika nije “jača strana”, odlučuju za upis humanističkih studija, za čiji je upis uglavnom bilo potrebno svladati tek nižu razinu ispita iz matematike, ova ih vijest zasigurno nije razveselila. Potvrdio je to i Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora i predsjednik Udruge srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije, koji navodi da, s obzirom na to da svaki fakultet ima autonomno pravo odlučivanja o kriterijima upisa, ne može komentirati njihove odluke.
– Državna matura je projekt koji je pripreman godinama i svi fakulteti su dobro upoznati sa sadržajem i načinom provođenja državne mature, kao i s kompetencijama koje učenici stječu polaganjem ispita državne mature. Zato smatram da nije potrebno da fakulteti traže bilo kakve dodatne provjere znanja, jer time će omalovažiti državnu maturu, koju mi smatramo kvalitetnim projektom, ali svi oni imaju pravo na izmjene kriterija upisa, kazao je Šimičević, dodavši da ne vjeruje da će reakcije učenika na najnovije izmjene kriterija o upisu na Sveučilište u Zagrebu biti pozitivne te da će pojedine ovo zasigurno dodatno opteretiti.
– Znam da su do sad prirodoslovni studiji zahtijevali položenu višu razinu ispita iz matematike, dok su oni drugi, humanistički, zahtijevali bolje znanje iz hrvatskog jezika. Moram priznati da ova odluka Sveučilišta u Zagrebu nije logična, a s obzirom na to da je velikom broju učenika upravo matematika najveći problem, ovo će ih sigurno dodatno opteretiti, istaknuo je Šimičević.
No oni učenici koji su namjeravali upisati neki od studija na Sveučilištu u Zadru za sada, kako je potvrdila Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, nemaju razloga za brigu.
– Do sada Senat nije donio nikakvu odluku o izmjenama kriterija upisa na Sveučilište u Zadru i zato u ovom trenutku mogu reći da sam gotovo sigurna da će se upisi i ove godine vršiti prema prošlogodišnjim uvjetima. Naravno, još ima vremena da dođe do promjena, a ako se to dogodi, učenici i javnost će biti obaviješteni, kazala je Vrsaljko.