Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osam kuna za sat pripravnosti – ponižavajuće

14.11.2013. 23:00
Osam kuna za sat pripravnosti – ponižavajuće


Iako su i Hrvatski sindikat liječnika (HSL) i ministar zdravlja Rajko Ostojić očekivali da će novi kolektivni ugovor parafirati u četvrtak, dakle jučer, Hrvatski sindikat liječnika je to rezolutno odbio kad je u srijedu dobio na uvid “čistopis” kolektivnog ugovora po kojem je satnica pripravnosti subspecijalista osam kuna neto po satu, a u noćnim satima 38 kuna neto po satu.
Komentirala je to jučer i dr. Milka Matešić Hoti, sindikalna povjerenica HSL-a u Zadru, nazvavši “čistopis” sramotnim i ponižavajućim za liječnike.
– Cijena pripravnosti je osam kuna po satu? Da čovjek za to dolazi od doma? To je samo pokazatelj koliko je cijenjeno znanje. Svi servisiramo automobile pa je poznato da, primjerice, s automehaničarem ispod 150 kuna ne trebaš ni razgovarati. Hrvatski sindikat liječnika ovakav kolektivni ugovor neće potpisati. Kalkuliramo i s kuvertiranjem otkaza, a u nedjelju sindikat ima sjednicu skupštine pa ćemo se sve dogovoriti. Ne očekujemo da će se prije toga išta riješiti, kaže dr. Matešić Hoti.
Kako je otkrila dr. Matešić Hoti, liječnik operater sa specijalizacijom, subspecijalizacijom i postdiplomskim ima neto plaću oko 7 tisuća kuna bez dežurstava.
– I onda s dežurstvima dižemo tu bijednu plaću. Ali mi nismo ni tražili da se poveća osnovica. Mi samo tražimo da nam se plati ono što odradimo. Imali smo preko 200 sati mjesečno koji nam nisu plaćeni, govori dr. Matešić Hoti.
Ističe da je cilj Vladine najave o smanjenju plaće za listopad razjedinjenje liječnika uz parolu “podijeli pa vladaj”.
– Što se tiče dugih lista čekanja, one nisu rezultat štrajka, već loše kadrovske politike u zdravstvu koju su sve vlade godinama stavljale pod tepih. Imamo umrlo zdravstvo koje se pokušava održati na životu samo zahvaljujući entuzijazmu liječnika. Sad mnogi mladi liječnici žele u inozemstvo, još ako samo 20-30 posto liječnika kuvertira otkaz, ne znam kako će to hrvatsko zdravstvo podnijeti, rekla je dr. Matešić Hoti.
Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar rekla je da plaće liječnicima za listopad još nisu isplaćene, a da će biti obračunate prema evidenciji o radnom vremenu.