Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Advent od milijun kuna

15.11.2019. 18:47


Hladno pivo, Prljavo kazalište, Vatra, Ivan Zak, Psihomodo pop, Vanna, Domenica, Opća opasnost, samo su neka od glazbenih imena koja će Zadrane zabavljati tijekom nadolazećeg Adventa, najavljeno je ovo jučer na konferenciji za novinare koja je održana u TIC-u, a na kojoj su bili Ivica Katić, pročelnik UO za obrtništvo u Gradu Zadru, Mario Paleka, direktor TZ-a Zadar te Tomislav Letinić, direktor tvrtke Tržnice Zadar. Njih troje dio su organizacijskog tima koji je ove godine složio zanimljiv program za peti po redu Advent.


Za Novu godinu TBF, Zaratino i Dalmatino
– Advent do sada nikad nije trajao duže i svake ga godine pokušavamo dignuti za jedan nivo. Počinjemo već sljedeći petak koncertom grupe Prljavo kazalište i nastavljamo bogatim programom. Bitno je naglasiti kako su se u organizaciju uključili i ugostitelji te obrtnici, a i ove će se godine održati manifestacija Đir po gradu u koju su se uključili kafići, restorani i muzeji, rekao je Ivica Katić istaknuvši kako u organizaciji sudjeluju Grad Zadar, Tržnice Zadar, TZ Zadar, HGK Zadar, HOK, Udruženje obrtnika te Udruženje ugostitelja.


»Advent do sada nikad nije trajao duže i svake ga godine pokušavamo dignuti za jedan nivo. Počinjemo već sljedeći petak koncertom grupe Prljavo kazalište«
Ivica KATIĆ




Mario Paleka je istaknuo kako mu je čast i privilegija organizirati Advent.
​ – Ove smo godine pokušali zadovoljiti sve ukuse naših građana, ali i gostiju koji dolaze. Naime, imamo podatke kako je lani za vrijeme odvijanja Adventa u Zadru bilo 34 posto povećanja broja dolazaka turista u odnosu na godinu ranije te bismo voljeli ponoviti taj trend. Iznimno smo se potrudili kako bi program bio što zanimljiviji, a cijela organizacija je koštala preko milijun kuna, istaknuo je Paleka dodavši kako će se program odvijati na Trgu Petra Zoranića i Narodnom trgu. Pored glazbenog programa za odrasle bit će i mnogo sadržaja za najmlađe, odnosno djecu pa će tako doći i sv. Nikola, Djed Božićnjak, vilenjaci, Frozen, dječja predstava. Nastupit će i brojne plesne i folklorne skupine.
– Ove smo godine unaprijedili web stranicu čime smo napravili stanoviti iskorak i vjerujemo kako će to svima koji prate događanja i aktivnosti olakšati snalaženje u programu. Također htio bih naglasiti program za Badnje jutro te program koji će početi na Trgu Petra Zoranića gdje će biti koncert grupe A strane u vremenu kad je u gradu najveći šušur. Za Novu godinu na Trgu Petra Zoranića nastupit će TBF i grupa Zaratino, a na Narodnom trgu grupa Dalmatino, najavio je Paleka pozvavši sve da dođu i zabave se.


Mobilna aplikacija »Advent Zadar«
​Tomislav Letinić istaknuo je kako je na dva raspisana natječaja za najam 25 kućica tijekom Adventa pristiglo ukupno 146 ponuda, te nije bilo niti jednog prigovora na natječaj.
– U odnosu na lani poboljšali smo uvjete za zakupnike te imamo bolje riješenu struju, vodu, dodatno smo uložili u razglas, rasvjetu i dekoracije oba trga te ćemo jaslice također proširiti, najavio je novosti Letinić. Ove godine TZ i Tržnica napravili su i zaokret prema modernim digitalnim tehnologijama i platformama te će izraditi mobilnu aplikaciju »Advent Zadar« koja će sadržavati predstavljanje adventskih kućica, njihove ponude, te raspored prigodnih zabavnih sadržaja. Osim toga, pružat će i mogućnost VR-a, odnosno korisnici će se moći kroz tehnologiju proširene stvarnosti fotografirati s Djedom Božićnjakom, u snijegu i slično te to podijeliti na društvenim mrežama. Aplikaciju izrađuje tvrtka Spring media i uskoro će biti dostupna za »skidanje«.
– Ovo je jedinstvena ponuda u Hrvatskoj te ćemo na taj način adventsku čaroliju na drugačiji način predstaviti djeci i roditeljima, najavio je Letinić. Pored događaja u gradu Advent će i ove godine biti i na Višnjiku gdje će biti klizalište koje se otvara 22. studenoga 2019. i radit će sve do 15. siječnja 2020. Također, dio Adventa je i »luda« skijaška utrka na otoku Ižu »Iška kraljica«.


Klizalište na Višnjiku – pun pogodak!
I klizalište na Višnjiku otvorit će seu petak 22. studenog ove godine. Riječ o ledenoj površini od 600 metara četvornih i šatoru koji mjeri tisuću kvadrata. Tu će naravno, i ove godine biti adventska kućica koja će nuditi toplu okrepu – jela i pića po popularnim cijenama, ali to će biti i mjesto za druženje i predah. Projektom klizališta jako je zadovoljan prvi čovjek Višnjika – Denis Karlović koji vjeruje kako će i ove godine »ledena priča« biti još uspješnija.
– Lani je kroz naše klizalište prošlo 17 tisuća građana što je podatak koji doista govori sam za sebe. Očekujemo i vjerujemo da će se i ove godine potvrditi da je upravo Višnjik prava lokacija za klizalište jer ima dovoljno prostora za solidnu površinu leda, ima dovoljno mjesta na parkingu i lokacija je zapravo idealna. Višnjik je, pokazalo se lani kad smo prvi put krenuli u ovaj projekt, puno bolja lokacija od prethodnih. A, kad nije klizalište, onda je rolarište. Osim toga, želim naglasiti da sve sami organiziramo i klizalište samo sebe isplaćuje. Grad ne mora pomagati i ne mora davati nikakav novac. Vjerujem u još veći uspjeh klizališta ove godine jer želimo da to postane tradicionalno i neizostavan segment adventske ponude u Zadru. Siguran sam da ćemo iz godine u godinu samo rasti i postajati još bolji – zaključio je direktor SC Višnjika – Denis Karlović.