Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Dukić u sukobu interesa zbog puta u Kinu!

16.11.2019. 07:00


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je donijelo odluku u predmetu zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, koji je 25. siječnja prošle godine s delegacijom otputovao u Kinu.
– Gradonačelnik Branko Dukić povrijedio je članak 11. stavak 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji proizlazi iz primitka dara u vidu podmirivanja troškova putovanja i smještaja u Narodnoj Republici Kini, od strane trgovačkog društva LTO Energy d.o.o., zbog čega mu je izrečena sankcija od pet tisuća kuna, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić.
Naime, Dukić je Povjerenstvu prijavljen odmah nakon povratka iz Kine, a da je Povjerenstvo promptno djelovalo kazalo je i njihovo pokretanje postupka zbog, kako su nam tada izjavili, mogućeg primanja nedopuštenog dara, odnosno moguće povrede članka 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa«.
Odluka je pak donesena nakon više od deset mjeseci jer je od Dukića zatražena dokumentacija o putovanju u Kninu, kao i njegovo obrazloženje.


Prijavio ga vijećnik Akcije mladih
Naime, Dukić je na višednevni boravak u Kinu otputovao s delegacijom u sastavu: pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin, direktor Liburnije Edvin Šimunov te predsjednik Nadzornog odbora Liburnije Ante Kalmeta. Zbog sumnje u sukob interesa Dukića je Povjerenstvu prijavio županijski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, tražeći da se ispita ovo putovanje u Kinu za koje je Povjerenstvu u prijavi naveo sljedeće:
– Delegacija Grada Zadra predvođena gradonačelnikom Brankom Dukićem otputovala je 25.01.2018 godine u Kinu gdje je boravila nekoliko dana. Tema razgovora zadarske delegacije s Kinezima bila je nabava električnih autobusa i izgradnja pogona za sastavljanje LTO baterija u gospodarskoj zoni Crno. Kineska tvrtka LTO Energy snosila je troškove putovanja i boravka u Kini cijele zadarske delegacije. Iz Grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna.
Zakon o sprječavanju sukoba interesa (NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13; 57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11. stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade. U članku 19. Zakon o sprječavanju sukoba interesa stoji da su dužnosnici kojima je ponuđen dar ili bilo kakva druga korist povezana s obnašanjem javne dužnosti obvezni to prijaviti nadležnim tijelima, naveo je Pupić Bakrač u prijavi Povjerenstvu.


Koliki su račun platili Kinezi?
U njoj na kraju zaključuje kako »gradonačelnik Branko Dukić i njegova delegacija nisu nadležnim tijelima prijavili da im tvrtka LTO Energy snosi troškove putovanja te boravka u Kini i ne samo to, već odbijaju predočiti koliki je bio račun kojeg je podmirila kineska strana. Stoga vas molim da pokrenete postupak za utvrđivanje sukoba interesa u navedenom slučaju, zatražio je ovaj županijski vijećnik.
No, gradonačelnik ni tada nije vidio ničeg spornog u plaćenom putu u Kinu te je medijima nakon povratka izjavio: »Grad Zadar predstavio je u Kini svoje projekte i naše viđenje potencijalne suradnje, a naši kineski domaćini, tvrtka LTO Energy, ovlašteni distributer Yinlong Energy proizvoda u zemljama srednje i istočne Europe, svoje. Možemo reći da smo zadovoljni susretom na kojem smo uspjeli otvoriti sve predložene teme. Međutim, kako se radilo se o vrlo kratkom vremenu, za konkretnu realizaciju projekata trebat će još razgovora«, obrazložio je tada Dukić svoje putovanje u Kinu.
No, kako vidimo, Povjerenstvo je u ovom službenom putovanju ipak našlo elemente sukoba interesa te će gradonačelnik morati platiti i novčanu kaznu. Budimo iskreni, nije riječ o nekoj visokoj kazni, pogotovo za nekoga tko ima plaću 20 tisuća kuna, ali je ona puno nezgodnija s one – moralne strane.




GRAD ZADAR ODBIO PREDOČITI TROŠKOVE ZA KINU
Iz Grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna


Dukić: Nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnosti
Nakon što je protiv Dukića pokrenut postupka zbog sukoba interesa, od njega smo zatražili komentar, no on je tada porekao svaku odgovornost za taj plaćeni put, čak poručujući kako će Povjerenstvo dokazati da je on u pravu.
– Nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnosti, ali dobro je da se Povjerenstvo time bavi kako bi odagnalo sve sumnje. Bili smo na studijskom putovanju kako bi se upoznali s praksom i troškovima korištenja i održavanja električnih vozila. Pročelnik je prihvatio poziv kineske tvrtke, a o tome smo, kao i o našem putovanju, izvijestili javnost. Nismo potpisali nikakav ugovor ili sporazum koji bi nas na išta obvezao, naprotiv, u međuvremenu je gradska tvrtka Liburnija postupkom javne nabave u sklopu EU projekta predvidjela nabavu autobusa na dizel pogon (EURO 6). S tih 25 autobusa ujedno će biti zadovoljene sve potrebe za obnovom voznog parka za potrebe javnog prijevoza na području Grada Zadra. To najbolje pokazuje koliko je teza o pogodovanju promašena, ali ponavljam, dobro je da Povjerenstvo to potvrdi, poručio je tada Dukić, očito ne sluteći da će Povjerenstvo itekako naći elemenata sukoba interesa i čak ga novčano kazniti.