Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poraz bezidejne i spore Hrvatske

15.11.2020. 09:50


Švedska je u 5. kolu Lige nacija s 2:1 svladala izuzetno lošu Hrvatsku. Realno trebali su domaći nogometaši i s većom razlikom slaviti, vodili su 2:0, imali još prilika, a u konačnici je Hrvatska sretno smanjila. Šveđani su bili bolji, rastrčaniji, više su željeli pobjedu, dok Hrvatska nije pokazala apsolutno ništa, niti trud, niti želju, niti ideju, niti trku.
Iako je već u trećoj minuti Hrvatska odigrala jako dobru akciju, koju su ipak u konačnici s(p)retno zaustavili švedski obrambeni igrači i iako se činilo da će Hrvatska krenuti dobro u utakmicu, dogodilo se upravo suprotno. Kao što to često biva u Ligi nacija, izabranici Zlatka Dalića bili su spori, bezidejni, redovito su stajali predaleko od protivničkih igrača kada su se branili pa su ne previše napadački talentirani Šveđani često zaigrali »tika-taku« i lako dolazili blizu hrvatskog gola. S druge strane u napadu su bili još lošiji.


Bez trke
Šveđani su više trčali, bili motiviraniji, brzo zatvarali, dobro preuzimali. A naši nogometaši su jednostavno bili sve ono suprotno. Prvu izglednu priliku domaćin je imao u sedmoj minuti. Prvo je Uremović pogriješio, Šveđani su brzo kombinirali, lopta je stigla do Kuluševskog koji solidno puca s ruba kaznenog prostora, no Livaković je bio dobro postavljen. Švedski nogometaši su preuzeli potpuno inicijativu. Vidjela se ipak nedostatak pravih kreativaca, ali su svejedno bili opasani, pogotovo u 16. minuti kada je nakon odlične akcije Forsberg imao dobru situaciju s nekih 1 metara, ali nije najbolje pucao pa je hrvatski golman uspio bez većih problema to obraniti. Imala je Hrvatska nekoliko minuta u sredini prvog poluvremena nekakvu inicijativu i čak je i uputila jedan udarac prema vratima. Povukao je Vlašić, dobro pronašao Perišića na desnoj strani koji lijevom nogom puca u lijevi kut, no Olsen odlično brani. I to je više-manje bilo to od Hrvatske za prvi dio. No, na žalost to nije bilo to od Švedske koja je povela u 36. minuti. Prije toga su domaći nogometaši ponovno preuzeli inicijativu, imali nekoliko dobrih situacija, a svoju nadmoć su u 36. minuti kapitalizirali. Kuluševski je zabio, nakon što mu je Lustig odlično dodao, a Kovačić se odbio od njega u šesnaestercu i pustio Kuluševskog da izbori izglednu situaciju i lijevom nogom pogodi pored nemoćnog Livakovića. Odmah nakon toga se ozlijedio i Uremović, a zamijenio ga je Juranović i nekako se samo čekalo da se otiđe na »veliki odmor«. Odnosno naši igrači su toe čekali, a Šveđani su u drugoj minuti sudačke nadoknade zabili još jedan pogodak, a ovaj puta je strijelac bio Danielsson i to nakon kornera, dok oko njega nije bilo hrvatskih braniča.


Nada
Izabranici Zlatka Dalića stvorili su nekakvu terensku inicijativu u početku drugog poluvremena, ali jednostavno bez ikakve vizije kako ugroziti švedska vrata. Budimir kao jedini pravi napadač bio je potpuno nevidljiv, obrambeni igrači su najviše držali loptu u nogama, Modrić je pokušavao malo rastegnuti obranu domaćeg sastava, ali načelno su hrvatski igrači izgledali kao veterani u svom terminu malog nogometa. Dok jedan ima loptu, ostali stoje i gledaju što će ovaj napraviti. Inicijativa s kojom su naši igrači pokušali nešto napraviti rezultirala je s dvije izgledne situacije Švedske iz polukontri, a posebno je opasno bilo u 63. minuti kada je Kuluševski prošao kroz obranu Hrvatske i poslužio Ekdala koji s pet metara šalje loptu daleko od gola.
U idućih pet minuta, još dva puta su domaći nogometaši zaprijetili, ali bili su neprecizni oba puta. Do 78. minute Dalić je napravio svih pet izmjena. Prvo je ušao Pašalić pa su zajedno ušli Rog, Melnjak i Petković umjesto Pongračića, Kovačića i Brekala. A nakon toga je Hrvatska smanjila i to autogolom domaćeg sastava. Perišić je pucao glavom, a lopta se od Danielssonovog ramena odbija u suprotnu stranu i tako na krivoj nozi hvata švedskog golmana Olsena.
Malo se otvorila utakmica tada, jer su i Šveđani radi gol razlike željeli postići treći pogodak, a Hrvatska je željela izjednačiti. Niti jedna momčad nije uspjela u svom naumu i završilo je s 2:1 za domaći sastav.
 




ŠVEDSKA 2
HRVATSKA 1


SOLNA – Bez gledatelja. Suci: Daniel Siebert, Jan Seidel, Rafael Foltyn (Njemačka). Strijelci: 1:0 Kuluševski (36’), 2:0 Daniielson (45+2’), 2:1 Danielsson – autogol (82’)
ŠVEDSKA: Olsen, Lustig, Lindelof, Daniielson, Bengtsson, Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg, Berg, Kuluševski (od 74. Claesson). Trener: Peter Wettergren
HRVATSKA: Livaković, Uremović (od 41. Juranović), Ćaleta-Car, Pongračić, Barišić, Kovačić (od 77. Petković), Modrić, Vlašić (od 77. Rog), Brekalo (od 77. Melnjak), Perišić, Budimir (od 63. Pašalić). Trener: Zlatko Dalić