Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TRIPADVISOR Na forumima je sve manje priče o dolasku u Zadar

15.11.2020. 16:47


Globalna situacija ili, bolje reći, kriza s pandemijom koroinavirusa odražava se u svim sferama života i poslovanja, a zasigurno je jedna od gospodarskih grana u kojima ostavlja najviše traga upravo turizam. Nije od toga mogao ostati pošteđen ni Zadar. I premda smo ovoga ljeta imali puno pravo biti zadovoljni s brojkama koje su bile puno bolje od onih koje su se prije toga predviđale, s dolaskom jeseni i ovoga što se već otvoreno naziva »drugim valom« pandemije, stanje se počelo osjteno pogoršavati.
Svakako je jedan od najboljih barometara o tome kako diše turističko tržište web stranica Tripadvisor.com na kojoj se vitrtualno okupljaju milijuni ljubitelja putovanja iz čitavoga svjeta i na kojoj svoje stranice imaju Zadar, Zadarska županija i još nekoliko gradova i mjesta s našeg područja. Kako se moglo vidjeti tijekom ljetnih mjeseci, tada je postojalo stalno zanimanje turista i stranih i domaćih koji su se raspitivali oko stanja u Zadru i Zadarskoj županiji obzirom na širenje zaraze te su tako nastali različiti »topici« na kojima se o tome pitalo, odgovaralo i raspravljalo.


Zanimala ih sniženja
Moglo se primijetiti kako stranci pomno prate vijesti oko koronavirusa i njegovog širenja na našim prostorima, a zanimale su ih i različite druge stvari i konkretna pitanja, primjerice, hoće li zbog pandemije doći do kakvh promjena u nalaženju odgovarajućeg smještaja, ili pak, hoće li u »novom normalnom« doći do kakvog smanjenja cijena (posebice ugostiteljskih) usluga.
Tada je na zadarskom forumu Tripadvisora pokrenuta i tema »Kakva je trenutačna situacija s turizmom u Zadru« koja je zaživjela još 4. svibnja, a bila je posebice aktivna tada, ali i tijekom idućeg mjeseca lipnja. Sa sve većim otvaranjem i popuštanjem mjera i rasprave na tom forumu su se prorijedile te konačno prestale.
Također se može pratiti kako su se prorijedili i inače redoviti komentari koje posjettelji ostavljaju na stranicama posvećenim zadarskim znamenitostima među kojima prednjače Morske orgulje. Trenutačno je tamo najsvježiji unos iz prošlog mjeseca koji je ostavio Douglas M iz Columbie u Južnoj Karolini (SAD) kojemu su se Orgulje veoma svidjele te preporuča posjetiteljima da ih obiđu više puta po različitim vremenskim uvjetima.
No, nakon njegovog unosa nema ništa do rujna kada je svoje mišljenje objavio Fred K iz Staffanstorpa u Švedskoj kojemu Orgulje nisu bile ništa posebno, no priznaje da su svakako jedinstvene.


Zamire interes
Još je gora situacija na gradskoj znamenitosti broj 3, a to je Narodni trg, gde je posljednji unos iz rujna, a ostavio ga je Brian R iz Aarhusa u Danskoj i kojemu se mjesto veoma svidjelo te hvali njegov smještaj, arhitekturu i brojne ugostiteljske sadržaje. No iza njegovog unosa slijedi tek onaj Ljubice B iz Londona upisan u kolovozu, što je neuobičajeno rijetko za tako visoko pozicioniranu gradsku znamenitost. Riva koja je na drugom mjestu je prošla još i gore jer je tamo »rupa« između dva unosa punih šest mjeseci. Kopnena vrata također imaju jedan pozitivni osvrt iz prošlog mjeseca, a onda opet, dugo, dugo ništa…
Kako se može vidjeti, kriza zbog ove zaraze uistinu je utjecala i utječe na zadarski turizam, a ono što najviše zabrinjava nisu toliko izostanci komentara o gradskim znamenitostima, koliko vidljivi prestanak interesa za pitanja kakva je trenutačna situacija s COVID-om u našem gradu.