Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UPISNA GROZNICA

Na području Zadarske županije 1.771 učenik konkurira za 94 razredna odjela

Autor: Vanja Mirčeta

08.06.2023. 21:02
Na području Zadarske županije 1.771 učenik konkurira za 94 razredna odjela

Foto: Arhiva ZL



Prijave u sustav za upis u srednje škole započele su 29. svibnja, no glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se u vremenu od 28. lipnja do 7. srpnja. Za školsku godinu 2023./2024. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o broju upisnih mjesta za 48.762 učenika, u 2.190 razrednih odjela. Povećanje je to broja učenika i razrednih odjeljenja u odnosu na proteklu godinu kada je ukupna upisna kvota bila 46.377 učenika u 2.113 razredna odjela.


Izbor škola


U Zadarskoj županiji djeluje ukupno 21 srednja škola, a za njih 19 je osnivač Zadarska županija, jedna je vjerska škola te jedna privatna škola s pravom javnosti. Prema podacima Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja (ŠER-a) u školskoj godini 2022./2023. ukupno je 1.771 učenik osmih razreda u Zadarskoj županiji koji će za 20-ak dana, točnije od 28. lipnja, u svojim prijavama moći birati šest obrazovnih programa u najviše šest srednjih škola, s prioritetima, od prvog mjesta na koje će staviti program koji najviše žele upisati pa tako redom do posljednjeg za koji među odabranima imaju najmanji interes.


Odabir programa se može vršiti u svim školama na području RH.





Naravno da će najveći broj učenika odabrati smjerove i škole koje se nalaze na njihovom području, a što se tiče Zadarske županije mogu birati između: Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Gimnazije Franje Petrića Zadar, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Medicinske škole Ante Kuzmanića, Obrtničke škole Gojka Matuline, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole S. Ožanića, Pomorske škole, Prirodoslovno-grafičke škole, Srednje škole Bartula Kašića Pag, Srednje škole Biograd, Srednje škole Gračac, Srednje škole kneza Branimira Benkovac, Srednje škole Obrovac, Strukovne škole Vice Vlatkovića, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Tehničke škole Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar te Privatne gimnazije Nova s pravom javnosti.


– Prema Odluci MZO-a, u školskoj godini 2023./2024., planirano je za škole kojima je osnivač Zadarska županija ukupno 88 razrednih odjela i 2.033 upisna mjesta, za vjersku i privatnu srednju školu osigurano je 6 odjela i 132 upisna mjesta. Dakle, ukupno su u Zadarskoj županiji osigurana 94 razredna odjela i 2.165 upisnih mjesta, istaknuo je Ivan Šimunić, pročelnik županijskog UO-a za obrazovanje, kulturu i šport.


Prijemni i bodovni prag


S obzirom na poplavu odlikaša diljem RH, pojedine škole u Zagrebu odlučile su između ostalog vrednovanja pri upisu provesti i preliminarne provjere znanja prijemnim ispitima kako bi pravo na upis u te škole ostavrili upravo oni učenici koji su to svojim znanjem zaslužili. Kako situacija s prepunim bazenom super odlikaša eskalira posljednjih godina pitali smo pročelnika Šimunića, namjeravaju li možda pojedine zadarske škole slijediti primjer onih sa sjevera Hrvatske.


– Srednje škole mogu, u opravdanim slučajevima, provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja te su dužne uputiti zahtjev za provođenje provjere posebnih znanja prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja do 31. ožujka za tekuću godinu, a osnivač, odnosno Zadarska županija koordinira provjere posebnih znanja. Srednje škole na području Zadarske županije nisu zatražile provođenje prijemnih ispita za upis učenika u 1. razred srednje škole, a hoće li u budućnosti zatražiti ovisi o dinamici upisa i potrebama škole, pojasnio je Šimunić.


Proučavajući stranice škola i ulaskom u Carnetov sustav razvidno je da se u nekim školama poprilično povećao bodovni prag za upis što u nepovoljan položaj stavlja učenike koji su u periodu od 5. do 8. razreda ostvarivali dobar i vrlo dobar uspjeh, stoga se može razumjeti strah roditelja i djece o nemogućnosti upisa iole prihvatljivih smjerova u srednjoj školi.


PXL_gimnazija jurja barakovica


– Temeljem članka 28. Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole za programe obrazovanja u trajanju najmanje od četiri godine, škola može utvrditi minimalni broj bodova potrebnih za prijavu kandidata za upis u pojedini program obrazovanja koji se primjenjuje tijekom cijelog upisnog postupka.


Za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine, programe obrazovanja za vezane obrte te za programe obrazovanja koji traju manje od tri godine ne utvrđuje se minimalni bodovni prag. Slijedom navedenoga Zadarska županija nema ovlasti određivati bodovni prag, odnosno minimalni bodovni prag, kazao je pročelnik Šimunić.


Upis odabranih smjerova i škola na rasporedu je već 28. lipnja. Većina škola u Zadarskoj županiji još uvijek nije unijela u sustav pod »Moj odabir« ponuđene smjerove i škole u ovoj godini te temeljne podatke o istima, bodovnom pragu, broju odjeljenja te brojci koliko učenika se prima unutar istih.


Prema riječima pročelnika Šimunića, sve uvjete, pa tako i podatke o popisu programa obrazovanja, broju upisnih mjesta, pragovima, rokovima i drugim uvjetima koje srednja škola propisuje natječajem za upis, srednja škola je dužna unijeti u NISpuSŠ najkasnije do propisanog datuma za početak prijava obrazovanih programa, odnosno do 27. lipnja 2023. godine. Sukladno točki XV., stavku 1. Odluci o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Natječaj za upis učenika objavljuje se najkasnije do 20. lipnja 2023. godine.


Roditeljski sastanci i bitni datumi


Ovih dana u svim osnovnim školama u Zadarskoj županiji održavaju se roditeljski sastanci za roditelje osmaša kako bi ih se uputilo u proces prijava programa i u konačnici upisa u srednje škole. Osim toga Carnet je održao i zanimljiv i koristan webinar o prijavama i upisima u srednje škole za kandidate i roditelje, odnosno skrbnike, u sklopu kojeg je na poprilično jednostavan i razumljiv način pojašnjen cijeli proces prijava u sustav, programa i samih upisa, a svi koji su još u nedoumici hoće li sve napraviti ispravno mogu ga pogledati i poslušati na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/34360.



Inače, sve vezano za postupak upisa učenici, roditelji, skrbnici, članovi upisnih povjerenstava, razrednici i ostali mogu pratiti na javnoj stranici https://srednje.e-upisi.hr te putem Viber grupe e-Upisi u srednje – info kanal. Važni datumi u hodogramu prijava i upisa redovitih kandidata su 28. lipnja kada se na stranici https://srednje.e-upisi.hr/#/ u desnom uglu učenici prijavljuju putem svog AAI @EduHr računa kojeg su dobili u svojim školama te pod »Moji odabiri« prijavljuju šest obrazovnih programa, koje mogu mijenjati do 7. srpnja.


Iz Carneta preporučuju da djeca ne mijenjaju previše odabire i svakako još jednom naglašavaju, kako nastavni program koji najviše žele mora biti istaknut na prvom mjestu poretka i tako redom. Objava konačnih ljestvica poretka je na rasporedu 10. srpnja kada će se znati u kojim programima je učenik ostvario pravo na upis.


Nakon toga u periodu od 10. do 13. srpnja u odabrane škole dostavlja se dokumentacija koja je uvjet za upis u određeni program obrazovanja srednje škole, elektronskim putem ili osobno, a to je među ostalim nezaobilazna upisnica koja mora biti potpisana te se kao takva može downloadati direktno u sustav ili donijeti u odabranu školu, mada je intencija svih dionika u školstvu da se sve radnje vezane uz upise prebace kompletno u elektronski oblik.


Kako bi cijeli postupak bio pregledniji u sklopu AAI@EduHr računa djeteta sadržane su sve upute, pa tako i slikovni hodogram, svojevrsna vremenska crta koja ih podsjeća na sve bitne datume i rokove te sve radnje koje moraju poduzeti za uspješan upis u srednju školu. Iz Carneta poručuju, kako je tehnički s njihove strane sve pod kontrolo