»D plus laboratorij« educira o načinu funkcioniranja kazališnog mehanizma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Započinje dugo najavljivani autorski projekt u produkciji Drame plus
Autor: 
Projekt »D plus laboratorij« zamišljen je kao kazališni laboratorij koji će tijekom sedam dana educirati zainteresirane polaznike o načinu funkcioniranja kazališnog mehanizma, a namijenjen je srednjoškolcima iz Zadra, Zadarske županije i cijele Hrvatske s afinitetom prema kazališnoj umjetnosti
Filip BRALA
Žele mladima približiti i manje "razvikane" segmente kazališnog djelovanja

U subotu, 18. prosinca 2021. s početkom u 11 sati u prostorima Drame plus, na adresi Molatska 9, u Zadru započinje realizacija dugo najavljivanog autorskog projekta u produkciji Drame plus pod nazivom »D plus laboratorij«.
Projekt »D plus laboratorij« zamišljen je kao kazališni laboratorij koji će tijekom sedam dana educirati zainteresirane polaznike o načinu funkcioniranja kazališnog mehanizma, a namijenjen je srednjoškolcima iz Zadra, Zadarske županije i cijele Hrvatske s afinitetom prema kazališnoj umjetnosti koji svoju budućnost razmatraju ili vide upravo u polju izvedbene umjetnosti.
- Cilj ovog projekta je dvojak: s jedne strane, onima koji su se odlučili na karijeru u tom polju želimo dati potrebno znanje i resurse kako bi se lakše upisali na dramske akademije, dok s druge strane, onima koji to tek razmatraju, želimo pružiti uvid u način funkcioniranja kazališnog mehanizma, tumače iz Drame plus i dodaju da projektom »D plus laboratorij« žele mladima približiti i one manje »razvikane« segmente kazališnog djelovanja, a koje rijetko gdje imaju prilike iskušati prije nego se odluče na sam studij iz tog područja.

Nedovoljno poznato područje

Kao primjer može se uzeti radionica dramaturgije, koja je još uvijek, kao znanstveno područje, nedovoljno poznata tijekom srednjoškolskog obrazovanja, pogotovo djeci i mladima koji ne dolaze iz razvijenih područja.
Uz modul dramaturgije koji će voditi Antonela Tošić, dramaturginja s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, polaznici će još moći sudjelovati na radionici kazališne režije pod vodstvom Vinka Radovčića, dok će radionicu scenografije voditi Josip Kresović (Naonar).
Radionicu oblikovanja svjetla vodit će diplomirani arhitekt i dizajner svjetla Ivan Lušičić Liik, koji je surađivao s Dramom plus kao oblikovatelj video projekcija na predstavi »Slučaj Mersault«. Radionicu kazališne glazbe vodit će Tomislav Pehar, glazbenik s kojim Drama plus surađuje već dugi niz godina, dok će radionicu kostimografije voditi kostimografkinja Anita Goreta.
Prva radionica započinje već ove subote, a bazirat će se na scenskom govoru pod vodstvom Marka Kasala, diplomiranog glumca iz Zagreba.
Raščlanjivanje kazališnog mehanizma prijeko je potreban model svim polaznicima »D plus laboratorija« koje kazalište zanima iznutra kako bi na vrijeme krenuli u željenom, kazališnom smjeru.

Stručnjaci teorije i prakse

Dodatna je prednost »D plus laboratorija« ta što će module osmišljavati i voditi stručnjaci koji poznaju praksu jednako dobro kao i teoriju, što s obzirom na manjkavost obveznog obrazovnog sustava kao takvog upravo u području kontakta s realnim sektorom, smatraju snažnim adutom i posebnošću »D plus laboratorija«.
Radionice će se odvijati svakog mjeseca u trajanju od sedam dana, a nastavit će se i tijekom 2022. godine.
Projekt se izvodi uz financijsku pomoć Zadarske županije, Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na radionice na adresu e-pošte Drame plus: uzkudramaplus@gmail.com.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)