Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odlazak suda u Novalju je apsurdan

Autor:

15.01.2009. 23:00
Odlazak suda u Novalju je apsurdan


Nikako ne možemo shvatiti argumentaciju kako se radi o racionalizaciji sudova jer u slučaju Paga taj argument ne stoji – jedan sud se ukida kako bi se pripojio drugome koji ne postoji, kaže Bukša


Gradonačelnik Paga  Andreja Bukša uputio je protestno pismo ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću zbog  prijedloga Zakona o sjedištima prekršajnih sudova. U  dopisu gradonačelnik Bukša  od Ministarstva pravosuđa  traži objašnjenje zbog čega je  promijenjena prvotna odluka  po kojoj je prekršajni sud trebao ostati u Pagu. Kako nam  je potvrdio Bukša, također se  obratio i županijskim strukturama od kojih traži podršku  u nastojanju da prekršajni sud  ostane u Pagu, gdje se već  nalazi punih šest desetljeća.
– Kada se počelo govoriti o  novom prijedlogu zakona, mi  smo se nedavno obratili ministru Šimonoviću, međutim,  nismo dobili nikakav odgovor,  rekao je gradonačelnik Bukša.
– Smatramo kako bi trebala  reagirati i županija jer odlaskom prekršajnog suda u Pagu,  Zadarska županija ostaje samo s jednim prekršajnim sudom, dok Ličko-senjska županija, koja je puno manja,  dobiva čak tri. Nikako ne možemo shvatiti argumentaciju  kako se radi o racionalizaciji  sudova jer u slučaju Paga taj  argument ne stoji – jedan sud  se ukida kako bi se pripojio  drugome koji ne postoji, kaže  Bukša, misleći pritom o Novalji koja uopće nema prekršajni sud.
– Očito je kako je prijedlog  zakona u dijelu koji se odnosi  na Pag nelogičan i zbog toga  tražimo objašnjenje ministra  Šimonovića. Za posjeta nekadašnje ministrice pravosuđa Ane Lovrin Pagu rečeno je  javno, pred novinarima, kako  prekršajni sud ostaje u Pagu.  Zašto je došlo do promjene u  prijedlogu zakona ne znamo,  ali želimo uvjeriti ministarstvo  kako prekršajni sud treba ostati, ističe Bukša.
Budući da Novalja nikada  nije niti imala sudove, u paškoj gradskoj upravi smatraju  kako su navodi da bi Novalja  trebala dobiti prekršajni sud  jer ima zgradu apsolutni apsurd.
– Tu argumentaciju, ako je  netko iznosi, ne možemo prihvatiti jer mi smo Ministarstvu  ponudili vrlo dobar prostor u  kojem je nekada bila policijska postaja, a koji je u vlasništvu Grada i koji ima veliko  parkiralište. Uz to smo spremni razgovarati i o drugim modalitetima jer prekršajni sud  želimo zadržati u Pagu. Prijedlog zakona nas je šokirao  jer nitko nije očekivao da će se  nakon izjave Ane Lovrin nešto mijenjati, rekao je Bukša.
U Pagu bi se, kako stvari  stoje, mogla ponoviti priča  slična onoj s Domom zdravlja.  Naime, paški Dom zdravlja je  javnosti nepoznatim zavrzlamama ukinut 2005. godine, no  tu nepravdu Zadarska županija je pod pritiskom javnosti  ipak ispravila i donijela odluku o njegovu osnivanju. Građani već najavljuju potpisivanje peticije za ostanak suda  koja će biti upućena Ministarstvu pravosuđa. 


  U PAGU SUD OD 15. STOLJEĆA




Od trenutka kada je objavljen prijedlog Zakona o sjedištima  prekršajnih sudova u paškoj javnosti se uglavnom naglašava  kako se u slučaju Paga očito radi o političkoj igri. Prekršajni  sudovi se ukidaju u mnogim gradovima, međutim, nigdje nije  slučaj kao u Pagu gdje bi se postojeći sud trebao ukinuti kako bi  se pripojio onome koji ne postoji. Novalja, koja administrativno  pripada Ličko-senjskoj županiji, uopće nema prekršajnog suda,  kao ni općinskog. No, činjenica je kako Grad Pag prekršajni sud  imao gotovo šest desetljeća, a Općinski sud i suce gotovo 600  godina. Važno je naglasiti povijesnu činjenicu da grad Pag iz 15.  stoljeća ima Statut Općine Pag, temeljen na običajnom pravu.  Upravo ta povijesna činjenica potvrđuje da Pag ima sud otkad  uopće i postoji kao grad.