Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predavanje o podmorskim lokalitetima

Autor: Nenad Marčina

15.01.2010. 23:00
Predavanje o podmorskim lokalitetima


Zadarska Gradska knjižnica, uz mnoštvo raznovrsne literature, svojim mnogobrojnim posjetiteljima posljednjih godina nudi i mnoštvo kulturnih događaja. Jedan od njih je i već tradicionalni ‘Morski utorak’, koji tematizira sve ono što je vezano uz svjetska mora, a osobito hrvatski Jadran. Sljedeći ‘Morski utorak’ bit će u znaku podvodne arheologije. Naime, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice tada će prof. dr. sc. Zdenko Brusić, doc. dr. sc. Mato Ilkić i znanstveni novak Mate Parica održati predavanje pod naslovom „Podvodni lokaliteti u svjetlu najnovijih istraživanja Odjela za arheologiju zadarskog Sveučilišta”.
Taj neumorni i iznimno učinkoviti trojac sa zadarskog Sveučilišta u ovoj tek nastupajućoj godini već je odradio jednu višednevnu i zahtjevnu podvodnu arheološku kampanju, i to unatoč lošem vremenu i hladnome moru. Naime, dobro opremljeni sa suhim ronilačkim odijelima za zimske uvjete ronjenja te pojačani s apsolventima Marijom Radaljcem i Robertom Kordićem, oni su prošloga tjedna obavili podvodna zaštitna arheološka istraživanja i terenske preglede podmorja luke u Novom Vinodolskom. Pod vodstvom vrsnog arheologa i morskog vuka, Zdenka Brusića, te naoružani entuzijazmom i ljubavlju prema našoj iznimno bogatoj kulturnoj baštini, ta vrijedna i uigrana skupina znanstvenika sa zadarskog Sveučilišta je u prošloj godini istražila niz vrlo značajnih podvodnih arheoloških lokaliteta na području hrvatskoga Jadrana. Riječ je uglavnom o podvodnim arheološkim nalazima iz razdoblja Rimskoga Carstva. Primjerice, u uvali Podcukmarak na Silbi obavili su drugu fazu istraživanja i dokumentiranja kasnoantičkih sarkofaga, rijetkih nalaza u hrvatskom Jadranu. Također, na položaju Bošana u priobalju Biograda započeli su sustavna podvodna istraživanja rimske luke. U istraženim sondama njezinog debelog kulturnog sloja koji leži na dnu dubine oko 2 m, otkrili su veoma brojne i raznovrsne artefakte. Uz korintsku keramiku s bogatim figurativnim mitološkim prikazima, keramičke svjetiljke, staklene posude, koštane kocke za igru i ukosnice, pronašli su i jedan artefakt koji je općenito veoma rijedak. To je jedan cjelovito sačuvan drveni koloturnik. Taj dio brodske opreme star je gotovo dva tisućljeća. Približno tome vremenu pripadaju i drveni ostatci jednog plovila koji su nedavno locirani uz rt Tarej na Cresu. Tamo su to pregledom utvrdili upravo Zdenko Brusić, Mato Ilkić i Mate Parica.
Oni su svoje vrijedne i zanimljive arheološke rezultate već objavili u znanstvenoj literaturi. Također, prikazali su ih i na međunarodnim znanstvenim skupovima. Ali to nije sve. Jer, već slijedećeg utorka prikazat će ih i u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru.