Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Vrednovati ulogu žene u povijesti zadarske regije

15.01.2011. 23:00
Vrednovati ulogu žene u povijesti zadarske regije


Cilj projekta je istražiti prisutnost žena u javnom životu, njihova postignuća i utjecaj, osobito tamo gdje su svojim djelovanjem otvarale prostore novim generacijama žena, bilo da se radi o politički aktivnim ženama, poduzetnicama, umjetnicama, prvim odgajateljicama i učiteljicama, kazala je Lili Lokin
Projekt naziva “Ženska povijest regije” Zadarska županija će u 2011. sufinancirati s 5.000 kuna. Ova sredstva nisu ni izdaleka dovoljna za opsežna istraživanja doprinosa žena očuvanju tradicije zadarskog kraja kakva je zamislila inicijatorica projekta Lili Lokin, inače novinarka časopisa “Zlato i srebro”, no u udruzi “Kultura za život”, čija je Lokin članica, nadaju se kako će projekt zainteresirati i druge sufinancijere i donatore.
Na ideju o istraživanju povijesti žena zadarske regije Lokin je, kako navodi, došla radeći upravo na člancima objavljivanim u časopisu “Zlato i srebro”.
– Uz redovna uzdanja časopisa radili smo i na posebnim izdanjima i predstavili, primjerice, Pakoštane, Vir i Bibinje, a u Preku smo radili priču o lavandijerama i ideja se nametnula gotovo sama od sebe, rekla je Lili Lokin.
– Cilj udruge “Kultura za život” je upoznavanje, očuvanje i promicanje baštinjenih vrijednosti i kulturne baštine kao dijela identiteta hrvatskog naroda. Ženska povijest zadarske regije je važan dio kulturne baštine koji je neistražen i neispisan. Općenito se o ženama u povijesti, po našem mišljenju, premalo govori i daje premala važnost, kazala je predsjednica udruge Ljubica Vitlov Boban.
– Cilj projekta, koji bi rezultirao objavom knjige, je opisati žensku povijest na području zadarske regije. Ženska povijest je onaj tiši i manje vidljiv dio povijesti o kojem se uobičajeno malo govorilo tek kao o dijelu i dodatku većih, glavnih tema u kojima su dominirajući likovi muškarci. Priča o ženi stala je u nekoliko čvrsto i tradicionalno uokvirenih mitskih slika žene kao majke, kćeri i supruge. Iako su upravo one gradile svakodnevicu, čuvale i prenosile običaje i zanate, estetizirale svoje domove, predmete i okoliš, radom i trudom doprinosile ekonomskom boljitku zajednice, ostale su u sjeni javne pozornice. U povijest se lakše ulazilo puškom i bojnim pokličem. Intencija je ovog projekta rasvijetliti ženu u povijesti ove regije, njezinu svakodnevicu, njezin položaj u obitelji i društvu, njezina umijeća, znanja, doprinos, mirise njezine kuhinje i ljepotu njezinog rada. Također nam je namjera istražiti prisutnost žena u javnom životu, njihova postignuća i utjecaj, osobito tamo gdje su svojim djelovanjem otvarale prostore novim generacijama žena, bilo da se radi o politički aktivnim ženama, poduzetnicama, umjetnicama, prvim odgajateljicama i učiteljicama, kazala je Lili Lokin napominjući kako je planirano da suradnici različitih struka istraživanja provedu tijekom dvije godine.
Knjiga bi u konačnici trebala okupiti niz stručnih radova i autorskih članaka, a u udruzi se nadaju suradnji i interesu institucija poput Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog arhiva u Zadru.