Nakon 46 godina zasjala »sukošanska ljepotica«, novi dječji vrtić s jaslicama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Otvoren moderan i funkcionalan dječji vrtić u Sukošanu
Danas sam posebno sretan jer je otvoren ovaj objekt za naše najmlađe, one koji su naša budućnost. Vrijednost gradnje impozantne zgrade, modernog vrtića s jaslicama za 100 djece, suvremeno opremljenog s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem iznosi 12 milijuna kuna, od čega su 7,4 milijuna kuna EU sredstva, dok je općinski dio s 2,1 milijun kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan
Leo BANIĆ
Pogled iz zraka na vrtić s jaslicama, vrhunski rad sukošanskih arhitekata

Usprkos koroni i epidemiološkim mjerama veliki dan za Sukošance; nakon dugih 46 godina na lokaciji kod osnovne škole i športske dvorane u Sukošanu, iznad Jadranske magistrale, prigodnom svečanošću otvoren je impresivni, moderan i nadasve lijep i funkcionalni Dječji vrtić Zlatna lučica s jaslicama kojeg su projektirali sukošanski arhitekti.
- Vrijednost gradnje impozantne zgrade, modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem iznosi 12 milijuna kuna, od čega su 7,4 milijuna kuna EU sredstva, dok je općinski dio s 2,1 milijun kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

Kuhinja za četiri općinska vrtića

U novoj zgradi osim dvije jasličke skupine boravi i još tri mješovite vrtićke djece, ukupno njih stotinu. Nova kuhinja pripremat će hranu za djecu za dva vrtića u Sukošanu, te za područne vrtiće u Debeljaku i Gorici.
- Danas sam posebno sretan jer je otvoren ovaj objekt za naše najmlađe, one koji su naša budućnost. Reakcije mještana su i više nego pozitivne i nadamo su da će i to doprinijeti »populaciji« mlađih naraštaja. Naime, jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za mladež, poručio je Martinac, te je objavio:
- Dobili smo građevinsku dozvolu za proširenje osnovne škole za rad u jednoj smjeni kao i za izgradnju male školske, športske dvorane u Gorici. Radi se i projektna dokumentacija za proširenje vrtića u Debeljaku i Gorici, rekao je Martinac koji se na potpori zahvalio Vladi RH, resornim ministarstvima, Zadarskoj županiji te posebice sukošanskim arhitektima Ivi Dević Obradović, Ivoni Gašparović i Miroslavu Miru Torbarini.
Zadovoljstvo i veliki ponos
Pored Martinca i državnih tajnika Šime Mršića, Šime Erlića i Marije Pletikosa svečanu vrpcu presjekla je Milica Ćoso, vidno ponosna ravnateljica DV Zlatna lučica Sukošan.
- Dijelimo ponos i zadovoljstvo sa svim žiteljima Sukošana, ali i Općine što su dobili priliku odgajati i obrazovati u najmodernijem vrtiću s jaslicama, usmjerenom nesmetanom rastu i razvoju djece. Zahvaljujući ovom fascinantnom objektu, još bolje ćemo odgovoriti na potrebe predškolske djece i njihovih roditelja u Sukošanu, rekla je Milica Ćoso.
​Iznimno značajan i emotivan trenutak bio je onaj otvaranja novog dječjeg vrtića, posebice kada je riječ o objektu koji zadovoljava sve potrebe suvremenog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja od prve godine života do polaska djeteta u školu.

Vjetar u leđa demografskoj obnovi

- Naš cilj i cilj Vlade RH je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o 201 projektu ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu i 50 milijuna kuna, vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu, izjavio je državni tajnik Šime Mršić.
Izgradnja i rekonstrukcija vrtića, kaže Mršić, jedna je od najvažnijih mjera ruralnog razvoja odnosno demografske obnove Ministarstva poljoprivrede.
- Potrebno je osigurati, jednake uvjete života u urbanim i ruralnim sredinama. Dokaz je i ova istinska sukošanska ljepotica, dječji vrtić koji bi bio na ponos i u najurbanijim sredinama u Lijepoj našoj, mišljenja je Mršić istaknuvši kako je iz mjere 7.4.1. iz EU fondova milijun eura ili 7,4 milijuna kuna odobreno za dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun za vatrogasni dom u općinskom naselju Debeljaku.
Obred blagoslova je predvodio župnik don Domagoj Kelava, dok su za veseli štimung svojim pjesmama bila zaslužna vrtićka djeca sa svojim odgajateljicama.

Zadarski list u temeljima vrtića

Radove je izvodila građevinska tvrtka Lavčević Zadar d.o.o. Zadar. A kako zbog epidemioloških mjera nije bilo prigodne svečanosti početka izvođenja radova domišljati sukošanski novinar Zadarskog lista je u temelje dječjeg vrtića položio kapsulu sa tiskanim izdanjem Zadarskog lista, dnevnih novina koje od samog početka prate radove, od ideje općinskog čelništva, najave, prvih zemljanih i građevinskih radova, opremanja i otvaranja. U kapsuli sa Zadarskim listom je i časopis Sukošanski GLASNIK, glasilo Općine Sukošan, rečeno je na otvaranju Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan.
Pored navedenih na svečanosti su nazočili i Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, Tomislav Dražić, predsjednik Općinskog vijeća, Branimir Peričić, ravnatelj OŠ Sukošan, Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća Zlatna luka, općinski vijećnici, ravnateljice županijskih vrtića i drugi.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)