Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mi igrači smo najveći krivci za poraz

Autor: Roman Morović

15.02.2010. 23:00
Mi igrači smo najveći krivci za poraz

Foto: Zvonko KUCELIN



Najgore je što smo se triput vraćali nakog velikog zaostatka i na kraju smo izgubili. To se ne smije dogoditi. Ako smo se već vratili toliko puta u utakmicu, trebali smo zadržati prednost i dobiti utakmicu, kazao je Boisa
Dva dana nakon poraza od Hemofarma, drugog uzastopnog u dvorani Krešimira Ćosića, košarkaši Zadra vratili su se treninzima u prilično tmurnoj atmosferi. Uoči utakmice očekivanja su bila velika, Zadrani su imali veliku priliku da se u velikom stilu vrate u utrku za Final four NLB lige. Na kraju, jedino što je bilo veliko jest razočaranje. Iako su u Zadar stigli nakon dva uzastopna poraza od objektivno slabijih momčadi, Heliosa i FMP-a, te desetkovani ozljedama, zbog kojih su tijekom tjedna trenirali sa samo osam igrača, Vršćani su od prve minute bili bolja momčad i na kraju su potpuno zasluženo došli do pobjede. Od samog početka vidjelo se da nešto u igri Zadra ne štima. Gostujući trener Željko Lukajić je odlično, taktički i psihološki, pripremio svoje igrače za ono što ih očekuje i niti u jednom trenutku nije dopustio domaćima da se razigraju i nametnu svoj ritam igre. Bez obzira što su se Zadrani triput vraćali iz dvoznamenkastog minusa i tako automatski podizali atmosferu u dvorani, gosti su se držali svog plana, koji im je na koncu donio veliku pobjedu. Čak i onda kada je Zadar u posljednjoj četvrtini sa dvije uzastopne trice poveo +2 i kada se činilo da će se sve na kraju završiti sretno za domaće, Hemofarm se nije raspao. Znali su gosti da Zadrani imaju dosta mana i sve su ih na najbolji mogući način iskoristili. Zadarsku bezidejnost u napadu, koja je posebno došla do izražaja u ključnim trenucima susreta, Vršćani nisu propustili kazniti.
Previše grešaka
– Opet nismo znali završiti utakmicu. Iako smo veći dio utakmice igrali dosta loše, u zadnjoj četvrtini smo ipak poveli i mislili smo da će biti sve ok, da ćemo dobiti. Ali nismo uspjeli. Jednostavno, nešto nam fali, napravili smo puno pogrešaka. Mi igrači smo najveći krivci za poraz – kaže Vladimer Boisa, krilni centar Zadra.
Upirati prstom u nekoga nakon ovog poraza, sada zaista nema smisla. Od trenera do igrača, griješili su svi, netko više, netko manje. Na njima je sada da analiziraju uzroke poraza i pokušaju iz toga nešto naučiti, premda, ako nisu naučili iz dosadašnjih, teško je vjerovati da će iz ovoga. Zadarska bezidejnost i izgubljenost u igri najviše je došla do izražaja u završnici susreta, kada su Jusupovi igrači bezglavo trčali gore-dolje i uglavnom šutirali trice. Trice, koje ih ovoga puta nisu spasile, jer su ih u posljednjoj četvrtini promašili čak devet. Teško je dokučiti zašto nisu niti pokušali iznuditi poneki prekršaj i kako to da se u tako dramatičnoj završnici Zadrani niti jednom nisu našli na liniji slobodnih bacanja. Na terenu jednostavno nije bilo čovjeka koji bi mogao uzeti loptu u svoje ruke i preuzeti odgovornost, što i nije neka novost, a ni trener nije povukao nikakav potez kojim bi mogao dobiti utakmicu.
– Utakmicu prije ove u gostima smo sve pogađali, a ovaj put nismo. Neki šutevi koje smo promašili su bili isforsirani, ali promašili smo i neke koji su bili normalni. No, nije samo u šutu bio problem, napravili smo puno drugih grešaka. Često, kada nismo zabili, primali smo lagane poene iz kontre. Najgore je što smo se triput vraćali nakog velikog zaostatka i na kraju smo izgubili. To se ne smije dogoditi. Ako smo se već vratili toliko puta u utakmicu, trebali smo zadržati prednost i dobiti utakmicu.
Bez karaktera
Nada je još jednom prevarila sve zadarske navijače. Nakon pobjede protiv Heliosa i nekoliko povoljnjih rezultata s drugih terena, zaista je malo trebalo za povratak košarkaške euforije u Zadar. Zadranima se odjednom otvorio put prema završnom turniru. Imali su na papiru najlakši raspored, konačno su uvjerljivo dobili jednu utakmicu na strani, a u goste im je došao izravni konkurent u vrlo teškoj situaciji. Trener Jusup je prije utakmice kazao da je njegova momčad napravila pomak koji je htio, te da su igrači psihološki bolji nego što su bili. Isprva, pomislili smo da je zaista tako, da se u ovoj momčadi zaista nešto promijenilo na bolje i da Zadrane konačno očekuju bolji dani, ali svi koji smo tako mislili, prevarili smo se. Čini se da je pobjeda u Domžalama ipak bila samo kratkotrajni bljesak. Ovoj momčadi u ključnim utakmicama nedostaje karakter i to je nešto što je teško promijeniti. Jasno, nedostaje joj i kvalitete, ali to bi se još nekako i dalo nadoknaditi, naročito na domaćem terenu, da ima karaktera. Final four? Ni nakon ovog poraza nije još sve gotovo. Šansa postoji, ali osnovni uvjet je vrlo jasan – dobiti sve do kraja: FMP, Bosnu i Zvezdu u gostima, te Budućnost (po mogućnosti sa 17 ili više razlike) i Zagreba kod kuće. U ovom trenutku, to se i ne čini baš najrealnijom opcijom. Kako sada stvari stoje, Olimpija i Hemofarm su glavni kandidati da se, uz već sigurne Cibonu i Partizana, plasiraju na završni turnir. Zagreb je u očitom padu forme i ima najteži raspored do kraja, Budućnost je izgleda ipak dosegla svoj maksimum, a Zadar s ovako promjenjivim igrama teško može u posljednjim kolima napraviti čudo.
– Druge momčadi nam svojim porazima stalno daju veliku priliku, ali mi nikako da je iskoristimo. Imali smo ih već nekoliko i nismo uspjeli. Do kraja ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu pa što bude – kaže Gruzijac.
Slijedi kup
Atmosfera u momčadi? Definitivno, bilo je i boljih dana, no igrači su profesionalci i moraju se znati nositi s porazima. Razočaranje je veliko, jer je propuštena zaista velika prilika, ali nije smak svijeta. Realno, možda je trener Jusup ipak bio u pravu kada je rekao da Zadar ne zaslužuje Final four. Nije ni Hemofarm ove sezone pokazao nešto posebno čime bi ga zaslužio, izgubio je primjerice dvaput od Radničkog i od Heliosa kod kuće, ali je svoje najbolje lice pokazao onda kada je to bilo najpotrebnije. Zadar nije, iako su igrači uoči sezone to najavljivali.
– Teško je, najteži je uvijek prvi trening nakon poraza. Boli nas ovaj poraz. Nama igračima je najteže kada izgubimo ovakvu utakmicu kod kuće i to od protivnika kojega smo sigurno mogli pobijediti, ali moramo gledati naprijed.
Slijedi mala stanka od NLB lige i borba za prvi ovosezonski trofej, kup Krešimira Ćosića. U četvrtak je na rasporedu treći ovosezonski derbi Zadra i Cibone. Favorit je, jasno, zagrebačka momčad, s obzirom da u posljednje vrijeme igra dosta dobro, a ove je sezone već dvaput slavila u derbiju. Zadranima bi osvajanje trofeja u ovom trenutku došlo kao naručeno, ali za to će sasvim sigurno trebati odigrati dvije ponajbolje utakmice sezone.
– Izgubili smo vrlo važnu utakmicu, a pred nama je još jedna takva protiv Cibone. Moramo očistiti glave i maksimalno se koncentrirati na kup. Mislim da je dobro da iduću utakmicu igramo s Cibonom. Već smo dvaput izgubili od njih ove sezone i oba puta, i kući i u gostima, smo bili vrlo blizu. Sada igramo na neutralnom terenu i mislim da je sve moguće. Vrlo je bitno da dođemo neopterećeni i da damo svoj maksimum – zaključio je Boisa.


Olimpija lako protiv Cedevite


U posljednja dva susreta 21. kola NLB lige nije bilo iznenađenja. Partizan je u beogradskom derbiju lako pobijedio Crvenu Zvezdu 74:84 (17:21, 13:12, 19:25, 25:26), te joj tako uzvratio za poraz u prvom dijelu sezone i ostao u utrci za prvo mjesto na kraju regularnog dijela sezone. Do petnaeste ovosezonske pobjede u NLB ligi „crno-bele” je predvodio Jan Vesely, koji je postigao 21 poen, uz 7 skokova i valorizaciju 31 (MVP kola zajedno sa Walshom iz Olimpije), a dvocifreni su bili još i povratnik Aleksandar Marić (13), Dušan Kecman (12), te Amerikanci Roberts (11) i Mccalebb (10). Kod Zvezde, koja je sada pala na diobu devetog mjesta s Radničkim (omjer 9-12), najviše su zabili Videnov (15), Bjelica (13) i Taylor (12). Olimpija je u Tivoliju bez problema pobijedila Cedevitu 82:68 (22:22, 24:18, 26:15, 10:13) i tako napravila važan korak prema završnom turniru. Domaće je predvodio Matthew Walsh sa 32 poena (5/7 za dva, 7/9 za tri) i četiri asistencije, Vidmar je dodao 14, a Vlado Ilievski 12 koševa. U redovima poražene momčadi, Jermain Anderson je zabio 20 poena, uz 5 asistencija (valorizacija 31), a novopridošli Ricardo Marsha dodao je 10 poena, uz tri skoka, ali i šest izgubljenih lopti.




 


NLB LIGA


!,<!,<!,<!,<!,< Cibona 21 17 4 1653:1408 38
Partizan 20 15 5 1527:1405 35
Hemofarm 21 13 8 1679:1562 34
Olimpija 21 13 8 1642:1525 34
Zagreb 21 13 8 1682:1673 34
Budućnost 21 12 9 1579:1526 33
Zadar 21 11 10 1727:1570 32
Cedevita 21 10 11 1643:1705 31
Crvena Zvezda 21 9 12 1674:1643 30
Radnički 21 9 12 1478:1645 30
Široki 21 8 13 1575:1658 29
FMP 21 7 14 1590:1662 28
Helios 21 5 16 1419:1650 26
Bosna 20 4 16 1331:1567 24
Raspored 22. kola (27. veljače): FMP – Zadar, Hemofarm – Bosna, Helios – Budućnost, Cibona – C. Zvezda, Partizan – Zagreb, Široki – U. Olimpija, Cedevita – Radnički.


 


Juniori na kvalifikacijama za Euroligu


Juniori Zadra će od 18. do 20. veljače nastupiti na Nikeovom kvalifikacijskom turniru za Euroligu u Londonu. Domaćin turnira je Barking Abbey, a utakmice će se igrati u Goresbrook Leisure centru u istočnom londonskom predgrađu Dagenham. Na turniru će nastupiti osam momčadi, koje su raspoređene u dvije skupine, a mladi su Zadrani smješteni u skupinu „A” sa domaćinom Barking Abbeyem, ruskim Khimkijem, te izraelskim Maccabijem iz Tel Aviva. Drugu skupinu čine Union Olimpija, Biella, Gran Canaria i USK Prag. Prva i druga momčad u skupini plasirat će se u polufinale, a pobjednik turnira izborit će nastup na Final fouru Eurolige, koji se igra od 7. do 9. svibnja u Parizu. Prvu utakmicu Zadar igra u četvrtak u 11.15 protiv domaćina, a istoga dana u 17.15 sastaje se s Khimkijem. U petak u 13.15 igraju Zadar – Maccabi, a polufinala i finale, odnosno utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta, na rasporedu su u subotu.