Hrvatski kreditni rejting spašen do kraja ožujka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Darko JELINEK
Ministar financija Slavko Linić

Hrvatska je dobila predah najvjerojatnije do kraja ožujka i zadržat će postojeći kreditni rejting barem kad je u pitanju agencija Fitch. Ona je jučer na svojim stranicama priopćila da Hrvatska zadržava postojeću razinu kreditnog rejtinga Hrvatske, a to je BBB-, što znači investicijski rejting s negativnim izgledima. Konačnu odluku o tome hoće li Hrvatska zadržati postojeći rejting ili će on ipak pasti u kategoriju "junk", odnosno smeće, Fitch će donijeti do kraja tromjesečja, nakon što razmotri predložene fiskalne i strukturne mjere hrvatske Vlade, uključujući njihovu implementaciju i očekivane dodatne reformske korake, navodi se u priopćenju.

Nejasne namjere

To zapravo znači da iz Agencije čekaju izglasavanje proračuna, prve Vladine poteze koji bi trebali pokazati da će zaista provesti one mjere koje je ugradila u proračun, ali i da čekaju jasne poruke o daljnjim reformama koje država planira provoditi. Kao i MMF i Fitch podržava Vladinu najavu smanjenje rashoda, pojedine promjene u poreznoj politici, ali očekuje se i da Vlada riješi problem "rigidnog radnog zakonodavstva".

Što se tiče predloženih promjena u proračunu, Fitch ističe da namjere Vlade nisu do kraja jasne. Ipak u pojedinim Vladinim potezima vide i znakove napretka u strukturnim reformama, pa posebno ističu podizanje stope PDV-a i rezanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, što će umanjiti porezno opterećenje gospodarstvu.

- To bi moglo potaknuti izravna strana ulaganja i na taj način proširiti hrvatske izvozne potencijale, prognoziraju stručnjaci Fitcha.

Ocijenili su da je Vlada predloženim smanjenjem proračunskih rashoda od 3,4 milijarde kuna pokazala želju za fiskalnom konsolidacijom, makar su ti rezovi manji od prethodno najavljivanih.

- Ovakvim rezanjem troškova, nova Vlada razlikuje se od prethodnih i time jasno šalje poruku da je dosadašnja dinamika rasta javnog duga neodrživa, navodi se na stranicama Fitcha. Kao najveću zamku u predloženom proračunu vide ostvarenje planiranih prihoda koji su temljeni na rastu BDP-a od 0,8 posto.

- Vladina prognoza rasta u 2012. godini od 0,8 posto je optimistična u odnosu na naše viđenje. Mi očekujemo pad BDP-a od jedan posto, neumoljivi su iz Fitcha.

Kod davanja ocjene u ožujku, najavljuju, vodit će računa o svakoj novoj najavljenoj mjeri i reformi koju Vlada u međuvremenu objavi ili pokrene.

Bez oduševljenja

Među našim sugovornicima u Vladi, odluka da se zadrži kreditni rejting Hrvatske, barem privremeno, nije izazvala posebno oduševljenje. Oni ističu da za mjesec dana ili mjesec i pol ista agencija može Hrvatskoj unatoč svim potezima sniziti kreditni rejting. Na pitanje može li Hrvatska dotad obaviti potrebno zaduženje u inozemstvu i izbjeći eventualno povećanje kamata koje bi bilo posljedica pada rejtinga, naši sugovornici ističu da zadržavanje rejtinga sigurno neće odmoći Hrvatskoj, ali da se bez jasnih najava što je Vladin plan ne možemo samo tako prošvercati kod investitora.

- Dobili smo priliku prvim potezima pokazati da ozbiljno mislimo uštedjeti najavljeni novac, ali se očekuje i da Vlada jasno poruči da će mijenjati neka zecementirana prava u javnim poduzećima koja su neprofitabilna, da će krenuti u pregovore oko sindikata da se barem dio tih prava umanji. Isto se očekuje i za javni sektor, kaže naš sugovornik iz Vlade. Dodaje da je kreditni rejting dijelom i političko pitanje pa se od Vlade očekuje jasna poruka da neće odustati od toga da promijeni Hrvatsku koliko god bilo otpora prema tome.

Napominje i to da ni takvi potezi neće biti jamstvo očuvanja kreditnog rejtinga, jer Hrvatsku jednim dijelom može povući bujica pada rejtinga u državama članicama Europske unije.

 - Završetak pregovora i datum ulaska u Uniju trebali su nam po logici stvari ojačati rejting, a sada su nam uteg i postaju jednim dijelom izvor naših problema, zaključuje naš sugovornik blizak Vladi.

Uz to ako Fitch i zadrži postojeći rejting, to ne znači da se Hrvatska izvukla i da je izbjegla sudbinu brojnih europskih zemlja, jer svoju ocjenu moraju još dati i agencije Standard & Poor's i Moody's. Standard & Poor's trenutno ima istu ocijenu za Hrvatsku kao i Fitch, dok je Moody's Hrvatsku smjestio u istu kategoriju, ali sa stabilnim izgledima.

Linić: Ne možemo živjeti na dug

Ministar financija Slavko Linić bio je očekivano zadovoljan odlukom Fitcha da Hrvatskoj barem zasad zadrži kreditni rejting, ističući kako je to" i više nego pohvalno i dobro.

- Bili smo zastrašeni skidanjem rejtinga zemljama koji inače visoko kotiraju. Na osnovu naših prošlogodišnjih rezultata objektivno nam je trebalo skinuti rejting jer su deficiti ogromni. No, iz poruka koje je Vlada poslala vidi se da je sada ozbiljnost na puno većoj razini i ako budemo u idućem razdoblju odgovorniji možemo očekivati da se postjeći rejting održi, kazao je ministar financija. Tvrdi da su i sindikati na GSV-u pokazali spremnost na ozbiljne razgovore oko izmjena kolektivnih ugovora i zakona o radu.

- Ta bolja atmosfera u zemlji trebala bi donijeti i održanje rejtinga. Proračunske brojke nisu dovoljne, nego su nužne i strukturne reforme i tek tako ćemo imati kompletnu sliku. Svi moramo shvatiti da ne možemo živjeti na dug, poručio je Linić.

D. C.

Čačić: Na meni je najveći dio tereta

"Fitch je u pravu - vrlo je ambiciozna naša prognoza rasta od 0,8 posto kad cijela Europa pada. Sve, međutim, ovisi o nama, na meni je najveći dio tog tereta. Ako nam snize rejting, borit ćemo se da ga vratimo - to neće biti smak svijeta, ali neće biti ni ugodno", kratki je komentar Radimira Čačića na ocjenu kreditne agencije Fitch.

B. M. P.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno