Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Seljacima država dužna poticaje još iz 2008. godine

15.02.2012. 23:00
Seljacima država dužna poticaje još iz 2008. godine


Dug iznosi 3,1 milijardu kuna za prošlu, ali i četiri prošle godine. To znači da će Jakovina u 2012. seljacima namiriti samo stara dugovanja, ne i isplatiti poticaje za ovu godinu


Iz ormara Petra Čobankovića, doznaje se u Ministarstvu poljoprivrede, ispalo je još “kostura” – novi ministar, Tihomir Jakovina, zbrojio je kako mu je prethodnik ostavio ukupno 3,1 milijardu kuna duga poljoprivrednicima na račun poticaja za cijelu prošlu, ali i tri, čak četiri prethodne godine. To znači da će sa značajno smanjenim budžetom za ovogodišnje rashode, od 3,9 milijardi kuna, Jakovina u 2012. poljoprivrednicima namiriti samo stara dugovanja, ukupno još 2,4 milijarde kuna, ne i isplatiti poticaje za ovu godinu. Prva isplata tih poticaja očekivati se može tek početkom iduće godine, dok ni stari dugovi ne mogu biti namireni, doznaje se u Ministarstvu, do kraja veljače, kako su od Jakovine zatražili poljoprivrednici.
Ovogodišnjim, tekućim poticajima, mogu se veseliti samo mljekari, drvna industrija, ribari – koji bi, potonji, uz podmirenje duga od 200 milijuna kuna, trebali dobiti i 105 ovogodišnjih milijuna – te prehrambena industrija, koja će poticaje dobiti po prvi put, i to u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.
Mjesec i pol dana trebalo je novoj “ekipi” u Ministarstvu poljoprivrede, na čelu s Jakovinom, da pobroji sva dugovanja prethodnika. Kako se neslužbeno može čuti, najveći je problem bio u (ne)radu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, čija je ravnateljica, Anica Lucević, smijenjena. Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva, bivša ravnateljica i ministar Čobanković imali su “neobičan način komunikacije”, tako da niti jedna stručna služba unutar Ministarstva nije imala podatke o tome koliko je i kojih poticaja isplaćeno, kome i kojom dinamikom, koje su obaveze plaćene, a koje platiti tek treba. I sam je Jakovina do tih podataka pokušao doći svo ovo vrijeme, često dobivajući potpuno različite brojke na papiru. Agencija zapošljava 500 ljudi, čiji će se rad morati u potpunosti mijenjati, može se čuti u Ministarstvu. Agencija će se, između ostalog, morati baviti puno opsežnijom kontrolom isplaćenih poticaja. Do sada je bio običaj da ih se kontrolira svega pet posto, što je minimum kojeg traži EU, kod nas pak i maksimum.
Poljoprivreda će u 2013. godinu ući s novim zakonom o potporama, većom kontrolom isplate, ali i izmijenjenim sustavom poticanja. Poticaji više neće biti socijalna kategorija i neće se događati da, primjerice, roditelji, prijavljeni na minimum hektara potrebnih za dobivanje poticaja, žive od dohodovne potpore, a njihovi sinovi i snahe poticaje primaju za ostatak hektara, na istom obiteljskom gospodarstvu. Staračka imanja također će, budu li željela potporu za ruralni razvoj, morati imati i neki projekt, ili će pak morati svoje zemljište dati u najam, prepustiti ga nekome tko se proizvodnjom hrane dosta i bavi.
Svoja prava tražio je i Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka koji je organizirao prosvjed u Zagrebu i Bjelovaru. Traže otkupnu cijenu od 4.09 kn po litri mlijeka umjesto 2.30 koliko nudi Dukat.


Selidba u Križevce




Tihomir Jakovina odlučio je pozabaviti se i drugim “kosturima” iz ormara svojih prethodnika, između ostalog, skupim najmom prostora koje Ministarstvo koristi. Analiza već sad pokazuje da su ogromne svote trošene na najam, primjerice prostora za Hrvatsku poljoprivrednu agenciju u Zagrebu, koja ima vlastitih, praznih 1.400 “kvadrata” u Križevcima. Većina djelatnika, koji u Zagreb ionako putuju iz Križevaca, tamo bi trebala ubuduće i raditi, dok će u jeftinije, i vlastite prostore Ministarstva, morati seliti i petstotinjak zaposlenih u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Ta agencija najam prestižnog prostora u Zagrebu plaća 330 tisuća kuna na mjesec. Veterinarska uprava Ministarstva nalazi se u skupom najmu u jednom hotelu u Zagrebu, dok primjerice, dva inspektora u Križevcima sjede u 150 četvornih metara, koje Ministarstvo mjesečno plaća 12.000 kuna.