Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Subversive u kontekstu politizacije umjetnosti i film Ray & Liz

17.02.2020. 15:00


U ponedjeljak, 17. veljače, s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače kao gošća Kino zone nazočit će direktorica Subversive film festivala iz Zagreba Dina Pokrajac, koja će zajedno s umjetničkim voditeljem doc. dr. sc. Mariom Županovićem povesti diskusiju na teme važnosti i pozicije Subversiva u kontekstu filmskih festivala u Hrvatskoj i regiji, kao i o neizbježnim temama politizacije i ideologizacije umjetnosti.


Utjecaj politike i ideologije
Kakva je uloga i misija Subversiva u kontekstu vremena i preokupacije društvenim mrežama i kako intimističke i identitetske teme oblikuju sam festival moći će doznati svi koji se pridruže i dođu na ovu panel diskusiju.
– Koliko i na koji način politika i ideologija utječu na kulturu i umjetnost te koja je važnost subverzivnog u svemu tome, otkrijte u interaktivnom razgovoru koji je još jedan od angažiranih programa koje će Kino zona realizirati u 2020. godini. U drugom dijelu diskusije otvaramo i temu subverzivnog unutar područja popularne kulture i medija. U tom dijelu programa pridružit će nam se i dr. sc. Zlatko Bukač, poslijedoktorand s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, čije je područje interesa upravo popularna kultura. Ulaz na panel diskusiju je slobodan, dođite i pridružite se razgovoru, poručuju organizatori te ističu kako nakon panela slijedi projekcija intrigantnog i nagrađivanog prvijenca Richarda Billinghama Ray i Liz.


O filmu
– Ray je vječno alkoholizirani autorov otac. Liz je autorova majka, ovisnica o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Oni postaju dominantni motiv njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma. Zato je autorov filmski debi produžena ruka njegova fotografskog opusa. Kao da mu je tom iskrenom filmskom gestom, oslobođenom od mizerabilizma i sentimentalnih poteza tipičnih za britansku »kitchen sink« socijalu, odlučio podariti pokret.
Pobjednika prošlogodišnjeg 12. Subversive festivala gledamo po završetku panel rasprave o subverziji na filmu u ponedjeljak od 20 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. Ulaznice možete kupiti u ponedjeljak od 8 do 14 sati u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka, kažu organizatori.




BESPLATNO NA PANEL RASPRAVU
U drugom dijelu diskusije predviđena je tema subverzivnog unutar područja popularne kulture i medija u kojoj će sudjelovati i dr. sc. Zlatko Bukač