Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

EU PROJEKTI Zadrani će dobiti prostor inspiracije, učenja i druženja

16.02.2021. 08:35


Gradonačelnik Dukić jučer je sa suradnicima i u društvu predstavnika medija obišao gradilište Providurove palače.
Naime, radovi na Palači ulaze u završnu fazu i kraj se očekuje u roku od dva do tri mjeseca.
– Znamo da je Zadar turistički grad, znamo da jezik i kultura predstavljaju srce grada. Budući da nam turizam donosi zaposlenost, prihode, investicije, moramo neprekidno ulagati u nove sadržaje i atraktivnost našeg turističkog proizvoda. Nedavno smo prezentirali na Kolovarama projekte uređenja gradskih plaža od Punte Bajlo do Dikla, danas na primjeru Providurove palače sve ono čime razvijamo kulturni turizam. Baš taj selektivni oblik turizma smanjuje sezonalnost, povećava postotak turista koji odabiru destinaciju radi kulturnih atrakcija tijekom čitave godine. Na taj se način izravno potiče poduzetništvo u turizmu, a njegovim rastom povećava zapošljavanje, započeo je gradonačelnik Branko Dukić naglašavajući važnost projekta i za građane i za turiste koji će, kako dodaje, dobiti dnevni boravak dovršetkom Providurove. Podsjetio je na prijašnje i tekuće projekte te iskazao zadovoljstvo suživotom Muraja i građana, a isto očekuje i od ovog prostora.


Uskoro i novi projekti
– Ove se godine zatvara dosadašnja financijska EU omotnica, a naši se planirani projekti bliže kraju. Od 2017. do danas provodili smo ukupno 142 projekta financirana iz EU fondova, od toga u ovoj godini radimo na njih 32 u ukupnoj vrijednosti od 250 milijuna kuna. Kad govorimo o kulturi, tu su kapitalni projekti obnove Kneževe i Providurove palače, Bedema zadarskih pobuna te Centra za mlade. Svi zajedno omogućuju nam i novi način funkcioniranja kompletne kulturne scene grada. Osim uređenih zgrada, naši će sugrađani, a uvjeren sam ponajviše oni mlađi, dobiti prostor inspiracije, učenja i druženja. S druge strane, kulturne institucije koje su uz njih vezane imat će preduvjete za novi, napredniji način djelovanja, kazao je Dukić.
Osim toga, osigurana su i sredstva za uređenje kompleksa crkve Svetog Nikole u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, uređenje stare Tehničke škole za potrebe Sveučilišta, a jedino što još nisu započeli jest uređenje prostora Citadele za potrebe uređenja gradske pozornice na otvorenom.
Potom je projektant uređenja Providurove palače, Igor Pedišić govorio o projektu, odnosno o opsegu i sljedovima, kao i o skorom završnom sjaju.
– Nakon dovršetka radova na 2.500 m2 Kneževe palače, ovdje se radi o uređenju još 5.000 m2, dakle duplo većem prostoru i dijelu cijelog kompleksa Muzeja dvije palače. Ovaj put su radovi bili i bitno kompliciraniji i zahtjevniji jer stanje konstrukcije nije bilo potpuno istraženo i pokazalo se lošije od očekivanog, no sada smo u završnoj fazi i do svibnja bi sve trebalo biti gotovo, objasnio je Pedišić dodavši da će Providurova palača biti povezana s Kneževom palačom, zajedno će činiti jednu funkcionalnu cjelinu te će se sadržaji međusobno povezivati i izmjenjivati.


Muzej grada Zadra
Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove, govorio je i o financijskim aspektima projekta, točnije o tome kako su iz projekta Zadar baštini obnovljena dva zadarska kulturna dobra: Bedemi zadarskih pobuna i Providurova palača u ukupnoj vrijednosti od preko 66 milijuna kuna, a i radovi na Centru za mlade odvijaju se prema planu. Ukupno je riječ o 150 milijuna kuna vrijednom ulaganju u našu kulturnu baštinu.
– Najsloženiji radovi su gotovi, a to se odnosi na čeličnu konstrukciju u velikom dvorištu. Na operativnoj razini to je bio značajan poduhvat. Zaključio bih da smo zadovoljni i očekujemo u naredna dva do tri mjeseca dovršetak svih radova nakon čega nas očekuje izdavanje uporabne dozvole, rekao je Ćurković o Providurovoj.
Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, ispričala je o viziji Muzeja grada Zadra u ovom prostoru te značaju interpretacije povijesti.
– Puno smo radili na ispitivanju javnog mnijenja, kao i naših stručnjaka, sveučilišnih profesora, općenito svih građana. Naravno, svi očekujemo interpretaciju povijesti grada Zadra u ovom prostoru. Pred nama je vidjeti model upravljanja, situacija je drukčija u odnosu na Kneževu palaču. Kneževa palača bila je u potpunosti gotova, dok ovdje interijer neće odmah biti riješen, ali u ovoj smo godinu predvidjeli sredstva u proračunu i za sređivanje interijera, kao i uređenje čitaonice i Gradske knjižnice, ali i ostatka muzejskog prostora, ispričala je Bušić koja kaže da moramo biti svjesni da će se sve rješavati u etapama, pa i te slatke muke.