Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izgradnjom novog doma poboljšat će se uvjeti studiranja u Zadru

16.02.2021. 18:30


Studentski zbor Sveučilišta u Zadru prošlog je tjedna održao sastanak s prorektoricom Balić-Nižić i prorektorom Zjalićem. Aktualna tema bila su, uz podršku regionalnom pokretu »Nisam tražila«, pitanja oko Studentskog doma. Naime, detaljno je prezentirana provedena anketa među stanarima doma, a prorektori su iskazali razumijevanje, otvorenost i podršku za rješenje tekućih pitanja pomoću aktivne suradnje sa Studentskim zborom.
– Anketu je proveo Studentski zbor, a rezultate su na sastanku usmeno izložili njegovi predstavnici. Anketu o uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zadru redovito provodi i Ured za kvalitetu u sklopu aktivnosti osiguravanja i unaprjeđenja kvalitete. Na temelju rezultata anketa, a i u sklopu svojih redovitih aktivnosti, Sveučilište kontinuirano radi na unaprjeđenju studentskog standarda, što je i jedan od prioritetnih ciljeva Strategije razvoja Sveučilišta u Zadru. To uključuje rad na otklanjanju uočenih nedostataka u tehničkim, materijalnim i drugim resursima, otkriva prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prorektorica Sveučilišta u Zadru.
U skladu s tim, odnosno s ciljem unaprjeđenja studentskog standarda, posebice uvjeta smještaja i studentske prehrane, Sveučilište je prošle godine započelo izgradnju novog studentskog doma i studentskog restorana.
– Radovi za sada napreduju prema predviđenom planu i završetak se očekuje do početka sljedeće akademske godine. Završetkom novog doma poboljšat će se u kvantitativnom i kvalitativnom smislu smještajni kapaciteti, a ujedno i omogućiti sustavnija obnova starog studentskog doma što će bitno poboljšati uvjete studiranja na Sveučilištu u Zadru, ističe Balić-Nižić.
Podsjećamo, zgrada bi u prizemlju trebala imati restoran s 500 mjesta u kojem bi se dnevno trebalo spremiti i do 3.800 obroka. Iznad menze prostirat će se tri paviljona u kojima će na pet katova bit raspoređeno 129 soba s ukupno 284 kreveta. Osim toga, studenti će na raspolaganju imati i prostor za učenje, dnevni boravak, praonicu, spremišta, čajne kuhinje i slično.
Želeći popratiti ovu lijepu priču o napretku i iz perspektive studenata, poslali smo upit Studentskom zboru, studentskom izbornom predstavničkom tijelu koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima Sveučilišta u Zadru i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja. Međutim, ni nakon tjedan dana nismo dobili odgovor.