Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MARKO VUČETIĆ: “Grad će sa mnom dobiti na različitosti, na građanskom aktivizmu”

16.02.2021. 08:40


Gradski odbor SDP-a Zadar donio je Odluku o kandidaturi prof.dr.sc. Marka Vučetića, sveučilišnog profesora, za kandidata za gradonačelnika te kandidaturi Daniela Radete za zamjenika gradonačelnika u kampanji za nadolazeće lokalne izbore u svibnju.
Vučetić je prije četiri i pol godine kao nezavisni kandidat izabran u Sabor na listi Mosta, koji se u pravilu povezivalo s desnicom, da bi ga Most 2018. izbacio iz svojeg kluba zbog različitih stavova. Zadarskog profesora cijela situacija nije niti malo omela, te je na krilima reputacije tadašnje »saborske zvijezde« nastavio djelovati kao nezavisni političar čiji kako javni istupi, tako i oni putem društvenih mreža, ne prolaze nezapaženo.


Kandidatura za dobrobit građana
Svoju kandidaturu za gradonačelnika Zadra opisao je kao jednu nestranačku priču za dobrobit naših sugrađana.
– Ne radi se samo o kandidaturi u ime SDP-a kao stranke, već o tome da su ankete pokazale kako na oporbenoj sceni postoje tri, uvjetno rečeno, elementa koji mogu dovesti do pobjede. Prvi je SDP kao najveća oporbena stranka, druga je Akcija mladih koja prelazi prag te sam treći element ja kao nezavisni kandidat kojeg su građani percipirali kao onoga tko artikulira oporbene stavove, kazao je Vučetić ističući kako nikada nije bio član političke stranke niti to može biti, kako kaže, po svojoj mentalnoj konstituciji, naglašavajući kako lokalne politike nisu automatski i stranačke politike.
Smatra kako je potrebno osvijestiti sugrađane da je ovo zapravo jedna zadarska priča, u kojoj je ovaj SDP, preko čije platforme će sudjelovati u utrci za gradonačelnika, zadarski SDP, uz eventualne neke druge manje stranke s kojima će činiti koaliciju što će se saznati tijekom sljedećih nekoliko dana, snaga koja bi trebala dati novi vjetar u leđa kako samom gradu, tako i svim njegovim stanovnicima.
– Mislim da će se raditi o koaliciji SDP-a, Akcije mladih i ovih nekoliko manjih stranaka koje ne prelaze prag, a koje će se poistovjetiti s potrebama Zadra, da to ne bude stranačka priča, već jedan pokret za stvaranje emocija u gradu Zadru. S takvom nekakvom idejom sam se i odlučio kao nestranački, nezavisni kandidat i upustiti u ovu utrku, naglasio je Vučetić.
Od lokalnih izbora očekuje dosta, s obzirom da provedene ankete pokazuju prema sadašnjem stanju stvari, bez kampanje, kako je njihov ishod potpuno neizvjestan.


Građani postali neaktivni
– Prvi put u 30 godina postoji izvjesna mogućnost da dođe do promjene upravljanja gradom. Za sada Zadar promatram kao kopiju grada jer je potpuno izručen posluhu stranačkih struktura. Kada imate 30 godina istu stranačku strukturu koju obnaša vlast u nekom mjestu, onda dolazi do izostanka i negiranja građanske svijesti. U Zadru su građani postali neaktivni te je presječena veza između građana zainteresiranih za dobro grada i Grada koji skrbi o građanima. Zadar je postao mjesto u kojem se provodi i demonstrira mrtva stranačka volja HDZ-a i u kojem su građani koji nemaju veze s tom strankom isključeni iz gradskog života, istaknuo je ovaj kandidat za gradonačelnika dodajući kako bi grad s njim dobio na različitosti, na građanskom aktivizmu.
– Iznimno mi je stalo do toga, ne da dođe samo do promjene vlasti kao vlasti jer je to nešto najgore što se može dogoditi, već da dođe do promjene tog mentalnog građanskog sklopa te da građani shvate kako su dužni neprestano skrbiti o gradu. U obnašanju gradonačelničke dužnosti građanima bih najavio da se pripreme na to da će biti nekoliko lokalnih referenduma, da ću ih ja kao gradonačelnik motivirati i provocirati da preuzmu aktivnu ulogu u gradu te da shvate da je biti građanin puno više nego biti gradonačelnik, poručio je Vučetić.