Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uskoro javni natječaj za odabir izvođača radova

16.02.2021. 16:02


Nakon što je Sveučilište prije nekoliko dana postavilo ogradu uz zgradu stare tehničke škole rektorica Dijana Vican pojasnila nam je kako je metalna ograda postavljena radi zaštite građana jer je zgrada koju je nekada koristila Tehnička škola u derutnom stanju. Dodala je kako će ograda ostati do daljnjega u skladu s planiranim početkom građevinskih radova.
– Trenutno dovršavamo finalni pregled tehničke dokumentacije i uskoro ćemo raspisati javni natječaj za odabir izvođača radova. Faksimilna obnova obuhvatit će dio graditeljskog sklopa koji je Zadarska županija ustupila na korištenje Sveučilištu u Zadru. Riječ je o secesijskoj zgradi koja je sagrađena početkom 20. st. sredstvima iz donacije Paskvala Bakmaza, pojasnila je sljedeće korake u početku obnove zgrade stare tehničke škola koja već više od jednog desetljeća stoji prazna, a u posljednje vrijeme predstavlja i opasnost za prolaznike.
Vican nam je pojasnila kako je predviđeno da radovi traju oko dvije godine, ali je dodala kako na trajanje mogu utjecati i nepredviđene okolnosti poput arheoloških nalaza ili kriznih situacija poput trenutačne pandemije.
– Poznato nam je nestrpljenje zainteresirane javnosti s obzirom na to da je riječ o zapuštenoj građevini na ulazu u gradsku povijesnu jezgru. Učinili smo sve da što prije osiguramo sve relevantne preduvjete kako bismo zgradu obnovili i stavili je funkciju za znanstvene i nastavne potrebe Sveučilišta u Zadru. Međutim, mnogi administrativni koraci nisu bili u nadležnosti naše ustanove. Nadležne službe i tijela Zadarske županije i Grada Zadra pomogli su nam da riješimo mnoštvo birokratskih prepreka, a preko ITU mehanizma osiguran nam je najveći dio potrebnih financijskih sredstava. Na samom smo kraju priprema za složen graditeljski zahvat i željno iščekujemo da se on obavi što prije i što kvalitetnije, zaključila je rektorica Vican.