Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uvijek spremne za razgovor i pomoć te pružaju povjerenje, toplinu i dobrotu

16.02.2021. 19:00


Općina Ražanac već godinu dana u sklopu prvog poziva nacionalnog programa »Zaželi – zapošljavanje žena« na svome području provodi projekt Pomoći u kući » Ražanac – moj dom«. Vrijednost 30-mjesečnog EU projekta je bespovratnih 1.534.780,06 kuna.
– Projektom je zaposleno 5 žena sa otežanim pristupom tržištu rada na aktivnostima potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Trenutačno gerontodomaćice skrbe za 34 korisnika, kazala je Lucie Tesla iz Starigrada, voditeljica projekta »Ražanac – moj dom«.
Nakon početnog razdoblja traženja krajnjih korisnika i natječaja za zapošljavanje, te prvih kontakata, žene su sa svojim korisnicima uspostavile odnose pune topline i povjerenja.


Poticaj nastavka programa
– Svaka od zaposlenih žena brine za šest do sedam domaćinstava samaca ili bračnih parova, koji više ne mogu zamisliti život bez njihove nazočnosti. Jednostavno su postale dio obitelji naših korisnika, naglasila je Tesla.
Zaposlene su Daniela Grbić, Ljiljana Potočnjak i Elka Miočić, koje obilaze krajnje korisnike u Ražancu, te Milanka Simić i Marijana Borzin, koje pokrivaju Rtinu, Ljubač, Joviće i Radovin. Korisnika trenutačno ima u 34 domaćinstva, najviše u Ražancu i Rtini.
– Na početku smo se brinuli, hoćemo li pronaći dovoljno korisnika da bi udovoljili kriterije natječaja. Međutim ispostavilo se da postoji puno veća potreba i potražnja za socijalnim uslugama potpore i podrške u kućanstvu, te bi sada željeli imati mogućnost zaposliti više žena, istaknula je Tesla, te je nastavila:
– To nam je poticaj za buduće javljanje na nastavak programa »Zaželi – zapošljavanje žena«. Naime Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavljuje da u novom financijskom razdoblju EU 2021.-2027. godine planira i 3. poziv, na koji ćemo sigurno aplicirati sa novim projektom u puno većem opsegu, obznanila je Tesla.


Nagrada, naći ih žive i zdrave
S petero ražanačkih gerontodomaćica i voditeljicom Tesla obišli smo pet od 34 domaćinstava u kojima se pruža usluga pomoći u kući: Nikolu Trlina (95) i Dinku Vučinović – Anku (83) iz Ražanca, te iz Ritne Margaritu Škulić – Maricu (93), Mariju Vranković (87) i supružnike Stipu i Anku Miočić, oboje 78-godišnjici.
Zbog jeseni života i bolesti svi su radno nesposobni, ali vedra duha, uopće se ne tuže, svi u superlativima govore o obitelji i gerontodomaćicama, što je zaista zadivljujuće.
– Kod dolaska najbitnije nam je da ih nađemo žive i zdrave, slijedi razgovor, kavica, dogovor o potrebama za taj dan. To je ponekad čišćenje njihovog životnog prostora, ponekad odlazak u apoteku, ponekad pomoć u kuhanju, kupnja namirnica, brigu o ogrjevu, pomoć pri obavljanju osobne higijene, u ostvarivanju različitih prava, a najiskrenije ponekad im najviše treba »čašica razgovora«, kazala je Marijana Borzin, naglasivši kako je sve to za krajnje korisnike sasvim besplatno.
Omogućavaju i odlazak do liječnika, kaže ona, da im budu pratnja u kratkim šetnjama, omogućavaju im posjet obitelji ili obilazak groblja i slično.




Imale »sriću ciloga svita«
– Sinko Bog ih blagoslovio, svih vas i tko mi ih je poslao. One su mi kao kćeri. Gdje bih ja bez njih, kaže baka Marija koja živi sama na osami na brdu u Vrankovićima, malenom zaseoku do kojega se dolazi vijugavom uskom ulicom uzbrdo.
Djeca joj itekako pomažu, kaže Milanka Simić, stalno su s njom u kontaktu i dolaze joj, ali žive u Puli i Rijeci.
– Sam nam ih je Bog nanio u Rtinu. Njihova mi je pomoć ‘ka mana Božja. Sad kad sam se naučila i ne znam kako bih više bez njih, uvjerljivo će baka Marija Vranković, koja je nažalost imala moždane udare i pije »punu šaku« lijekova te joj je pomoć neophodna.
U Miočićima ispod državne ceste Posedarje-Ražanac-Pag živi bračni par Miočić, Stipe i Anka, koji imaju dvoje djece koja im pomažu. Međutim, uz proživljene velike obiteljske tragedije barba Stipe je u kolicima, nepokretan i ima pomoć njegovatelja.
– Dabogda nam naše žene koje nas obilaze imale »sriću ciloga svita«. Ne znam kako bi s mojim Stipom da nije njegovateljica i mojih žena, mojih drugih kćeri koje su postale dio obitelji, reći će baka Anka.
Nikola Trlin ima 95 godina, i krajem proteklog mjeseca preminula mu je supruga Stošija (89). Sad su s njim dvojica sinova koji mu pomažu ublažiti tugu za voljenom suprugom, njihovom majkom.


Sve mi urede, sve mi učine
– Poznajem žene koje mi pomažu tako da sam prezadovoljan. Vrijedne su, marljive i radišne, a iskreno mi govore riječi utjehe i potpore, svaka im čast, reći će barba Nikola koji živi u centru Ražanca.
Nešto podalje sama živi Dinka Vučinović – Anka koja je već 28 godina udovica.
– A što reći, da mi dođe samo na kavu bila bih zadovoljna, a napose što mi u svemu pomogne, između ostalog rekla je baka Anka.
Krajnji korisnici u većini slučajeva više nisu radno sposobni, a među njima su i korisnici u jako lošoj ekonomskoj situaciji. Margarita Škulić zvana Marica je u kolicima i živi sa sinom Perom. Lošijeg su socijalnog statusa, ali imaju životnu energiju koja kod dobronamjernika izaziva emocije i empatiju.
– Sve mi urede, sve mi učine, ispune mi svaku želju, je li tako kćeri moje, pita ih baka Marica.


Vlastitim automobilima idu u posjete
Priča o projektu Zaželi i gerontodomaćicama je prepuna povjerenja, topline i dobrote. Petero gerontodomaćica usluge pomoći u kući pružaju u 34 domaćinstva, među njima i za stariji bračni par iz Njemačke. Njih tri u obilazak idu u svojim vlastitim automobilima, a naknada je određena po prijeđenim kilometara.
Živimo u vremenu korone, a pomoć u kući je neophodna posebno za starije osobe, koji imaju jednu ili više kroničnih bolesti te su najosjetljivija skupina jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika Covid-19. Međutim, u obilazak i pomoć u kući zasad odlaze bez beskontaktnog toplomjera s kojim bi korisnicima izmjerili tjelesnu temperaturu. Na potezu je Općina Ražanac.