Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar otvara sa Zabokom, Cibona stiže 3. travnja

15.03.2012. 23:00
Zadar otvara sa Zabokom, Cibona stiže 3. travnja


Posljednje kolo osnovnog dijela A-1 lige obilježila je neshvatljiva odluka Hrvatskog košarkaškog saveza da se jedna od utakmica, koje odlučuju o petom mjestu, odigra dan kasnije. Utakmica između Svjetlosti i Darde jedina se igrala u srijedu, dok su sve ostale, uključujući onu u kojoj je Alkar na gostovanju pobijedio Zabok, igrane u utorak. Sinjani su tako na jedan dan produžili nadu u plasman u Ligu za prvaka, gdje bi ih odvela eventualna pobjeda Darde u Slavonskom Brodu. Ta je utakmica, međutim, mnogo više značila Brođanima, budući da Baranjci više nisu imali šanse za plasman u Ligu za prvaka. Ne ulazeći uopće u sportske motive jedne i druge momčadi, kao i u slučaju dvoboja Zaboka i Alkara, jer Zagorcima ta utakmica nije ništa značila pa su mogli odmarati neke igrače, HKS je opet nepotrebno bacio sumnju na regularnost natjecanja. U svim ligama svijeta, u svim sportovima, utakmice koje odlučuju o nečemu u posljednjim kolima igraju se u isto vrijeme. Nažalost, malo koga ovakvi potezi HKS-a još iznenađuju. Na kraju je peto mjesto uzela Svjetlost, pobjedom protiv Darde 73:70 te se priključila Zadru, Jollyju, Splitu, Zaboku i trojici ABA ligaša, Cedeviti, Ciboni i Zagrebu, koji od sljedećeg utorka kreću u borbu za naslov prvaka Hrvatske.
Zadru povoljno otvaranje
Jučer je u Zagrebu održan ždrijeb Lige za prvaka i Lige za ostanak, koja počinje četiri dana kasnije. Na Višnjiku mogu biti zadovoljni rasporedom igranja, iako se u konačnici sve svodi na onu “prije ili kasnije moramo igrati sa svima i kući i u gostima”. Ipak, možda nije loše krenuti serijom nešto lakših utakmica te s nekoliko pobjeda na kontu dočekati favorizirani zagrebački trojac. Momčad Aleša Pipana će u prva tri kola dvaput biti domaćin i to Zaboku i Brodu, protiv kojih bi objektivno trebala lako doći do bodova. U međuvremenu, sljedeće subote igrat će važnu utakmicu na gostovanju kod izravnog konkurenta za četvrto mjesto, Splita. Ne treba posebno naglašavati koliko bi eventualnih 3-0 na startu olakšalo gostovanje kod glavnog favorita Cedevite u četvrtom kolu, ali što je još važnije, zapalilo zadarsku publiku uoči dolaska Cibone na Višnjik 3. travnja te Zagreba četiri dana kasnije. Posljednji protivnik u prvom dijelu bit će Jolly u Šibeniku, što znači da će u posljednjem kolu Lige za prvaka, 12. svibnja, Šibenčani gostovati u Zadru, a nije nemoguće da ta utakmica bude jako važna što se tiče konačnog poretka. Cijela liga igra se u brzopoteznom ritmu od dvije utakmice tjedno, s izuzetkom razdoblja od 24. travnja do 5. svibnja, kada je stanka zbog završnog turnira regionalne lige u Tel Avivu (28.-30. travnja), na kojemu će jedini hrvatski predstavnik biti Cedevita, uz Maccabi, Partizan i Budućnost.
Sonik kreće s 5-5
Što se Lige za ostanak tiče, momčadi su tamo prenijele bodove iz međusobnih susreta u prvom dijelu A-1 lige. Tako su trenutačno na vrhu Alkar i Kvarner s omjerom 6-4, dok Križevci, Darda i Sonik-Puntamika imaju po 5-5, a posljednji Dubrovnik 3-7. Zanimljivo je da je jedini Dubrovnik prenio sve tri pobjede, jer je sve ostvario protiv izravnih konkurenata u borbi za ostanak te tako zadržao šansu za izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje vodi u A-2 ligu. Svima ostalima se brišu pobjede ostvarene protiv klubova koji su se plasirali u Ligu za prvaka, Alkaru, Sonik-Puntamici, Križevcima i Dardi po tri, a Kvarneru dvije. U svakom slučaju i u donjem domu prvenstva Hrvatske vodit će se zanimljiva borba, jer se ni Dubrovčani ne namjeravaju predati, a osim toga, svi žele izbjeći i pretposljednje mjesto, koje donosi nepredvidivu borbu u razigravanju s drugoplasiranim sastavom kvalifikacija za popunu A-1 lige. Puntamičani u prva četiri kola imaju tri gostovanja Križevce, Dardu i Dubrovnik te domaći ogled s Kvarnerom, nakon čega od sljedećih pet utakmica, četiri igraju u Jazinama (Alkar, Križevci, Darda, Dubrovnik). Za očekivati je da će upravo u svojoj dvorani pokušati potvrditi ostanak u ligi, u nadi da gostovanje u Sinju u posljednjem kolu neće odlučivati ni o čemu.


Makedonci u ABA ligi


Od sljedeće sezone u regionalnoj košarkaškoj ligi prvi će put nastupati klub iz Makedonije. U Ljubljani je, naime, potpisan sporazum između vodstva ABA lige i kluba iz Skopja, što je za portal Mkd.mk potvrdio Saso Bosilkov, predsjednik MTZ-a.
– Sporazum nam osigurava da ćemo igrati u ligi, ali nas ne štiti od ispadanja. Ne smijemo biti posljednji, jer se onda nećemo moći prijaviti za sljedeću sezonu. Ali to nas ne brine previše, jer radimo na tome da složimo kvalitetnu momčad, koja ne samo da neće biti posljednja, nego će pokušati ostvariti i nešto više – rekao je Bosilkov.
Makedonski mediji prenose kako MTZ već razmišlja o slaganju momčadi za sljedeću sezonu te će pokušati dovesti reprezentativce Vladu Ilievskog i Damjana Stojanovskog, a očekuje se ostanak Todora Gečevskog i Georgija Čekovskog. Što se tiče nastupa izraelskog Maccabija sljedeće sezone, on još nije potvrđen, a sve bi trebalo biti poznato do kraja travnja.




Sonik-Puntamika u Ligi za ostanak


1. kolo (24. ožujka): Križevci – Sonik Puntamika.
2. kolo (27. ožujka): Sonik Puntamika – Kvarner.
3. kolo (31. ožujka): Darda – Sonik-Puntamika.
4. kolo (3. travnja): Dubrovnik – Sonik-Puntamika.
5. kolo (11. travnja): Sonik-Puntamika – Alkar.
6. kolo (14. travnja): Sonik-Puntamika – Križevci.
7. kolo (21. travnja): Kvarner – Sonik Puntamika.
8. kolo (28. travnja): Sonik Puntamika – Darda.
9. kolo (5. svibnja): Sonik-Puntamika – Dubrovnik.
10. kolo (12. svibnja): Alkar – Sonik-Puntamika.


Zadar u Ligi za prvaka


1. kolo (20. ožujka): Zadar – Zabok.
2. kolo (24. ožujka): Split – Zadar.
3. kolo (27. ožujka): Zadar – Brod Svjetlost.
4. kolo (31. ožujka): Cedevita – Zadar.
5. kolo (3. travnja): Zadar – Cibona.
6. kolo (6. travnja): Zadar – Zagreb.
7. kolo (11. travnja): Jolly – Zadar.
8. kolo (14. travnja): Zabok – Zadar.
9. kolo (17. travnja): Zadar – Split.
10. kolo (21. travnja): Brod Svjetlost – Zadar.
11. kolo (24. travnja): Zadar – Cedevita.
12. kolo (5. svibnja): Cibona – Zadar.
13. kolo (8. svibnja): Zagreb – Zadar.
14. kolo (12. svibnja): Zadar – Jolly.