Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zdravko Mamić priveden zbog govora mržnje

Autor: Novi list

15.03.2013. 23:00
Zdravko Mamić priveden zbog  govora mržnje

Foto: PIXSELL



Željko Jovanović nije želio davati nikakva komentar na Mamićev vulgarni istup zbog kojega bi izvršni predsjednik, utvrdi li se da ima elemenata kaznenog djela, mogao završiti u zatvoru i do tri godine


Zdravko Mamić jučer je poslijepodne priveden nakon što je u četvrtak  i petak ujutro ministra znanosti, obrazovanja i sporta  Željka Jovanovića nazivao  hrvatomrscem.
– On jednostavno ima u  sebi krvna zrnca koja mrze  sve što je hrvatsko i to je  njegov osobni problem, bio  je samo dio odgovora Zdravka Mamića na pitanje zašto  ga ministar Jovanović ne voli. U svom je dvominutnom  odgovoru Jovanovića prozvao “najvećim mrziteljem  svega hrvatskoga od Kuhena  Hedervarya”, da mu iz “očiju  šiklja krv”, a dodao je i da je  “uvreda za hrvatskog čovjeka i hrvatski mozak” da  “čovjeka koji je Srbin i koji  nikad u životu nije bio u  znanosti, prosvjeti i sportu  bude ministar najvažnijeg  resora u državi”. Večer prije  je u televizijskom intervjuu  na Z1 kazao kako bi Jovanović “strijeljao Hrvate kao i  njegovi uzori Tito i Bakarić”.
Iako je poznat po osebujnim verbalnim nastupima na  rubu i preko ruba (ne)pristojnosti, ovakav govor  mržnje ipak nije mogao proći  bez reakcije. Iako DORH  kroz jutro nije želio ništa  priopćavati, neslužbeno se  saznavalo kako su već od  ranog jutra bili zaposleni  oko pisanja kaznene prijave.  Nešto iza 16 sati je policija i  stigla po Dinamova predsjednika. Odveden je u prostorije kriminalističke policije PU zagrebačke u Heinzelovu ulicu, gdje bi morao  dati svoje objašnjenje za izjave.
Sam Željko Jovanović nije  želio davati nikakva komentar na Mamićev vulgarni istup. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tek  su kratko kazali da se nadaju  da će nadležne institucije  “poduzeti potrebne korake”,  obzirom da se radi o kaznenom djelu. Kako se neslužbeno saznaje, Jovanović  ozbiljno razmatra i da privatno tuži Mamića za ovaj  javni istup.
Kad su novinari predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku pročitali što  je točno rekao Mamić, on se  isprva od srca nasmijao.
– Ha, ha, ha… Nisam čuo  tu izjavu, ali mislim da on  nije naš član, kazao je Karamarko. To bi značilo da je  na HDZ-ovo okupljanje u  Ciboni, Mamić pozvan samo  kao ugledna javna osoba,  premda se neki HDZ-ovci s  kojima smo razgovarali prisjećaju da se moćni čovjek  hrvatskog nogometa uvijek  hvalio članstvom u njihovoj  stranci. Nakon što se Karamarko uozbiljio, ipak je  izrazio određeno neslaganje  s najnovijom Mamićevom  umotvorinom, ali je upozorio da se ni on u puno toga ne  slaže s Jovanovićem.