Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZBORI U HDZ-u Plenković u Zadru dobio 86,23 posto glasova!

16.03.2020. 19:00


Pobjednik unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Andrej Plenković, odnio je premoćnu pobjedu u Zadarskoj županiji, dobivši većinu glasova u svim gradovima i općinama! Kao rariret ovih izbora stoga treba naglasiti dvije činjenice: prva je da je Plenković u Zadru ostvario jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj odnijevši pobjedu u svim gradovima i općinama županije, a druga da je pobijedio čak i u općinama koje vode pristaše njegova protukandidata Mire Kovača.
Naime, tim aktualnog premijera pobijedio je čak i u Privlaci čiji je načelnik Gašpar Begonja bio voditelj Kovačeva županijskog stožera, te u Poličniku na čelu kojega je Davor Lončar, načelnik koji je također javno podržavao Kovača. Njegov je pak tim u Zadru i županiji na kraju postigao vrlo mizerne rezultate te je jasno kako su Kovačev "Pobjednički put" ovi izbori praktično izbrisali sa stranačke scene.
 


Medvedu 844 glasa, Penavi 170


Plenković je, naime, u Zadru dobio podršku od nevjerojatnih 86,23 posto glasova, a u županiji 83,46 posto. Prema najnovijem izvješću, u Zadru su na glasovanje izišla 1024 člana, od kojih je 883 glasovalo za Plenkovića, a 131 za Kovača. Broj nevažećih listića je devet, a do njih je dolazilo omaškama uslijed zaokruživanja većeg broja kandidata od dozvoljenog. Kandidat za potpredsjednika Tomo Medved u Zadru je dobio 844 glasa, a kandidat za Kovačeva zamjenika, Ivan Penava, samo 170 glasova.
Na razini županije pak na birališta je izišlo 5128 članova, njih 4280 glas je dalo Plenkoviću, a Kovaču tek 817 članova. Tomo Medved dobio je podršku 4018 članova, a Ivan Penava tek 1053.
O ogromnoj podršci članstva Zadarske županaije razgovarali smo s prvim čovjekom Županijskog odbora, Božidarom Kalmetom, koji napominje kako nije iznenađen ovakvim rezultatima, s obzirom da podršku koju njegovo članstvo inače daje predsjedniku Plenkoviću:
 




Demokratski odrađeni izbori


– Nakon uistinu demokratski odrađenih unutarstranačkih izbora za uže vodstvo stranke, pokazalo se da je ogromna većina članova dala potporu Andreju Plankoviću i njegovu timu. Na izborima u samom gradu Zadru Plenković je dobio gotovo 90 posto glasova, dok je po općinama i gradovima slična situacija, a u nekim općinama čak i bolja. Ovakvom podrškom članstvo je pokazalo da prati situaciju u stranci te da itekako zna procijeniti što je u ovom trenutku najbolje za HDZ, kao i za državu za koju imamo odgovornost. Naime, u svemu ovome moramo gledati korak unaprijed jer u novonastaloj situaciji uslijed koronavirusa i vala migranata Hrvatska mora imati jako rukovodstvo koje će raditi na dobrobit građana. A ovakva potpora Andreju Plenkoviću zapravo je poruka aktualnoj Vladi koja je u ovakvoj situaciji faktor stabilnosti države, kaže Kalmeta, ističući zahvalnost članovima koji su izišli na izbore te svoj glas dali najboljoj opciji.
 


Više pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (17.3.2020.) …