Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HT PREMIJER LIGA Vladović i Runjić junaci domaće pobjede

16.03.2021. 10:04


Košarkaši Sonik Puntamike sinoć su na domaćem parketu u 24. kolu HT Premijer lige svladali Škrljevo rezultatom 86:84. U sastav se nakon nekoliko mjeseci izbivanja vratio Marino Šarlija, a trener Vlašić je mogao računati i na oporavljene Jakova Vladovića i Tea Petanija što se pokazalo kao prevelik zalogaj za goste koji su nakon velike borbe u posljednjim sekundama bili prisiljeni potpisati kapitulaciju. Samo otvaranje susreta obilježile su dobre obrane i posljedična poprilična neefikasnost s obje strane, što je više odgovaralo momcima s Kvarnera koji su rano »pokazali zube« i u nekoliko navrata odlazili na dva posjeda prednosti. Jedini raspoloženi igrač u domaćim redovima sve do sredine prve četvrtine bio je Lovre Runjić koji je dugo čekao pomoć suigrača, da bi ju na koncu našao kod Ante Gospića koji je povezao dva polaganja i tricu i vratio svoju momčad u egal (11:11). Uslijedilo je razdoblje izjednačene košarke, a prvi sljedeći mini-nalet bio je djelo gostujućih košarkaša koji su nakon ulaska Frana Pilepića iskoristili fokusiranost zadarske obrane na nekadašnjeg povremenog hrvatskog reprezentativca i serijom 0:5 zaprijetili da u drugu dionicu uđu u pozitivnom ritmu. Ipak, da se stvari ne raspletu nepovoljno po »Sonikse« pobrinuli su se Gospić svojim desetim košem i Vladović tricom uz sirenu za prvo vodstvo Puntamike (21:20).


Dinamična druga dionica
Povratak ozlijeđene trojice omogućio je Vlašićevim trupama da zadrže intenzitet obrane i uspore poletne Bakrane, pa je trebalo samo čekati novi trenutak napadačke inspiracije domaćina da se »zeleni« odvoje na prvu osjetniju prednost. Iskru je ubačajem iza linije 6,75 zapalio Vladović, a kada su mu se priključili Zovko i Rašić, semafor je već pokazivao 34:24. Reakcija gostujućeg trenera bila je ekspresna i došla je u vidu spuštanja petorke u kojoj je centra »glumio« Jure Gunjina što je pomrsilo konce ne odveć fluidnog napada Puntamike. Bilo je primjetno da se domaćini, prvi put nakon nekoliko mjeseci u kompletnom sastavu, još navikavaju jedni na druge. Rezultiralo je to s pune četiri minute bez koša iz igre što su Škrljevčani iskoristili da se mic-po-mic vrate na posjed zaostatka, a ubrzo potom i na samo minus jedan (39:38). S istim se rezultatom otišlo u svlačionice, a s takvim raspletom situacije zadovoljniji su mogli biti Rajkovićevi momci koji su u prvih 20 minuta ostvarili prednost pod obručima (skokovi 14-17) i natjerali suparnika na prevelikih 14 izgubljenih lopti.


Velika borba
Nastavak je donio nešto povezaniju igru u kojoj su prednjačili Vladović i Gospić s jedne, odnosno Robertson i Pilepić s druge strane, a upravo su potonja dvojica pokrenula nalet Škrljeva koje je sredinom treće četvrtine otišlo na 49:55. Snažni centar s Grenade gospodario je u reketu, dok je nekadašnji igrač Cibone još jednom pokazao svoju mekanu ruku pa je trener Vlašić bio primoran minutom odmora prodrmati svoju momčad. Kada je najviše trebalo razbudio se Tomislav Cvitković i s osam vezanih poena (dvije trice) vratio stvari na početak (57:57), no visoki Dugorešanin ubrzo je zbog problema s osobnim pogreškama preselio na klupu što je dodatno olakšalo posao pod obručima ionako dominantnim gostima.




Vladović povukao
Početkom posljednje dionice razigrao se Antonio Boban koji je sa sedam poena vukao »Naftaše«, dok su domaćinima dozu zelene energije trima tricama dali Rašić i Gospić pa se u zadnjih pet minuta ušlo s plus dva iz domaće perspektive (75:73). Uzvratio je Gunjina novim dalekometnim ubačajem bakarske momčadi, a potom je i Pilepić bio mirne ruke s linije slobodnih bacanja za veliku dramu u završnici. Bilo je jasno da će se pitanje pobjednika odlučivati u posljednjim trenucima, a da tome bude tako pobrinuli su se Rašić i Vladović za izjednačenih 82:82 uoči posljednjih sto sekundi. Iskusni košarkaši »lisac« u domaćim redovima Jakov Vladović sa sedam vezanih poena dovukao je svoju momčad do egal završnice i prilike da pitanje pobjednika riješe u posljednjem napadu. Loptu je pri rezultatu 84:84 nešto manje od 12 sekundi do kraja dobio Runjić koji je s linije slobodnih bacanja doveo svoju momčad do zlata vrijednog vodstva. S druge je strane trener Rajković posljednji napad nacrtao za Pilepića, no on je bio neprecizan, te je veliko slavlje »Soniksa« moglo početi. Najefikasniji u domaćim redovima bili su Runjić i Gospić s 20, odnosno 17 poena, dok je momke s Kvarnera predvodio Robertson s 24 koša i devet uhvaćenih lopti.
 


SONIK P. 86
A. O. ŠKRLJEVO 84


(21:20, 18:18, 20:22, 27:24)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojković, Roko Hordov i Karlo Mirčeta.
SONIK P.: Jošić, Palčić, Runjić 20, T. Cvitković 12, Gospić 17, Vladović 16, Rašić 14, Šarlija, Vručinić, Zelanto, Zovko 6, Petani 1. Trener: Hrvoje Vlašić.
A. O. ŠKRLJEVO: Arslanagić 10, Gunjina 9, Barnjak 8, Robertson 24, Vrgoč, Pilepić 10, Jelenković 5, Vucić, Boban 16, Rajčić, Bjelanović, D. Cvitković 2. Trener: Damir Rajković.